Maraton Franja BTC City: naša vzdržljivostna dirka (10., zadnji del)

Objavljeno
06. maj 2015 10.05
Posodobljeno
06. maj 2015 11.05
Pripravil Primož Kališnik
Pripravil Primož Kališnik
Hitro je minilo tole naše sodelovanje na spletni strani Poleta o2, naše druženje z željo, da bi se čim bolj izognili napakam med pripravami na našo vzdržljivostni dirko, Maraton Franjo BTC City. Letnik 2015.

Obe razdalji, tako 100 kot 160 kilometrov, sta lahko za tiste, ki so ali pravkar dobro začeli kolesariti ali pa nikoli niso prevozili več kot par deset kilometrov, recimo 30, prava izziva.

Vseh devet dosedanjih zapisov smo sestavili po članku Chrisa Kostmana, ki je sicer pisal o vztrajnostnem kolesarstvu, ali vzdržljivostnem, in tudi z zadnjim je tako. Njegove nasvete, namenjene ljubiteljem dolgih kolesarjenj, smo malček obrnili in jih naredili, skupaj z izkušnjami, ki jih premoremo, primerne za vse, ki se boste prvič spopadli s Franjo.

Stopite s kolesa

To, da je treba >stopiti s kolesa,< dostikrat slišimo, a je kot bi govoril v zid, kolesarji tega nočemo slišati. Niti razumeti, da bomo, če bomo vadili jogo, pilates, hodili v utežarno, plavali ali se potepali po naravi, da bomo postali boljši kolesar in srečnejši človek!

Z drugimi oblikami telesne vadbe se je treba ukvarjati zato, da poskrbite za svoja kolesarska ramena, ki so ves čas v enakem položaju, poskrbeti je treba tudi za moč (in izgled) zgornjega dela telesa.

Če bi radi kolesarili do konca svojega veka, potem me le ubogajte, v svojo vadbo vnesite še druge športe.

Če se vam ne bo mudilo, če ne boste nervozni vedno, ko ne boste na kolesu, boste postali boljši kolesar kot ste upali kdaj pomisliti.

Vemo, da nam vi, vsi nori na kolo, ne verjamete, a mi vemo, da imamo prav. Tako kot gre odraščanje čez puberteto,  se tudi kolesarji učimo, kaj je prav in kaj ne, oziroma, kar pomaga.

Kolesarskim napakam, kot jih je diagnosticiral Chris Kostman  se bomo na spletni strani Poleta o2 posvetili v nekaj nadaljevanjih. Ne, ne bomo objavljali podrobnega načina vadbe, naši zapisi bodo zgolj v premislek. O treningu v Poletu O2 piše naš Miroslav Braco Cvjetičanin.