Takšna so oblačila naših olimpijcev

Olimpijski komite Slovenije je potrdil seznam nastopajočih na zimskih olimpijskih igrah. Predstavili so tudi svoja olimpijska oblačila.
Fotografija: Kombinacija kolekcij. FOTO: Aleš Fevžer 
Odpri galerijo
Kombinacija kolekcij. FOTO: Aleš Fevžer 

Po tem ko so člani izvršnega odbora krovne športne organizacije soglasno potrdili olimpijsko reprezentanco Slovenije za nastop na največjem športnem tekmovanju na svetu, je čas, da našim olimpijcem in olimpijkam nadenemo uradna olimpijska oblačila.

image_alt
Na ZOI 41 slovenskih športnikov

Tudi pod letošnjo zimsko kolekcijo se je podpisal Sandi Murovec, katerega sodelovanje z Olimpijskim komitejem Slovenije sega v leto 2012, ko je za takratne poletne OI v Londonu oblikoval prvo slovensko olimpijsko kolekcijo. Vloga glavnega oblikovalca je oblikovanje vseh artiklov kolekcije, od kape, nogavic, majic pa vse do slavnostne bunde in nacionalne kolekcije. Vsakič poskuša najti pravo razmerje med obliko, identiteto slovenskega športnika, navijači, slovenskimi športnimi barvami, funkcionalnostjo in (če je le možno) tudi pridihom identitete prireditelja. 

Želja Murovca je, da športniki in navijači začutijo, kje se olimpijske igre dogajajo. Prav zato so v oblačilih olimpijske kolekcije motivi s fasade kultnega stadiona Bird’s Nest (Niǎocháo oz. Ptičje gnezdo), kjer se bodo olimpijci sprehodili na slavnostni otvoritvi iger. Pri specialni opremi pa je pomembno, da se čim bolj približamo željam športnika oz. proizvajalca, ki ima v tem primeru zelo natančna navodila, ob tem pa je treba upoštevati stroga pravila in standarde posameznih mednarodnih krovnih športnih organizacij.

Kombinacija kolekcij. FOTO: Aleš Fevžer
Kombinacija kolekcij. FOTO: Aleš Fevžer

In na kaj je naš oblikovalec še posebej ponosen?    

Vsaka kolekcija je nekaj posebnega, seveda pa oblikovalske rešitve nikoli niso vsem všeč. Barve so zaščitene s strani Olimpijskega komiteja Slovenije, zato jih kot oblikovalec mora uporabljati, in prav je tako. To je edini način, da lahko ustvarimo želeno barvno identiteto slovenskega športa, ki jo danes pozna ves svet. Pri tokratni kolekciji izstopa dolga bunda za slavnostno otvoritev, ki je vsekakor nekaj posebnega. Čista, ostra, s črto po sredini, ki ponazarja odločenost, fokus in deluje zmagovalno, vendar brez kiča.

Kombinacija kolekcij. FOTO: Aleš Fevžer 
Kombinacija kolekcij. FOTO: Aleš Fevžer 

Poleg kvalitetnih oblačil je pomembna tudi obutev, za katero je poskrbela Alpina, ter olimpijce obula v pohodne čevlje, ki so njihov zaščitni znak, saj je bil »gojzar« tudi prvi čevelj, ki so ga v Alpini izdelali pred točno 75 leti. In kot narod pohodnikov s seboj nosijo tudi simboliko Slovenije. Pohodne čevlje so tako oblekli v trendovske barve, kot piko na i pa so jim dodali zelene, modre in bele vezalke, ki predstavljajo barve Olimpijskega komiteja Slovenije. 

Nacionalna trenirka. FOTO: Aleš Fevžer 
Nacionalna trenirka. FOTO: Aleš Fevžer 

Podelitev kolajn. FOTO: Aleš Fevžer 
Podelitev kolajn. FOTO: Aleš Fevžer 

In zakaj menimo, da bodo slovenska oblačila padla v oči?

Ker so preprosto SLOVENSKA! Barve, ki jih uporabljamo, so lepe, nosljive, lahko tudi elegantne, a vedno dovolj športno agresivne. Skozi zadnja leta nam je uspelo, da smo na globalni športni ravni, vsled izjemnih športnih rezultatov in neverjetnih uspehov zgradili izjemno močno identiteto. In pri tem je oblačila nemogoče obiti; postala so del uspehov in tudi svojevrsten strah v očeh nasprotnikov. Postali smo vizualno prepoznaven, hkrati pa nadvse spoštovan športni narod. In verjamemo, da bo tako tudi v Pekingu.

Prosti čas. FOTO: Aleš Fevžer 
Prosti čas. FOTO: Aleš Fevžer 

Slavnostna otvoritev. FOTO: Aleš Fevžer 
Slavnostna otvoritev. FOTO: Aleš Fevžer 

Komentarji: