»Samokritičnost je vaša najboljša prijateljica«

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Dani Arnold. Alpinist, ki vedno pozna pot do vrha, najsibodi mogočnega osemtisočaka ali življenskega cilja.

Dani je človek, ki je severno stran mogočnega Matterhorna preplezal v vsega eni uri in 46 minutah, čeprav bolj izkušeni aplinisti ponavadi za to smer potrebujejo okoli 12 ur, je človek, ki je podrl nešteto hitrostnih rekordov v alpinizmu, med drugimi tudi najhitrejši vzpon na smeri Crack Baby v rodni Švici, ki jo je pokrito z ledom preplezal v nemogočih 27 minutah, čeprav ostali za to smer potrebujejo okoli 5 ur! Dani je torej najhitrejši v svetu alpinizma, a sam pravi, da hitrost ni toliko pogojena s fizičnimi predizpozicijami človeka, temveč njegovo psihološko trdnostjo in močjo. »Najprej spravite v red svojo glavo in misli, telo bo sledilo.«

Preplezali ste Matterhorn v 106 minutah z le dvema cepinoma in malo plezalne opreme. Kaj vas dela tako hitrejšega od ostalih alpinistov?

Moja glava. Plezanje in alpinizem temeljita na dobri psihološki pripravljenosti. Živiš za trenutek in ne za tistega, ki sledi ali je minil. Enostavno te nič ne sme zmotiti, osredotočenost mora biti na vrhuncu.

Ampak ali se alpinizem ne vrti okoli grajenja svojega telesa za nečloveške napore?

Seveda, močno telo zelo pomaga pri premagovanju ovir in mogočnih gora, toda urejeno podstrešje te naredi najboljšega. Najprej je treba krepiti um, telo bo sledilo.

Obstaja veliko načinov kako treniramo mišice. Kako pa treniramo misli in um?

Imam svojo strategijo. Začnem z iskreno in kritično oceno mojih dosežkov.

Postajate močnejši skozi samokritičnost?

Absolutno! Samokritika je vaša najboljša prijateljica.

Ampak samokritika vas zagotovo kdaj popelje v dvome v lastne sposobnosti in postane slabost in ne prednost?

Ravno nasprotno. Tako spoznaš sebe in svoje omejitve. Dvome in šibkost moraš znati ugasniti, le takrat si lahko samozavesten in samozavest pomeni psihološko moč.

Včasih se je težko soočiti z lastnimi omejitvami ...

Vedno moraš biti brutalno odkrit do sebe. To pomeni, da svoje omejitve sprejmeš in delaš na izboljšanju.

Kako se pripravite na tako hitre vzpone?

Začnem s kratkimi in enostavnimi stezami do vrha, dokler ne najdem najkrajše in najbolj enostavne in jo preplezam.

In tako se rodi najhitrejši alpinist vseh časov?

Priprava je zelo pomemben del vsega kar se tiče alpinizma. Tudi v vsakdanjem življenju in ob lovljenju osebnih ciljev. Vse se vrti okoli tega, da premagaš šibkost skozi ponavljanje in pripravljanje in treniranje. Tako zgradiš na telesni in psihološki moči. Če želite preplezati Matterhorn v 106 minutah, prostora za dvome in šibkost ni.

Toda na začetku vašega rekordnega vzpona na Matterhorn ste želeli obupati ...

Niti pod razno. Zavedam se svojih sposobnosti in v njih verjamem. A na nekatere stvari pač nimaš vpliva. Že prvi del poti do vrha Matterhorna je bil precej bolj zasnežen, kot sem sprva pričakoval, tako da sem se nekajkrat globoko udrl. Takrat se za trenutek pomislil, da mi ne bo uspelo. Toda ne želim se predajati prehitro in mi je uspelo.

ni podpisa
ni podpisa

Plezate brez varnostne opreme. Vam je všeč tveganje?

Tveganje je del uspeha. Za dosego nekaterih ciljev in sanj je pač potrebno na kocko postaviti več. Ni mi problema sprejemati velika tveganja, če je vreme, na katerega nimam vpliva, stabilno in nisem 100 odstoten, da bo tako tudi ostalo.

Vas je kdaj strah?

Neuspehov me ni strah, ostalih stvari bolj.

Več iz te teme:

Komentarji: