Poletov recept: Trije siri in... lubenica

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

V dneh, ko nad nami kroži neusmiljeno  vroče sonce, se nam bo zagotovo prilegla lahka, hladna in osvežujoča solata. Gre za različico sodobnejših solatnih klasik. Za koga bodo morda kombinacije zelenjave, sadja-lubenice in sirov malce nenavadne. Čeprav boste nekateri imeli pomisleke ob tej kombinaciji, je ravno odnos sladke lubenice in slanih sirov tisti, ki ustvari prijetno harmonijo okusov. Torej pogumno.


Obrok nam postreže tudi z obilico vitaminov, mineralov in nekaj zdravih maščob. Lubenica je sadež, ki je zelo nizkokaloričen, bogat z antioksidanti, vitamini C, A in B6 z velikim deležem(91 %) vode.
Solata pa je navsezadnje hitro pripravljen obrok, ki si ga privoščite za popoldansko malico, večerjo ali pa kar za kosilo na vroč poletni dan.

Za velik krožnik(2-3 osebe) potrebujete:
Srednje velika glava zelene solate
Srednje velik kos lubenice
120 g feta sira
50 g sira gorgonzola
Pest parmezana
Sol
Olivno olje
Balzamični  kis
Pest pinjol

Priprava:
Solato operemo in narežemo, lubenico  in sir zrežemo na manjše  koščke. Pinjole na hitro prepražimo v ponvi, da postanejo hrustljave. Solato razporedimo po krožniku, po njej razdelimo koščke lubenice in potresemo s siri, pinjolami in tankimi trakovi parmezana. Prelijemo z oljem in balzamičnim kisom, nazadnje pa še nežno posolimo. S soljo ne pretiravajmo, saj že siri v velik meri prispevajo k slanosti solate.
Naj vas prijetno osveži.

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: