Ne slecite se prehitro

Objavljeno
28. marec 2019 08.03
Posodobljeno
28. marec 2019 12.03
Naj vas ne zavarajo tople stopinje na termometru vsaj še nekaj dni. Oblačila, ki jih danes ponujajo prodajalci kolesarske opreme so drugačna, kot so bila pred nekaj leti. Razumljivo, saj se svet vrti na boljše in ne na slabše, kot to trdijo skeptiki. Tako revolucijo, kot jo udejanjujejo proizvajalci športnih oblačil se lahko kosajo le še tisti, ki izdelujejo elektronske izdelke. Že nekaj sezon se dogaja prava revolucija v materialih, ki se uporabljajo za izdelovanja oblačil namenjenih za šport in rekreacijo. Razlika ni samo v materialih in udobnosti, ampak tudi v teži, ki je naenkrat postal poleg udobnosti poglavitni faktor pri nakupu. Jasno, danes se v kolesarstvu vse šteje na grame in na stotine evrov. No, ni vse drago, kot se sliši. Še vedno se da kupiti oprema, ki te ne oropa do kosti in je še vedno zelo, zelo uporabna, udobna in seveda očem privlačna, kar pa tudi ni zanemarljiv podatek v današnjih časih, kajne?

 


Foto: Scott


Priporočilo za nakup kolesarskih oblačil bi bil naslednji. Seveda si pridržujem možnosti neposlušnosti z vaše strani, a vendar sem mnenja da, če je kolesarstvo en najlepših športov bi moral biti tudi kolesar eden od najlepše oblečenih rekreativcev oziroma športnikov. Dosegli smo, seveda s pomočjo Poleta in nas nekaterih, ki imamo " fetiš" na tako robo, da se po naših cestah vozijo zelo, zelo in nadvse privlačne kolesarske naprimer. Celo od Italijank sem dobil priznanje, da je v Sloveniji videti ogromno lepo urejenih žensk na biciklih! Si lahko predstavljate? Seveda si. Lahko pa na žalost trdim tudi, da tako neukusno kot je lahko kolesar oblečen oziroma našemljen, da niti smučar ne more biti tak. In to ni razlog pomanjkanje denarja. Še zdaleč ni. To je pomanjkanje okusa ali »obveščenosti«. Torej, nam je lažje svetovati, kako naj bo koelsar oblečen kot, kako naj zasluži denar.

Kolesarjeva pomladna oblačila? Hm, če malce bolje pomislim na zadnji dve zimi bomo, kot kaže, kar nekaj denarja namenjenega za »termo« drese privarčevali. Ampak kot pravijo izkušene stare mame: Dokler je črka R v mesecu ga ni za srat! Osnovni nasvet se glasi: Oblecite se letnemu času primerno. Zahtevnost vprašanja se najbolj pokaže zdaj, ko nam vremenarji v marcu napovedujejo od nič stopinj zjutraj do osemnajst stopinj ob poldne in pet stopinj zvečer. Ne bodite »lahkoživke« ne slecite se prehitro, če se odpravite kolesariti ob poldnevu.

Časi se spreminjajo in, če v Sloveniji tekstilna tehnologija životari iz dneva v dan to ne velja za večino preostalega »razvitega« sveta. Danes kolesar na sebi nosi bistveno manj oblačil, kot nekoč pa ga vseeno ne zebe. Na trgu je možno dobiti napredne materiale iz raznoraznih sestavin, ki imajo eno samo nalogo: obvarovati vas mraza. In to jim zelo uspeva. Verjamete, da ima kolesar pozimi enako število oblačil na sebi, kot pa poleti?
Pri nakupu vašega prvega zimskega kolesarskega oblačila bodite pozorni na etikete, ki izdelek opisujejo. Kakrkoli boste kupili z oznako windtex ali windstoper vam bo pozimi še kako prav prišlo. Včasih so bili ti materiali dragi in za marsikoga nedostopni, danes pa že težko najdeš zimsko ali spomladansko kolesarsko jakno, ki ni narejena iz omenjenih materialov. Torej potrebujete kolesarsko jakno ali majico z dolgimi rokavi. Dandanašnji se pod jakno iz omenjenih materialov nosi samo ena majica. Je dovolj mamljivo, če povem, da na trgu obstaja majica, ki se lahko uporablja za kolesarjenje pod ničlo in če jo obrneš na drugo stran za kolesarjenje nad ničlo. Torej ta »termofor« majica z dolgimi rokavi čisto zadostuje. Hlače? Prav tako rabite iz enakega materiala dolge hlače. Ali moram opozarjati, da kolesarji tudi pozimi oziroma spomladi pod kolesarskimi hlačami ne nosijo spodnjih hlačk?Pod kolesarskimi hlačami nikoli ne nosimo spodnjic! Vsake kolesarske hlače imajo znotraj podlogo, včasih smo jo imenovali »jelenova koža«, danes pa je narejena iz umetnih materialov. Razlog, zakaj ne nosimo spodnjic pod kolesarskimi hlačami je znan: spodnjica nas znajo pri kolesarjenju odrgniti do krvi! Mi pa tega nočemo, kajne? Zraven hlač in jakne spadajo še rokavice z dolgimi prsti. Ne boste verjeli, tudi rokavice so iz takega materiala, ki zagotavlja obrambo pred mrazom in vetrom. Torej nič več babičinih štrikanih rokavic na en prst. Ne natikajte si debelih volnenih nogavic. Uporabite daljše, ne debele nogavice. Da se nam ne »zanohta« si nabavimo zaščitne prevleke, galoše iz neprepihljivih materialov, lahko celo iz neoprena. Tisti, ki dajo nekaj več na izgled pa si lahko omislijo zimske kolesarske čevlje in garantiram, da vas ne bo zeblo. Vendar, ko bo termometer kazal čez dvanajst stopinj, utegnejo biti pretople. Čelada je nujna kolesarjeva prijateljica. Ker je zračna  in v zimskem času zato »prehladna« si pod njo poveznemo »podčelado« ali po vojaško -  podkapo. Tako boste mrzlemu zraku preprečili pohod do vašega prehlada. Ne smem pozabiti še ene zaščite. Očala, niso namenjena samo zaščiti pred soncem, ampak so lahko tudi odlična zaščita pred mrazom. Strinjali se boste z mano, če povem, da dandanes težko srečate kolesarja brez sončnih očal.
Torej, pomlad je čas, ko se prehladi največ kolesarjev. Razlog je preprost: prehitro smo se slekli! Bolje, da se slačimo med vožnjo, kot pa da nas ves čas zebe ali pa, da si ne upamo niti na kavi ustaviti.

Foto: Irma
 


Ko temperature splezajo nad 15 stopinj po Celzijusu, pa si lahko omislimo rokavčke in nogavčke. To so tisti najbolj smešni kolesarski artikli, oziroma najbolj smešni športni artikli. So pa nadvse učinkoviti. Poleg štejem tudi prevleke, nogavice, ki si jih poveznemo čez čevlje, zato pišem v množini. Brez heca, gre za zelo smešne dodatke k kolesarjevimi oblačili, vendar so nepogrešljivi. Ravno tako spomladi, nikoli ne smemo pozabiti na vetrovko. Danes obstajajo celo take, pod katerimi z lepa ne »zašvicamo«, kar pomeni, da so narejene iz tako naprednih materialov, da so že pravi multipraktiti. In kar je najpomembneje, tako lahko zložljive so in tako lahke, da nas v žepu majice niti najmanj ne motijo. Potem je tu še anorak brezrokavnik, pravi hit med kolesarji, kos oblačila, ki ga imamo praktično s sabo skozi celo leto…