Podeljene nagrade najboljšim triatloncem v letu 2018

Objavljeno
21. december 2018 07.12
Posodobljeno
21. december 2018 07.12
M.C.
M.C.
Triatlonska zveza Slovenije je v prostorih OKS podelila nagrade najboljšim triatloncem v letu 2018.
Triatlonec leta 2018 je Jaroslav Kovačič, član ŠD Posavje. Kovačič v svoji uspešni triatlonski karieri niza uspehe in letos jim je dodal še 4. mesto na evropskem prvenstvu v srednjem triatlonu na Ibizi, kar pomeni 1,9 km plavanja, 90 km kolesa in 21,1 km teka. Poleg tega je Jaroslav v tej sezoni trikrat zmagal na tekmah v italijanskem Challenge Venice, 575 Kesythelzu na Madžarskem in Challenge Almere na Danskem. Jaroslav pa je stal nas zmagovalnih stopničkah še dvakrat, z drugim mestom na tekmi v Embrunman, Francija in tretjim mestom na Challenge Lisboa, Portugalska. Na lestvici Mednarodne triatlonske zveze Dolgi triatlon zaseda 9. mesto. Jaroslav Kovačič: 'Sezona z enajstimi nastopi na dolgih triatlonih ja bila fizično in psihično naporna, vendar sem že začel s pripravami na novo. Glavni cilj nove sezone je nastop na svetovnem prvenstvu na Havajih. 

Mladi triatlonec leta, Jan Škerjanec, član kluba TK Trisport Exoterm Kamnik


Mlada triatlonka leta 2018 in Triatlonka leta 2018 je Tjaša Vrtačič, članica kluba TK Trisport Exoterm Kamnik. Vrtačičeva je lahko z letošnjo sezono nadvse zadovoljna, saj je dosegla vidne rezultate tako v mladinski kot članski konkurenci. V mladinski konkurenci je dvakrat posegla po zlatu, na mladinskem evropskem pokalu v Ukrajini in na mladinskem balkanskem prvenstvu v Makedoniji. Dvakrat pa je bila tudi dobitnica točk v članskem evropskem pokalu na Madžarskem in Poljskem. V sezoni 2018 je opravila 13 nastopov in dvakrat stala na zmagovalnem odru. Zaseda 5. mesto v skupnem seštevku evropskega mladinskega pokala v 2018. Tjaša Vrtačič: 'To bo moje zadnje leto ko bom nastopala v mladinski konkurenci in glede na visok nivo nastopov v pretekli sezoni si lahko obetam dobre nastope.' Trener Klemen Laurenčak dodaja: 'Bo pa sezona razdeljena na dva dela, prvi del bo treninga manj, zaradi mature, ki jo čaka v tem letu, v drugi polovici pa bo lahko začela normalno na polno trenirati. Do konca septembra so tekme lahko dejansko vsak teden. Pa tudi za svetovno prvenstvo tudi še nismo vrgli puške v koruzo, zaradi visoke pozicije na lestvici evropskega pokala lahko mogoče dobimo wild card ali povabilo organizatorjev. Opcija je tudi tekma v starosti do 23 let, tako da je dejansko še vse odprto.

 

Triatlonec leta: Jaroslav Kovačič, član ŠD Posavje


Mladi triatlonec leta 2018 je Jan Škrjanc, član kluba TK Trisport Exoterm Kamnik. Velik dosežek Škrjanca je letošnja uvrstitev na Mladinske olimpijske igre v argentinskem Buenos Airesu, ker je z nastopi potrdil dobro pripravljenost. Dosegel je 19. mesto v posamičnem nastopu in 5. mesto v mešanih štafetah. Postal je tudi podprvak na mladinskem balkanskem prvenstvu v Makedoniji. V sezoni 2018 je opravil 15 nastopov in enkrat stal na zmagovalnem odru. Zaseda 8. mesto v skupnem seštevku evropskega mladinskega pokala v 2018. Jan Škrjanc: 'V naslednji sezoni bom z čim boljšimi nastopi na tekmah za evropski pokal poskušal doseči vsaj enako mesto kot letos ali pa ga še izboljšati, ko sem dosegel končno osmo mesto na lestvici evropskega pokala za mladince. V mojih ciljih je tudi dovolj dober nastop na evropskem prvenstvu, ki bi me pripeljal do nastopa na svetovnem prvenstvu.

 

Triatlonka leta: Tjaša Vrtačič, članica kluba TK Trisport Exoterm Kamnik


Za Izjemni dosežek leta 2018 v paratriatlonu nagrado prejme Alen Kobilica, član ŠD Vidim cilj. V letošnjem letu je s tremi nastopi dosegel vidne uvrstitve. S tretjim mestom na svetovnem seriji na Japonskem je stal na zmagovalnem odru, dosegel pa je tudi četrto mesto na evropskem prvenstvu v Estoniji in peto mesto na svetovnem prvenstvu v Kanadi. Zaseda 6. mesto v skupnem seštevku sezone 2018. Alen Kobilica se zaradi drugih obveznosti ni mogel udeležiti podelitve, poslal je izjavo: 'Najprej hvala za nagrado. Seveda mi veliko pomeni, vendar v širšem smislu, kot posledica opravljenega dela, ki je šlo v pravo smer. Čeprav jaz prejemam nagrado, pa za vsemi dosežki stoji ekipa. Tako je to priznanje tudi njihovo trener Grega Nahtigal, in spremljevalca Mitja Mori in Jaroslav Kovačič. Naslednja sezona je za nas ključna za uvrstitev na Paraolimpijske igre v Tokiu 2020, zato smo že začeli z delom. Želje so velike, saj želimo vsako leto narediti korak naprej. Hvala tudi Triatlonski zvezi Slovenije za vso podporo in vsakemu za doprinos na tej triatlonski poti. In čestitke vsem nagrajencem!

Tamara Vilhar

Avtor slike, arhiv slik Alena Kobilice