Poletov recept: Bombete. Vedno pri roki

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Če se vam pripeti, da v nedeljo zjutraj ostanete brez svežega kruha, brez panike…Sploh ni problema.  Čisto enostavno in dokaj hitro si lahko zamesite svoje domače, ki se bodo še tople topile v vaših ustih ob nedeljskem zajtrku ali pa bodo romale v vaš nahrbtnik za opoldansko malico na nedeljskem izletu v hribe.

Za vašo priljubljeno mešanico moke se lahko celo  sami poigrate z različnimi mokami. Sama največkrat uporabljam polnozrnato in pirino, kateri dodam običajno še različna semena. Najbolje pa je vsekakor, če se oskrbujete s sveže mleto moko, kar boste znatno občutile vaše brbončice.

 

ni podpisa
ni podpisa

 

Lahko mi očitate pikolovstvo in pretiravanje, vendar resnici na ljubo, razlika je več kot očitna in gre sveži moki v prid.  Ob peki kruha pa ste lahko tudi veseli in ponosni, nad kontroliranim in nadzorovanim vnosom kvalitetnih surovin, kajti v dandanašnjem industrijskem kruhu lahko najdete obilico aditivov, barvil, ojačevalcev okusov…Če se boste peke kruha lotili z optimizmom in ljubeznijo, bo rezultat skoraj sigurno zagotovljen, prav tako pa boste uživali na klopci, ko boste na hribu prijetno utrujeni mlatili vaš popolni sendvič.

ni podpisa
ni podpisa


Za približno 10 bombetk potrebujete:
350 g pirine moke
250 g polnozrnate moke
100 g bele moke
Zavojček svežega kvasa
Žlička sladkorja
20 g soli
2 pesti različnih semen
4 žlice olivnega olja
350 ml tople vode
50 ml mleka
50 ml sladke smetane

ni podpisa
ni podpisa

Priprava:
V malo tople vode zdrobimo kvas in stresemo sladkor, vse skupaj premešamo in pustimo da zmes (kvasec) vzhaja dobrih 10 minut. V moko dodamo kvasec, sol, olje, vodo, mleko, malo semen in smetano. Vse skupaj dobro zmešamo in pregnetemo.  Testo mora odstopiti od sklede, da je ravno pravo. To reguliramo z dodajanjem moke ali pa vode (zelo počasi). Pustimo ga vzhajati 15 minut na toplem (sama ga pustim kar v pečici na temperaturi45 stopinj). Ko je vzhajalo, iz njega z rokami oblikujemo bombetke (kroglice), ki jih polagamo na peki papir. Tudi te vzhajamo dobrih 10 do 15 minut. Pečico segrejemo na temperaturo 200 stopinj. Bombetke premažemo z mlekom ali jajcem in jih potresemo s semeni. Pečemo jih približno 15 minut, da lepo zlato porjavijo.
 

Več iz te teme:

Komentarji: