Sezona supanja je na vrhuncu – bi šli v tečaj?

Pred tečajem se dobro pozanimajte o programu, strokovni podkovanosti (mednarodnih certifikatih) in izkušnjah, ki jih ima vaditelj ali šola supanja.
Fotografija: Na sup vzamete dovolj vode, sončno kremo, oblečete majico z UV-zaščito in zavarujete glavo s kapo s ščitnikom. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Na sup vzamete dovolj vode, sončno kremo, oblečete majico z UV-zaščito in zavarujete glavo s kapo s ščitnikom. Foto: Shutterstock

Verjetno ni treba razlagati, da je sup postal obvezna počitniška oprema. Včasih smo nujno morali imeti s seboj napihljivo blazino za vodo in sončenje, zdaj pa imamo napihljiv sup.

Eden od glavnih razlogov, da se je supanje tako hitro prijelo tudi pri nas, je vsekakor precej preprost začetek. Nekaj temeljnih navodil, malce ravnotežja in že smo plovni. Gre nekako tako, da najprej klečimo, spoznamo osnovni zavesljaj in obrat in se počasi začnemo postavljati na noge. Običajno se v 10 minutah začetniku nehajo tresti noge, v naslednjih 10 minutah pa se popolnoma sprosti. V resnici je supanje mnogo več kot vzdrževanje ravnotežja na deski ali sproščeno veslanje. Pravilnejša tehnika neprimerljivo izboljša izkušnjo, z malo poglobljenim znanjem pa se boste izognili marsikateri neprijetni okoliščini, ki vas nepričakovano lahko doleti na vodi.
 

Prepoznavanje nevarnosti


Da, tudi supanje je nevarno. Brezskrbnost odpade! Že na zaprti vodi, kakršna je jezero, nas lahko preseneti marsikatera nevarnost. Bolj tvegano je, če se s supom odpravimo raziskovat reko, ki je na odsekih malce hitrejša. In seznam se podaljšuje, ko ga spakiramo v avto in se z družino odpeljemo na morje. Neizkušenim oziroma začetnikom vedno svetujemo obisk tečaja. Tam vas bodo podučili o vseh nevarnostih, ki prežijo na vodi. Tu pa lahko le napišemo, kaj vse vas v tečaju še lahko naučijo, vendar pozor: tako hitro kot se med ljudmi širi ljubezen do supanja, se množijo tudi ponudniki tečajev, ki pa zelo pogosto niso dovolj izobraženi. Zato ne zaupajte vsem povprek in se prej dobro pozanimajte o programu, strokovni podkovanosti (mednarodnih certifikatih) in izkušnjah, ki jih ima vaditelj ali šola supanja.


Verjetno že veste, da osnovne opreme ne sestavljata le deska in veslo Foto: Shutterstock 
Verjetno že veste, da osnovne opreme ne sestavljata le deska in veslo Foto: Shutterstock 


 

Spoznajte svojo opremo


Verjetno že veste, da osnovne opreme ne sestavljata le deska in veslo, ampak tudi varnostna vrvica (ali leash), ki nam v kriznih trenutkih lahko reši življenje. Če vprašate licenciranega vaditelja supanja, se seznam opreme na tej točki ne konča, zagotovo bo svoje uporabne nasvete z veseljem delil z vami. Hkrati vam bo znal razložiti, zakaj je najnovejša tehnologija supov MSL fusion boljša od enoslojnih ali dvoslojnih desk ter katere so tiste zelo pomembne podrobnosti, ki dobro opremo (supe in vesla) ločijo od slabe. Gotovo boste po tečaju znali izbrati opremo, ki vam bo ustrezala glede na želje in potrebe.

 

Kako se supar pripravi na daljšo turo


Na sup vzamete dovolj vode, sončno kremo, oblečete majico z UV-zaščito in zavarujete glavo s kapo s ščitnikom. Povsem druga zgodba so raziskovanje samotnih zalivov na morju, ki se pogosto nepričakovano zavleče, ali vse bolj priljubljene ture s supom, na katerih preveslamo tudi več deset kilometrov na dan in se ne vračamo na izhodiščno točko. Odgovorili boste torej na vprašanje, kako se pripraviti na supanje, če boste na vodi več kot dve uri ali celo več dni.

 

Komentarji: