Šola teka na smučeh: Začetki s pripenjanjem (VIDEO)

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Kaj storiti pred prvim korakom

Pravilno pripenjanje tekaških smuči in palic je prvi korak k užitkom drsenja na snegu. Pomembno je, da je podplat tekaškega čevlja popolnoma  čist, da v utorih podplata ni zagozdenih kamenčkov, saj sicer čevelj ne bo sedel na zadnji del tekaške vezi, ki čevlju nudi oporo in stabilnost na smučki takrat, ko na njej stojimo na celem podplatu.

To je tistikrat, ko se v smučini porivamo soročno ali pa med spusti.

Tudi prednji del čevlja, tam, kjer čevelj sede v utor tekaške vezi, mora biti suh, brez snega, ledu ali kamenčkov. Najbolje je, da pred vpetjem smuči s čevljema rahlo udarimo skupaj, nato pa še pogledamo, če je čist tudi podplat.

Zelo pomembno je tudi pravilno vpetje dlani v zanko tekaške palice. Zelo narobe je, če je zanka kratka in nas okoli zapestja tišči: pri smučarskem teku palice trdno držimo za ročaj le pri teku v hudo strmino, sicer pa se moč naših rok na palico prenaša preko zanke. In prav zato mora biti zanka nekaj daljša, saj le tako omogoči palici največjo amplitudo oziroma pot gibanja.

O vezeh, čevljih in palicah

Za razliko od čevljev za alpsko smučanje, ki sedejo v katerokoli vez, pri smučarskem teku ni tako. Nekateri tekaški čevlji so kompatibilni le z enim, drugi pa le z drugim tipom vezi vezmi drugega proizvajalca. Pred nakupom opreme je to dobro vedeti.

Če ste začetnik, kupite aluminijaste palice. Debitantom v tekaški smučini se rado zgodi, da padejo na palice - aluminijaste se le zvijejo, karbonske pa takoj počijo. In slednje so zelo drage.

Avtor poduka o zapenjanju tekaških čevljev in kako prijeti tekaške palice je dr. Janez Pustovrh, predstojnik Katedre za nordijsko smučanje na ljubljanski Fakulteti za šport. Profesor Pustovrh je za Delo.si predstavil tudi vso šolo teka na smučeh.

Več iz te teme:

Komentarji: