Maxi Jena. Prihodnost jadranja

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

V sklopu Microsoftove NT konference, enega največjih poslovno-tehnoloških dogodkov v Evropi, je vpogled v prihodnost jadranja z uporabo najsodobnejših tehnologij predstavil tudi slovenski jadralski projekt Maxi Jena. Več kot 2000 obiskovalcem je bilo tako premierno na voljo jadranje v navidezni resničnosti, vodstvo projekta pa je skupaj z raziskovalno-razvojnim laboratorijem izolskega podjetja Dinit Card Services in s podjetjem Microsoft začrtalo tudi prve smernice razvoja z uporabo holografskih očal HoloLens.

ni podpisa
ni podpisa

(od leve proti desni): Gorazd Mauri, vodja projekta Maxi Jena; Primož Patru, generalni direktor in član upravnega odbora podjetja Dinit Card Services; Philippe Rogge, podpredsednik Microsofta za srednjo in vzhodno Evropo; Gašper Vinčec, olimpijec in lastnik jadrnice Maxi Jena, z ženo.

 

»Jadranje je šport, kjer je sprejetje pravih odločitev ob pravem času ključno za dober rezultat na regati, celo zmago. Taktik, navigator, skiper in krmar so tisti, ki potrebujejo ogromno informacij, da se lahko odločijo za najboljši manever v danem trenutku. Te informacije so zlasti koordinate regatnega polja, hitrost in smer vetra, vremenska napoved, jadranje tekmecev … Zato smo skupaj z našim sponzorjem, podjetjem Dinit Card Services, dobili idejo, da bi lahko nekoč vse te informacije zbirali tako iz javno dostopnih virov kot iz posebnih tipal, nameščenih na jadrnici,« je dejal Gašper Vinčec, slovenski olimpijec in lastnik jadrnice Maxi Jena.     

 

ni podpisa
ni podpisa
 
Jadranje v navidezni resničnosti 

 

»Kot eno izmed svetovno najboljših platform za projiciranje in obdelavo vseh teh informacij ter nadaljnji razvoj smo identificirali Microsoftova očala HoloLens. Gre za nekakšen holografski računalnik v obliki očal, ki omogoča interakcijo z digitalno vsebino in je v uporabi  v najrazličnejših industrijah ter znanosti. V športu smo ga, na primer, zasledili v ekipi Renault formule 1. Seveda se zavedamo, da smo na začetku dolgotrajnega procesa, a s povezovanjem vrhunskih strokovnjakov našega raziskovalno-razvojnega laboratorija z drugimi razvijalci v Sloveniji in širše ter s podjetjem Microsoft verjamemo, da izvedba ambicioznega projekta nikakor ni nemogoča,« dodaja Primož Patru, generalni direktor in član upravnega odbora podjetja Dinit Card Services. »Veselimo se izziva, saj lahko pridobljena znanja uporabimo tudi pri naši osnovni dejavnosti – procesiranju plačil.«

ni podpisa
ni podpisa

očala Microsoft HoloLens

 

Ogromno navdušenja na konferenci je poželo jadranje v navidezni resničnosti z uporabo tehnologije HTC Vive in igre VR Regatta, ki jo je za projekt Maxi Jena prilagodilo avstralsko podjetje Marine Verse. Na pot v navidezni svet se je tako podal tudi slavnostni govorec letošnje konference, Philippe Rogge, podpredsednik Microsofta za srednjo in vzhodno Evropo, sicer pa tudi nekdanji vrhunski jadralec v olimpijskem jadralnem razredu finn. Jadranje v navidezni resničnosti je cenjeni gost opravil z odliko in ga sklenil z besedami »That's made my day!« (To mi je polepšalo dan!).           

 


Več o projektu Maxi Jena: www.maxijena.com.
 

 

Več iz te teme:

Komentarji: