Poletov recept: paradižnikova juha

Govorimo o juhi za katero bi lahko rekli, da svet deli na dva dela.
Fotografija: Juho lahko postrežemo z zeliščnimi pečenimi kruhovimi kockami z zelišči. Foto: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Juho lahko postrežemo z zeliščnimi pečenimi kruhovimi kockami z zelišči. Foto: Tanja Drinovec

So ljudje, ki to juho obožujejo in ljudje, ki te juhe ne smejo videti niti na daleč. Sama sem bila vrsto let med skorajda sovražniki paradižnikove juhe, dokler mi zrelejša leta niso prinesla zanimive izkušnje z nasprotnim mišljenjem. Tudi paradižnikova juha je lahko krasna in tudi zdrava stvar, le dirigenta mora imeti pravega.

 V toplih poletnih dneh, ko se zdravi paradižniki bohotijo po naših vrtovih  (čeprav jo je letošnje poletje paradižnikom marsikje malo zagodlo) lahko pričaramo slastno zdravo jed. O zdravilnih lastnostih paradižnika pa smo tudi povedali že veliko dobrega.
Torej, paradižnikova juha naj bo!
 


Za večji lonec juhe potrebujemo:

Olivno olje
1,5 kg olupljenih očiščenih zelo zrelih paradižnikov
1 čebula
2do3 stroke česna
Sol, poper
Šopek bazilike
Šopek peteršilja
2 dl Jušnega fonda (ali kocka)
Žlica sladkorja

Torej, paradižnikova juha naj bo! Foto: Tanja Drinovec
Torej, paradižnikova juha naj bo! Foto: Tanja Drinovec

 

Priprava:

Na olju prepražimo čebulo in česen, ki smo jim dodali sladkor. V lonec narežemo paradižnik in vse skupaj kuhamo kakih 20 minut. Dodamo preostala zelišča, sol, poper in fond (ali kocko). Nato juho zmiksamo in spasiramo. Vse skupaj kuhamo še kakih deset minut in jed je gotova.
Juho lahko postrežemo z zeliščnimi pečenimi kruhovimi kockami z zelišči (krutoni).

Na olju prepražimo čebulo in česen, ki smo jim dodali sladkor. Foto: Tanja Drinovec
Na olju prepražimo čebulo in česen, ki smo jim dodali sladkor. Foto: Tanja Drinovec

 

Komentarji: