Odličen prvenec Luke Kovačiča

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Luka Kovačič se je imenitno odrezal na svetovnem prvenstvu v turnem smučanju v Villarsu v Švici, kjer je prvič nastopil v članski konkurenci ter v vzponu dosegel odlično 14. mesto, na posamični tekmi pa se uvrstil na 21. mesto. Na svojem prvem tekmovanju v mednarodni konkurenci sta se izkazala tudi kadeta Anja Merlak Markič in Maj Pritržnik.

Švicarski Villars med 9. in 16. marcem gosti svetovno prvenstvo v turnem smučanju Villars 2019, na katerem je slovensko reprezentanco v tekmovalnem turnem smučanju med tekmovalci iz 31 držav zastopala mlada trojica.

Luka Kovačič (Društvo za razvoj turnega smučanja) je premiero na svetovnem prvenstvu doživel pred dvema letoma, ko je med mlajšimi člani dosegel 10. mesto posamično in 12. mesto v vzponu, letos pa je na svetovnem prvenstvu prvič nastopil v najzahtevnejši članski konkurenci. 23-letni Kranjčan, januarja imenovan za najuspešnejšega slovenskega turnega smučarja 2018, je za "ogrevanje" v Švici v torek, 12. marca, v disciplini posamično v konkurenci 75 tekmovalcev osvojil 21. mesto, zmagal je Italijan Robert Antonioli. Dan pozneje, 13. aprila, pa je s 14. mestom v vzponu med 63 tekmovalci dosegel rezultat kariere. S časom 27:16 je za zmagovalcem, Švicarjem Wernerjem Martijem, zaostal za 2 minuti in 3 sekunde, do prve deseterice pa mu je zmanjkalo manj kot 20 sekund.

"Svetovno prvenstvo se je odvilo nad pričakovanji. Glede na snežne razmere doma sem še največ pričakoval od tekme v vzponu, saj smučanja realno ni bilo mogoče trenirati. Nisem bil obremenjen s pričakovanji in le želel sem na obeh tekmah dati vse, kar imam. Na posamični tekmi se je v šestih vzponih nabralo slabih 1700 metrov vzpona po deloma zelo tehnični trasi. Na vzponih sem bil konkurenčen, tudi na smučanju sem bil presenetljivo zraven, izgubljal pa predvsem na menjavah. Tako da sem na koncu prišel do 21. mesta, kar je bilo rahlo presenečenje in velika motivacija za tekmo v vzponu. Tu sem zato brez zadrege ciljal v top 10. Zaradi ekstremnih vremenskih pogojev so prilagodili traso, ki je bila izjemno položna, skorajda ravninska. V slabih petih kilometrih smo opravili le 470 metrov vzpona. Vendar so vedno pogoji za vse enaki, tako da se me to ni dotaknilo. Lepo sem držal stik z najboljšimi, na koncu pa je za želen cilj zmanjkala pika na i - od najboljših 10 me je ločilo manj kot 20 sekund. Konkurenca je vedno bolj in bolj zgoščena, tako da se vsak atom moči lahko pozna tudi za pet mest. Če potegnem črto, bi brez zadrege prvenstvo označil za zelo uspešno! Iz leta v leto rastem in napredujem, zato se že veselim poletnega tekaškega dela in nato spet zime. Menim, da ob pravi podpori in pravi ekipi okrog sebe še zdaleč nisem rekel zadnje," je vtise strnil Kovačič, ki je letos že postal državni prvak v turnem smučanju tako v vzponu kot posamično.

ni podpisa
ni podpisa

 

Najboljši slovenski turnosmučarski dosežek na svetovnem prvenstvu do zdaj je sicer 8. mesto Nejca Kuharja (Društvo za razvoj turnega smučanja) v vzponu leta 2011 v Clautu v Italiji. Kuhar se je najvišje od Slovencev zavihtel tudi v svetovnem pokalu, in sicer do 5. mesta, sicer pa je s tekmo državnega prvenstva na Zelenici v začetku marca sklenil tekmovalno kariero.

Svoj debi na mednarodnih tekmovanjih sta doživela kadeta, 17-letna Anja Merlak Markič (PD Kranj) in 14-letni Maj Pritržnik (TSK LiMa), ki sta nastopila v vseh treh disciplinah: v šprintu, vzponu in posamično. Na tekmi v šprintu je Anja osvojila 22., Maj pa 41. mesto, na posamični preizkušnji je bila 17-letna tekmovalka iz Visokega pri Kranju 22., 14-letni tekmovalec z Dobrne pa 38., medtem ko sta na temi v vzponu dosegla Merlak Markičeva 21. in Pritržnik 36. mesto.

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Manca Čujež, PZS

Foto: Maurizio Torri in ISMF in FB

 


 

Več iz te teme:

Komentarji: