PROGRAM VARNO NA KOLESU POVEZUJE 3300 OTROK!

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Z opravljenim kolesarskim izpitom otroci prvič postanejo del javnega prometa, kjer vladajo točno določene zakonitosti, ki se jih morajo zavedati, spoštovati. Program Varno na kolesu tako že sedmo leto povezuje najmlajše kolesarje in skrbi za varnost najmlajših udeležencev v prometu – do danes je združil že več kot 20.000 mladih kolesarjev in kolesark iz več kot 250 različnih osnovnih šol.

Tudi letos so učenci opozorili na nevarne odseke v svojih krajih in jih predstavili lokalnim oblastem, s pozivom h konkretnim ukrepom v svojih lokalnih okoljih. Prav v teh dneh se zaključuje še zadnji del razpisa, saj v aprilu že sledijo regionalne razglasitve finalistov in podelitve nagrad.

Termine regionalnih dogodkov in svežo statistiko kolesarskih nesreč v Sloveniji za leto 2018 si preberite v nadaljevanju. Vseslovenski zaključni kolesarski dogodek Varno na kolesu, kjer se bodo srečale šole finalistke iz vseh regij, pa bo potekal 23. maja 2019 v Ljubljani.

 

ni podpisa
ni podpisa

 

PROGRAM VARNO NA KOLESU LETOS POVEZUJE VEČ KOT 3.300 UČENCEV


Letos pri projektu sodeluje več kot 3.300 učencev iz 90 šol (več o sodelujočih šolah). V prvem sklopu »Opazujem promet« so otroci analizirali svoje prometne situacije, križišča in razpoložljivo prometno infrastrukturo, v nekaterih primerih pa so svoje predloge predstavili tudi lokalnim oblastem, natančneje Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. V petek, 15. marca, pa se je že zaključil drugi sklop, v katerem so utrjevali prometna znanja s pripravo kviza »VEM! za kolesarje!«. Novost letošnjega programa je dodatna naloga »Na kolo, za zdravo telo!«, pri kateri lahko sodelujejo vsi učenci na šoli in s kolesarjenjem v prostem času nabirajo dodatne točke za svojo šolo. Štiri šole, ki bodo zbrale najvišje povprečno število kilometrov, bodo namreč prejele servis koles na šoli, ki ga podarja Zavarovalnica Triglav.


S kolesarsko vzgojo do večje varnosti

Po podatkih Generalne policijske uprave smo v letu 2018 v Sloveniji zabeležili 1.212 prometnih nesreč, v katerih so bili vpleteni kolesarji, od tega 8 s smrtnim izidom, 189 s hudo telesno poškodbo, brez poškodb pa je bilo udeleženih 189 kolesarjev. Vzgoja na področju prometne varnosti, kot jo izvajajo nosilci razpisa Varno na kolesu, je zagotovo korak k skupnemu cilju – VIZIJI 0 za popolno zmanjšanje števila prometnih nesreč na naših cestah.


Na kolo, za zdravo telo!

Program Varno na kolesu že sedmo leto povezuje najmlajše kolesarje. Tudi letos so učenci opozorili na nevarne odseke v svojih krajih in jih predstavili lokalnim oblastem. Šole v teh dneh zaključujejo s svojimi obveznostmi v okviru razpisa, v aprilu pa sledijo regionalne razglasitve finalistov in podelitve nagrad. Z opravljenim kolesarskim izpitom otroci prvič postanejo del javnega prometa, kjer vladajo točno določene zakonitosti, ki se jih morajo zavedati, spoštovati. Varno na kolesu od leta 2012 skrbi za varnost najmlajših udeležencev v prometu in je do danes združil že več kot 20.000 mladih kolesarjev in kolesark iz vec kot 250 različnih osnovnih šol. Skozi različne naloge program šolarje spodbuja k spoznavanju in utrjevanju prometnih pravil, uporabi kolesa iz vidika trajnostne mobilnosti in se zavzema za celovito razumevanje prometne varnosti.


Poleg tega izpostavlja tudi zabavno plat kolesarjenja, ki sovpada z zdravim načinom življenja. Tekmovalni del pa tudi letos ponuja lepe nagrade za vse sodelujoče, saj nagradni sklad znaša skupno več kot 25.000 evrov.
Že aprila sledijo lokalne zaključne prireditve po vsej Sloveniji. Vseslovenski zaključni kolesarski dogodek Varno na kolesu, kjer se bodo srečale šole finalistke iz vseh regij, bo potekal 23. maja 2019 v Ljubljani.


STATISTKA KOLESARSKE VARNOSTI V SLOVENIJI

Na prireditvah bodo razglašeni regijski finalisti – v vsaki regiji po dve šoli, ki sta bili najbolj uspešni in se bosta potegovali za naziv vseslovenski zmagovalec programa Varno na kolesu. Vsi sodelujoci učenci bodo prejeli tudi
nagrade in priznanja, učitelji pa zahvale.


Svoja stališca o varnosti kolesarjev in priložnostih za še varnejše kolesarske poti nam bodo poleg nosilca razpisa zaupali tudi predstavniki lokalnih Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Na srečanje so poleg ravnateljev, mentorjev in predstavnikov učencev posameznih šol v regiji vabljeni tudi predstavniki obcinskih oblasti.

Da so projekt ucenci pozitivno sprejeli in da se ga vsako leto veselijo, sta potrdili mentorici programa na OŠ Bršljin, Vilma Petelin in Irena Gole: »Varno na kolesu je program, pri katerem prometne vsebine spoznavamo z razlicnimi pristopi. Z ucenci raziskujemo, se učimo in išcemo ideje, kako se učiti na zabaven in drugačen način.

V sproščenem in dinamičnem vzdušju ustvarjamo videoposnetke, igre, kvize in hkrati pridobivamo različna znanja in spretnosti z vseh področij (načrtovanje projekta, raziskovanje, ogled in analiza prometnih situacij, digitalno opismenjevanje, urjenje socialnih veščin in spodbujanje sodelovalnega ucenja …). V vseh letih našega sodelovanja se je program nadgrajeval in nam omogočal, da pokažemo našo ustvarjalnost, ter nas spodbujal k iskanju in uporabi novih možnosti za izražanje.«


Članica komisije in področna sekretarka na Javni agenciji RS za varnost prometa dr. Mateja Markl izpostavlja prednosti projekta, kot sta ozaveščanje mladih kolesarjev o cestnoprometnih predpisih in spodbujanje k varni udeležbi v prometu, in dodaja: »V okviru projekta so na predlog otrok nekatere šole in obcine aktivno pristopile ter uveljavile ukrepe, kot so kolesarnice, označitev kolesarskih poti v okolici šole, dodatna prometna signalizacija za kolesarje, nakup koles in zaščitnih kolesarskih čelad in druge. Zato je po mojem mnenju
največja vrednost programa praktična in dejanska izvedba aktivnosti za večjo varnost kolesarjev v okolici šol v lokalnem okolju.« Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu pri družbi Butan plin, poudarja, da smo odrasli tisti, ki moramo na otroke prenesti potrebna prometna znanja in kolesarsko kulturo: »Kolesarski izpit je nadvse pomemben z vidika pridobivanja ustreznih teoreticnih in prakticnih znanj, program Varno na kolesu pa njihova znanja še nadgrajuje s predajanjem zglednih kolesarskih vrednot. Poleg pravil, ne smemo pozabiti na kolesarsko oziroma prometno kulturo. Tukaj imamo odrasli pomembno vlogo in moč, da sooblikujemo prijetne izkušnje v prometu.«


Danes, 21. marca bo sledilo ocenjevanje izdelkov, ko se bodo člani komisije zbrali na sedežu družbe Butan plin in pregledali vse prispele izdelke otrok. Regijski finalisti bodo znani v aprilu.


KOROŠKA IN SAVINJSKA, OSREDNJA SLOVENIJA IN GORENJSKA, DOLENJSKA IN ZASAVJE, PODRAVJE IN POMURJE, PRIMORSKA IN NOTRANJSKA

OŠ Mislinja | 5. 4. 2019, ob 10.00
OŠ Šencur | 9. 4. 2019, ob 10.00
OŠ Bršljin Novo mesto | 11. 4. 2019, ob 10.00
OŠ Ivanjkovci | 17. 4. 2019, ob 10.00
OŠ Prestranek | 19. 4. 2019, ob 10.00


REGIJSKA SREČANJA ob zaključku programa Varno na kolesu


Program Varno na kolesu poteka na pobudo družbe Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Zavoda RS za šolstvo, Policije, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija, družbe BTC in zavarovalnice Triglav. Program podpirajo tudi številna kolesarska društva in uspešni kolesarji.Vanja Žižmond

Več iz te teme:

Komentarji: