Olimpijska akademija bo izbrala športnike za solidarnostni sklad

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

Slovenska olimpijska akademija je obravnavala številne teme, tudi s socialnega področja, med drugim razpise, ki bodo pomagali denimo takim vrhunskim športnikom, ki kljub uspehom nimajo dovolj denarja, da bi plačali šolnino za fakulteto ali tiste nekdanje športnike, ki morajo po pomoč na Rdeči križ ali Karitas.

Olimpijski komite Slovenije je zato lani 2015 ustanovil Fundacijo za podporo športnikom iz socialno šibkih okolij. V letošnjem letu prejema prek fundacije finančno podporo, štipendijo, 75 mladih športnikov. V novembru je bil objavljen razpis za novi izbor. Tokrat je na voljo 55.000 evrov, rok za oddajo vlog pa je 2. december 2016.

Poleg teh sredstev, pa je OKS zagotovil še dodatna sredstva za solidarnostni sklad aktivnih ali nekdanjih vrhunskih športnikov. Na današnji seji Slovenske olimpijske akademije je bila imenovana komisija, ki bo skrbela za izbor kandidatov in določitev sredstev solidarnostnega sklada. Objava razpisa bo na spletni strani OKS. Sredstva sklada bodo namenjena športnikom, olimpijcem, paraolimpijcem in športnikom invalidom, ki so se znašli v težkem socialnem položaju.

Iz evropskih socialnih skladov bodo v nekaj letih razdelili šest milijonov evrov za zaposlovanje nekdanjih vrhunskih športnikov in trenerjev, poleg tega pa bodo še več pozornosti posvetili izobraževanju na daljavo, mentorstvu in dvojnim karieram športnikov.

V Olimpijske izobraževalnem središču v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC bodo kmalu odprli pregledno razstavo o slovenskih nastopih na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. OKS je odprl tudi sistem, poimenovan Žvižgavka. To je nacionalna kampanja za spodbujanje športnega obnašanja, ki jo bo izvajal skupaj s športnimi organizacijami, vzgojno-izobraževalnimi institucijami in mediji. Osnovali so jo za odkrivanja in preiskovanja zlorab pri športnih organizacijah in omogoča anonimne prijave.

Člani SOA so se seznanili z odločitvijo, da bo klub olimpijcev kot samostojna pravna oseba prenehal z delovanjem in bo odslej deloval v sklopu OKS.

OKS je v sodelovanju z Društvom športnih novinarjev Slovenije pozval vse ljubitelje športa, klube, društva in posameznike, da z ustrezno obrazložitvijo pošljejo primere fair playa, primere poštene igre na športnih tekmovanjih. Zadnjo nagrado za fair play je na prireditvi Športnik leta 2010 dobil slovenski nogometni reprezentant Valter Birsa, ko je igral za Auxerre.

Več iz te teme:

Komentarji: