Poletov recept: Zlatovčica po tržaško

Veliko nas je takih, ki ribe vse premalokrat umestimo na naše jedilnike.

Objavljeno
13. julij 2019 09.42
Posodobljeno
13. julij 2019 09.57
Postrv po tržaško je ena izmed enostavnejših ribjih klasik. Foto: Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Tanja Drinovec
Veliko nas je takih, ki ribe vse premalokrat umestimo na naše jedilnike. Vsaj jaz jih poznam kar nekaj. Če sami niste med tistimi, toliko bolje za vas.

Postrv: dejstva, ki jih morate poznati, preden se lotite priprave!

Namreč vemo, da sodijo ribe med bolj zdrave beljakovine in živila nasploh. Vsebujejo veliko količino omega 3 maščobnih kislin, ki znižujejo slabi holesterol in s tem zmanjšujejo možnost srčno žilnih bolezni. Poleg tega pa vsebujejo še veliko drugih vitaminov in mineralov.  Na naše jedilnike naj bi jih vkomponirali kar 1x do 2x tedensko. Zlasti morske manjše, ki so najbolj zdrave in čiste. Seveda pa vemo, da moramo paziti na svežino ribe.

V resnici so ribe lahko tudi zelo hitro pripravljen in tudi dober obrok, če nismo pretirano nagnjeni h kompliciranju. Postrv po tržaško je ena izmed enostavnejših ribjih klasik. V naši družini se pripravlja že od kar pomnim.
Postrv nam lahko služi kot odlično zdravo pretežno beljakovinsko kosilo, lahko pa tudi večerja po izčrpljujočem treningu.

image
Fileje postrvi splaknemo v hladni vodi in jih dobro popivnamo in posušimo. Foto: Tanja Drinovec

 
Za 2 osebi potrebujemo:
olje
3 do 4 fileje zlatovščice
Sol
3 žlice koruzne moke
3do 4 stroke česna
Velika pest peteršilja
2 žlici masla


Priprava:
Fileje postrvi splaknemo v hladni vodi in jih dobro popivnamo in posušimo. Nato jih posolimo iz obeh strani in povaljamo v koruzni moki. V precej vročem olju jih popečemo na  hitro na eni strani. Fileje malo popeljemo po ponvi, nato pa še na drugi strani. Riba naj se peče kakšnih 7 minut, če ni predebela. Naj bo koža lepo zlato hrustljavo popečena. Za tržaški preliv pa na maslu na hitro prepražimo česen in peteršilj, samo toliko, da lepo zadiši po česnu. Če ga zažgemo, bo grenak. Preliv prelijemo čez ribo in še toplo serviramo. Lahko pa jo pokapljamo tudi z limono. 

image
Za tržaški preliv pa na maslu na hitro prepražimo česen in peteršilj, samo toliko, da lepo zadiši po česnu. Foto: Tanja Drinovec