Telo je obnovljiv sistem

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

S prepoznavanjem mišičnih atrofij in hipertrofij lahko terapevt vpliva na anatomsko simetrijo telesa, kar je ključnega pomena za nadaljnjo obravnavo posameznika, ne le v zvezi s športom, ampak tudi pri običajnih vsakdanjih opravilih, doma in v službi. S fiziološkega pogleda je vsak posameznik raziskava zase, zato je naloga dobrega fizioterapevta, da glede na anatomske posebnosti, fiziološke lastnosti in zmogljivosti ter morebitna odstopanja oblikuje program fizioterapevtske rehabilitacije, ki bo skladen z željami in cilji posameznika.

Ob tem je aktivno sodelovanje posameznika v procesu takšne in drugačne rehabilitacije izrednega pomena, saj lahko na ta način prvotno odločilno energijsko (poraba in vnos) vpliva na sam proces zdravljenja. Fizioterapevt nam običajno poda specifična navodila oziroma priporočila, na primer, kdaj je v procesu fizioterapije obvezna prekinitev določene športne aktivnosti in kakšna naj bo nadomestitev, kdaj lahko nemoteno vadimo naprej oziroma katere specifične vaje lahko izvajamo in kateri gibalni vzorci so absolutno nezaželeni v posameznem delu terapije. Tako se lahko posamezniku zagotovi specifična obravnava, ki bo najbolj učinkovita. Skratka, športni fizioterapevt le v izrednih primerih priporoča popolno mirovanje.

ni podpisa
ni podpisa

Ustrezno gibanje je lahko zdravilo

Na vzporednem tiru je ustrezna prehrana. V procesu aktivnega življenja – rekreacije –, regeneracije in rehabilitacije tako ne smemo zanemariti niti vloge ustrezne raznolike prehrane. Že dlje časa je znano, da lahko nekatera živila zmanjšujejo vnetja v telesu, s čimer lahko še bolj pripomoremo k čim hitrejšemu okrevanju.

S tovrstno celostno obravnavo in z upoštevanjem vsakdanjih malih priporočil boste lahko ustrezno začeli svojo vsakdanjo športno fizioterapijo, izboljšali svoje dosežke in veselo opazovali odsev fizioloških sprememb tudi v številkah in izidih ter predvsem varno nadaljevali svojo priljubljeno obliko rekreacije, v prihodnje pa poskrbeli, da nezaželenih poškodb sploh ne bo.

 

Več iz te teme:

Komentarji: