Tekaške poškodbe: Tekaška smola, drugič

Za tekaške poškodbe so največkrat krive naše lastne napake – kako se jim izogniti?
Fotografija: Tek je kompleksna zadeva, ki je kombinacija dejavnikov vzdržljivosti, moči, gibčnosti, koordinacije in hitrosti. Foto: Matej Družnik
Odpri galerijo
Tek je kompleksna zadeva, ki je kombinacija dejavnikov vzdržljivosti, moči, gibčnosti, koordinacije in hitrosti. Foto: Matej Družnik

Zapisali smo že, da slaba tekaška sreča lahko doleti slehernega tekača, ki nespametno vadi. Kaj je dobro vedeti, da bi se nam ne podrli tekaški načrti?
 

Pomanjkljiva regeneracija

 V nasprotju s poklicnimi športniki  imajo amaterski tekači običajno manj časa za okrevanje. To je velika težava, predvsem če imamo v vadbo vključene hitre treninge; da jih lahko dokončate vaše mišice potrebujejo ustrezno raven obnovitve in počitka.

Nasvet: ne načrtujte samo treninga temveč tudi okrevanje in v vsakdanjem življenju si boste morali za to rezervirati dovolj časa. Privoščite si redno masažo ali savno. Pomaga tudi, če po vadbi za nekaj časa, recimo za nekaj minut, ležete in se  potem vrnete k običajnim opravilom. Trening in okrevanje po njem sta ena in ista stvar.


 

Neprimerni tekaški čevlji

 Če tečete s slabimi ali dotrajanimi tekaškimi copati,  boste manj uživali in zagotovo se ne boste zabavali kot bi tekli v ustrezni obutvi, obenem pa boste  tvegali, da boste imeli težave z mišično-skeletnim sistemom.

Nasvet: tekaški čevlji morajo biti prilagojeni vašim stopalom in slogu teka. Zato bi morali povprašati po nasvetu v specializirani trgovini in se ne pustili prepustit le  sledenju  modnih  trendov in po spletu kupovali lahke, oblikovalsko privlačne tekaške čevlje. V idealnem primeru bi morali med vadbo menjati dva ali tri modele. Tako boste mišice prilagajali  na več različnih načinov.
 

Samo tek in tek

Nabirate le kilometer za kilometrom, vendar ni časa za nujne dodatne vaje.

Nasvet: tek je kompleksna zadeva, ki je kombinacija dejavnikov vzdržljivosti, moči, gibčnosti, koordinacije in hitrosti. Atletski program in telovadba z gimnastiko (po možnosti vsaj dvakrat na teden) bosta poskrbela, da boste brez poškodb, se lažje spopadli z vsako posamezno vadbeno enoto, obenem pa tudi p(o)stali fizično in psihično fit v vsakdanjem življenju.
 
 
Ne načrtujte samo treninga temveč tudi okrevanje in v vsakdanjem življenju si boste morali za to rezervirati dovolj časa. Foto: Shutterstock
Ne načrtujte samo treninga temveč tudi okrevanje in v vsakdanjem življenju si boste morali za to rezervirati dovolj časa. Foto: Shutterstock

 

Preberite še:

Komentarji: