Monika tretja, Tanja deveta na svetu

Svetovno prvenstvo v gorskem kolesarjenju je bilo za Slovenijo zelo uspešno. Monika Hrastnik je tretja na svetu v spustu.
Fotografija: »Skoraj sem brez besed. Nisem pričakovala, da se bo odvilo v tej smeri. Zelo sem vesela za prvo slovensko medaljo v spustu na svetovnih prvenstvih,« je dejala Hrastnikova. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
»Skoraj sem brez besed. Nisem pričakovala, da se bo odvilo v tej smeri. Zelo sem vesela za prvo slovensko medaljo v spustu na svetovnih prvenstvih,« je dejala Hrastnikova. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Slovenska gorska kolesarka Monika Hrastnik je na svetovnem prvenstvu v avstrijskem Leogangu osvojila bronasto kolajno v spustu. V nemogočih razmerah in celo sneženju na vrhu je zaostala le za svetovno prvakinjo Švicarko Camille Balanche in Francozinjo Myriam Nicole, ki je bila srebrna.Ženska preizkušnja je v Leogangu v bližini Salzburga potekala v zares zahtevnih razmerah. Na vrhu proge je snežilo, na tehnično zahtevnih delih ter v gozdnem predelu pa je bilo ogromno blata, zaradi česar so številne tekmovalke obtičale ali padle.

Hrastnikova, sicer evropska prvakinja leta 2018 v Lousi na Portugalskem, je morala po zaključku svoje vožnje, v kateri je enkrat za nekaj časa pristala na tleh, čakati na tekmice, ki so imele še precej več težav. Hrastnikova je v cilj prišla kot druga s časom 5:25,392, kar je bilo skoraj 14 sekund počasneje od prve favoritinje Nicolove.

Slednja je padla in izgubila precej časa, vožnja brez napak pa je uspela Balanchevi, ki je na koncu za tri sekunde prehitela Francozinjo in osvojila naslov svetovne prvakinje, prvega tovrstnega za Švico.

Kasneje sta bili hitri tudi Avstralka Tracey Hannah in Francozinja Marine Cabirou, ki pa sta na spolzkih vejah in globokem blatu večkrat padli in ostali brez možnosti za kolajno.

Hrastnikova pa je s tem ohranila mesto na odru za zmagovalke za prvo slovensko medaljo na prvenstvu v Leogangu ter prvo člansko medaljo na prvenstvih v spustu ali olimpijskem krosu.

»Skoraj sem brez besed. Nisem pričakovala, da se bo odvilo v tej smeri. Zelo sem vesela za prvo slovensko medaljo v spustu na svetovnih prvenstvih,« je dejala Hrastnikova. Razmere je ocenila za katastrofalne.

»Vseskozi je padal dež, danes v finalni vožnji na vrhu sneg. Prvi del proge sem peljala v redu, spodnji pa je bil loterija. Bilo je veliko blata, ki se je prijemal na gume. Bilo je veliko kanalov, spolzko je bilo. Po eni strani nisi smel pasti in si imel dober čas,« je razlagala 26-letnica, ki je osvojila četrto kolajno na SP bodisi v olimpijskem krosu bodisi v spustu.

Tri je pred tem osvojila Tanja Žakelj, a vse v mlajših konkurencah, potem ko je bila zlata med mlajšimi članicami (2008) in mladinkami (2006). Ima pa še en bron v konkurenci mladink (2005).

Največji uspeh Hrastnikove je bil ob naslovu evropske prvakinje doslej tretje mesto v svetovnem pokalu pred dvema letoma v italijanskem Val di Soleju. Zdaj bo skušala dobro formo prenesti v Maribor, kjer se bo s četrtkovimi kvalifikacijskimi vožnjami začel svetovni pokal v spustu. »Ta medalja je dobra popotnica za Maribor. Upam na lepo vreme, pustimo se presenetiti, kako bo tam. Dali bomo vse od sebe,« je o prihajajočih preizkušnjah dejala Hrastnikova.

V Mariboru bosta dve tekmi svetovnega pokala. Prva v petek, 16. oktobra, druga pa dva dni kasneje. Svetovni pokal se bo zaključil v portugalski Lousi med 29. oktobrom in 1. novembrom.
 

Žakljeva deveta na svetu


Francozinja Pauline Ferrand-Prevot je svetovna prvakinja v olimpijskem krosu. V avstrijskem Leogangu je na zahtevni in nekoliko razmočeni stezi ugnala Italijanko Evo Lechner na drugem in Avstralko Rebecco McConnell na tretjem mestu. Edina slovenska kolesarka Tanja Žakelj je z zaostankom šestih minut in 12 sekund zasedla deveto mesto.

Želela sem si zaključiti v deseterici, bila sem deveta in res se je vse krasno izteklo,« je še povedala <strong>Žakljeva. </strong>FOTO: Matej Družnik/Delo
Želela sem si zaključiti v deseterici, bila sem deveta in res se je vse krasno izteklo,« je še povedala Žakljeva. FOTO: Matej Družnik/Delo


Žakljeva je s tem nadgradila nastopa v svetovnem pokalu v češkem Novem Mestu, kjer je v olimpijskem krosu dosegla dve 20. mesti, na skrajšanih preizkušnjah v kratkem krosu pa 26. in 33. Z devetim mestom se je približala lanski uvrstitvi na SP, ko je bila v Mont-Sainte-Anne v Kanadi osma.

Njena najboljša uvrstitev na SP ostaja četrto mesto iz Lillehammerja leta 2014, Blaža Pintarič je bila na istem prvenstvu tik za Žakljevo peta.

Dvaintridesetletnica z Ledin je bila po treh od petih krogih današnje preizkušnje na 12. mestu, v četrtem pa je napredovala na 11. V zadnjem je pridobila še dve mesti.

»Vsako leto si želim imeti najboljšo dirko na svetovnem prvenstvu in največkrat mi to tudi uspe. Letošnja sezona je zelo strnjena, ampak sem nekako slutila, da bodo dirke za svetovni pokal na Češkem zame zelo dobre za tempiranje tekmovalnega ritma za prvenstvo. Celotno sezono, kolikor jo je sploh bilo, sem imela v mislih današnjo dirko,« je po preizkušnji razlagala 32-letna članica ekipe Unior Devinci Factory Racing.

»Napredovala sem, ker so druge popuščale. Sem specifičen tip tekmovalke na tempo in mi ne ustrezajo proge, kjer je treba pospeševati in prav ta je takšna. Tiste bolj eksplozivne so morda moč porabile v prvi polovici in so imele potem bolj zgolj boj za preživetje. Želela sem si zaključiti v deseterici, bila sem deveta in res se je vse krasno izteklo,« je še povedala Žakljeva.

Ferrand-Prevotova, leta 2014 tudi svetovna prvakinja v cestnem kolesarstvu, je že v prvem krogu zlomila tekmice, ves čas povečevala prednost ter zanesljivo prišla do tretjega naslova svetovne prvakinje (2015, 2019). Drugo Lechnerjevo in tretjo McConnellovo, ki sta se pomerili v napetem ciljnem sprintu, je ugnala za tri minute in sekundo.

V olimpijskem krosu nastopile tudi mlajše članice, med katerimi je najboljša Slovenka Vita Movrin med 40 tekmovalkami zasedla 25. mesto s 14 minutami in 57 sekundami zaostanka. Svetovna prvakinja je postala Francozinja Loana Lecomte.
 

Komentarji: