Pot s kolesom v službo za telebane

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

S prvim kroničnim pomanjkanjem snega na cestah in pločnikih, ko službe zadolžene za čistočo vseh pohodno – asfaltnih površin temeljito  opravijo svoje delo, lahko, seveda  po svoji  itak vedno pametni odločitvi svojega preljubega jeklenega konjička za nekaj časa pospravimo v stajo in ga zamenjamo za tisto zapuščeno stvar v kotu, na kateri so pajki in druge domače živali čez zimo pridno nabirale svoje kilometre.

Ne, to ni naša tablica (ta je po možnosti zaradi mrzličnega iskanja cen nižjega ogrevanja čez zimo potrebna menjave zaslona)  ali pa najnovejša različica ogrizenega jabolka  - ne, to je do prvega snega in opozoril o poledici vaš najboljši prijatelj ter čuvaj vašega družinskega proračuna – Kolo.

Vendar tudi pajki in prah na kolesu pustijo določene posledice. Ta, za enkrat še umazana gmota železja nebogljeno čepi v kotu vaše kleti ali garaže in nestrpno pričakuje snidenje s kolegi  prejšnje pomladi in poletja v vaši (upam da še) službi.

Torej, kako prihraniti nekaj »evričev«  pri gorivu in seveda narediti nekaj za svoje »zimsko utrujeno truplo« ter gospodom iz občine zmanjšati skrbi za izgradnjo novih parkirišč?

Enostavno, s kolesom na »šiht«.

 

ni podpisa
ni podpisa

Kaj preveriti na kolesu in kaj vzeti s seboj

Zadeva je v  bistvu otročje lahka. Za začetek potrebujete – kolo. In kar je najbolj fino, tistega superduper fulija ali pa hude specialke  dejansko za vsakodnevno potovanje do mesta,  kjer si služite »čičing« za obiske dalmatinskih otokov ali avstrijskih smučišč, ne potrebujete.  Zadostuje navadno kolo. Ja tisto, ki vam leži v spodnji etaži vaše bivanjske enote. Po temeljiti spomladanski deratizaciji pajkov je super, če lahko sami preverite:

- pritisk v pnevmatikah (laično to pomeni enostavno stvar: ali majo gume dovolj »lufta«)
- delovanje zavor
- nastavitev višine sedeža
- test delovanja svetlobnih teles ( za varno pot po petkovem obisku lokalnih barov)
- preverite pritrditve blatnikov (zaščite proti umazaniji)
- preverite svoj "kit orodja" (tlačilka, rezervna zračnica, multi-orodje, prva pomoč, veriga za zaklepanje…)

In ne nazadnje, uporaba zaščitne čelade za odrasle ni obvezna, je pa več kot zaželena . Saj poznate tisto..«Pametno glavo veruje čelada«. Čelada ni samo zaščitni pripomoček, lahko je tudi – modni dodatek
Če ste v svoji "check listi" zadeve odkljukali, ste svojega novega prijatelja in sopotnika pripravili na "tlako".

V primeru, da določenih stvari ne obvladate, imate zagotovo v vaši bližini lokalne "biciklmajstre", ki vam bodo z veseljem vašega novega prijatelja temeljito pregledali in vas tudi v skladu z opravljenim posegom primerno olajšali. Nasvet:  Nekaj evrov pri serviserju dosti manj boli, kot obisk specializirane zobotehnične delavnice. To mi lahko verjamete na besedo.

Ok, kolo je pripravljeno, kaj pa vi?

Za začetek -  Vprašanje na temo »Ali to zmorem?«  si prosim odmaknite v najgloblji del vašega trdega diska  - možganov.

Odgovor je "Da, zmorete". Kot redni bralci naše spletne strani in tiskane izdaje imate dostop do nešteto trikov in nasvetov, ki vam bodo pri tem pomagali. Vsaka pot se začne s prvim korakom je nekoč  rekel modrec. To velja, vedno! In verjemite mi, pot v službo je s kolesom lepša.

Ampak, kaj narediti, da lahko vso svojo kramo, ki jo, ali pa tudi ne nujno potrebujem  v službi? Tudi na to imam odgovor. Priporočam vam uporabo potovalnih torb ali nahrbtnika, ki je dovolj zračen, da se tudi v malo bolj oddaljeno službo ne boste pripeljali s Sečoveljskimi solinami na hrbtu in ramenih. Če imate možnost vedno vzemite s seboj nekaj delov oblek, za katere mislite, da jih boste nujno potrebovali. In če so vaši delodajalci res prijazni do svojih zaposlenih imate nekje tudi skrito orožje proti vonjavam, ki jih je vaše telo sposobno sproducirati med potjo na tlako – to je tuš – le uporabite ga, telo in sodelavci vam bodo hvaležni. Če le-tega ni, lahko uporabite vlažne robčke. Preverjeno deluje.  V kombinaciji s svežo obleko seveda.

Seveda lahko s seboj  v torbah ali nahrbtniku prinesete tudi malico, pa prenosnik, pa najnovejše modne revije, pa sliko »najnovešega« prijatelja, s katerim sta se s kolesi bližnje srečala na poti na »šiht«… Kolo je sredstvo druženja, tudi če nekateri mislijo drugače. Poskusite – in spregledali boste.

No, naj bo za začetek dovolj. Dobili ste enostavne usmeritve k začetku lepšega preživljanja časa potovanja na tlako in iz nje, na vas pa je, da jih tudi udejanite. Če ne zaradi svojih delodajalcev, pa zaradi sebe in skrbi do lepšega in bolj čistega okolja.  Želim vam obilo lepih trenutkov na poti v službo, še več pa na poti nazaj v objem vaših najbližjih.

Več iz te teme:

Komentarji: