Preplezal ledene Niagarske slapove (FOTO in VIDEO)

Objavljeno
04. februar 2015 08.02
Posodobljeno
16. oktober 2015 09.10
E. M.
E. M.
Will Gadd je verjetno najbolj znani plezalec po ledu. Je trikratni dobitnik zlata na zimskih X Games, januarja pa je zmagal tudi na mednarodni plezalni tekmi Ouray Ice Festival. 47-letnik, ki vedno znova podira meje alpinizma in avanturizma, se je tokrat lotil ene najbolj ikonskih naravnih znamenitosti Severne Amerike – Niagarskih slapov.  Kot prvemu na svetu mu je podvig tudi uspel.

Nekateri deli Niagarskih slapov pozimi zamrznejo , a nikoli popolnoma, zato je bila misija kar tvegana. Gadd je v prvih intervjujih priznal metuljčke v trebuhu, ko je se je zemlja pod njim tresla, sam pa se je želel povzpeti vse do vrha. »Tehnično gledano sem preplezal tudi težje stvari, ampak nikoli na takšni sceni, v tako dinamičnem okolju.« Iz slapu pada šest milijonov kubičnih čevljev na sekundo. Padec, tudi zgolj pri petih metrih vzpona, bi bil zanj usoden.

Kljub temu pa Gadd ni adrenalinski odvisnik, adrenalin mu niti ni po volji. »Ne maram biti prestrašen. Ne maram adrenalina,« je povedal v intervjuju za National Geographic. In še: »Obstajajo veliko enostavnejši načini za hitro adrenalinsko injekcijo. Če bi si samo želel adrenalina, bi tekel naprej in nazaj prek avtoceste kako uro.«

Vzpon na Niagarske slapove je potekal brez medijskega pompa, saj je bil to eden od pogojev za dovoljenje plezalcu. Tega so si uspeli priboriti šele tri dni pred samim vzponom. So pa pri Red Bullu vseeno posneli krajši video prispevek, ki si ga lahko ogledate spodaj.