Test koles: Moje kolo, moje sanje. In ne nujno v oblakih (1)

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Dobro vemo, kje živimo in kako zahtevni časi so. Rekreacija je ena zadnjih stvari, ki nas še vedno dela srečne; res je tudi, da so nekateri rekviziti postali zaradi pasti vsakdanjika za nas (pre)dragi. Recimo cestna kolesa.

Vendar , pozor: dobra cestna dirkalna kolesa niso nujno zelo draga. Izbrali smo 30 specialk po ugodni ceni, s katerimi se lahko lotite cestnega kolesarstva tako, da boste zagotovo uživali. Tako v kakovosti koles kakor v vožnji.

Kolesa smo razdelili v dve skupini: v prvi je deset modelov, ki stanejo manj kot 1000 evrov. Ta kolesa imajo okvirje iz aluminija in Shimanovo opremo Sora ali Tiagra. Če ste kolesarski začetnik in če imate omejen proračun za nakup kolesa, potem si izberite kolo iz te skupine. Nekatera kolesa so taka, da jih pozneje, ko boste privarčevali nekaj denarja, lahko izboljšate, nadgradite z boljšo opremo.

V drugo skupino smo uvrstili kolesa, ki stanejo od 1000 do 2000 evrov. Dvajset koles smo našli, njihova kakovost pa je, pričakovano, nekaj stopnic višja od tiste v prejšnji skupini. Okvirji so narejeni iz visokokakovostnega aluminija ali ogljikovih vlaken, opazimo tudi, da imajo veliko boljšo opremo. Nekatera kolesa iz te skupine je mogoče spremeniti v prave dirkalnike, če pozneje, ko vam spet uspe nekaj prihraniti, nanje nadenete nekaj kosov še boljše opreme.

Če želite kupiti novo cestno dirkalno kolo, potem najprej preverite, koliko denarja lahko porabite za nakup in kakšno kolo je primerno za vaše zahteve in način vožnje. Če ste popoln začetnik in če ne nameravate veliko voziti, potem posezite po kolesih iz prve skupine. Če ste se odločili, da bo kolesarjenje vaš prvi šport in mu nameravate posvetiti veliko časa, potem je morda pametno za nakup nameniti kakšen evro več.

10 koles pod 1000 evri

KTM STRADA 800

ni podpisa
ni podpisa

cena: 815 € | okvir: aluminij

skupina: Shimano Sora

število prestav: 18 | teža: 9,8 kg

Strada je najcenejše cestno dirkalno kolo pri KTM. Za 815 evrov dobite spodobno dirkalno kolo. Na tem kolesu lahko udobno vozite tudi več ur.

GIANT DEFY 2 COMPACT L

ni podpisa
ni podpisa

cena: 999 € | okvir: aluminij

skupina: Shimano Tiagra

število prestav: 20 | teža: ni podatka

Kolo je zelo priljubljeno pri vztrajnostnih kolesarjih, saj je udobnejše kot tisti pravi dirkalniki, na njem je mogoče bolj pokončno sedeti. Defy 2 Compact je pri vrhu v tej cenovni skupini. To je dirkalno kolo za tiste, za katere je prevožena dolga razdalja pomembnejša od hitrosti na poti.

FOCUS CULEBRO SL 3.0

ni podpisa
ni podpisa

cena: 999 € | okvir: aluminij

skupina: Shimano Tiagra

število prestav: 20 | teža: 8,9 kg

Najlažje kolo v skupini. Kolo je narejeno »okoli« lahkega aluminijastega okvirja, na katerem je mešanica Shimanove opreme Tiagra in 105. Okvir je vzrok, da je to kolo dobro za kolesarje z manjšim proračunom, ki želijo prihraniti denar za to, da bodo kolo pozneje nadgradili z lažjimi deli in obročniki in dobili nekaj nepričakovano dobrega.

FUJI SPORTIF 2.1

ni podpisa
ni podpisa

cena: 799 € | okvir: aluminij

skupina: Sora/Tiagra

število prestav: 18 | teža: 10,55 kg

Fuji Sportif je težek kategornik. Okvir in oprema ustrezata ceni. Sportif je v skupni vztrajnežev. Zato je to kolo za tiste, ki si želijo dolgih voženj, hitrost pa jih niti malo ne zanima.

TREK 1.2

ni podpisa
ni podpisa

cena: 899 € | okvir: aluminij

skupina: Shimano Sora

število prestav: 18 | teža: ni podatka

Aluminijast okvir, primeren za dirkanje. Tako pri Treku pravijo o kolesih v njihovi cenovno ugodni seriji 1. Geometrija tega kolesa je taka, kot je tista pri zelo dragih kolesih tega proizvajalca. Na okvir je mogoče pritrditi blatnike in prtljažnik za potovanje ali pa za vožnjo v službo, kar to kolo naredi za najbolj vsestransko uporabno v skupini. Trek 1.2 je kolo, s katerim se lahko odpravite na prve rekreativne dirke ali pa se z njim vozite v službo, se pravi, da nadente blatnike in prtljažnik.

KONA ESATTO

ni podpisa
ni podpisa

cena: 899 € | okvir: scandium

skupina: Shimano Sora

število prestav: 18 | teža: ni podatka

Geometrija kolesa je taka, kot si jo želijo kolesarji, ki so na kolesu ves dan in se morda celo sem ter tja zapeljejo na makadam. Esatto je opremljen z 28 mm širokimi pnevmatikami, kar je skoraj najširše, kar lahko spravite na tako kolo. To je kolo za vse terene in kolesarje, ki se želijo voziti vsepovsod.

Rekli bi, da je to kolo za prave kolesarje.

MERIDA RIDE 100

ni podpisa
ni podpisa

cena: 690 € | okvir: aluminij

skupina: Shimano Sora/Claris

število prestav: 16 | teža: 9,8 kg

Za manj kot 700 evrov dobite kolo, s katerim boste lahko naredili veliko srečnih kilometrov. Ker so pletenice skrite v okvirju, je kolo videti zelo privlačno in modno. Je pa oblika okvirja taka, da je veliko primernejše za dolge vožnje kot za pravo dirkanje.

GHOST NIVOLET 2

ni podpisa
ni podpisa

cena: 999 € | okvir: aluminij

skupina: Shimano Tiagra

število prestav: 30 | teža: 8,7 kg

Nivolet 2 je aluminijska različica karbonskega okvirja Nivolet LC. Ni le teža tisto, kar vas bo povabilo v hribe, temveč širok prestavni nabor, veliko prestav, seveda pa svoje k užitku pripomore geometrija okvirja. Vsekakor je teža 8,7 kilograma zelo nizka za kolo v tej cenovni kategoriji!

SPECIALIZED ALLEZ SPORT

ni podpisa
ni podpisa

cena: 899 € | okvir: aluminij

skupina: Shimano Sora

število prestav: 18 | teža: ni podatka.

Allez je aluminijasta različica slovitega karbonskega dirkalnega modela Tarmac. To je pravo dirkalno kolo, zgrajeno na prav dobrem okvirju. To je tudi odlično kolo za kasnejšo nadgradnjo. Če želite začeti s tekmovanji ali če iščete poceni kolo za hitre vožnje, potem ste potrkali na prava vrata.

CUBE PELOTON

ni podpisa
ni podpisa

cena: 649 € | okvir: aluminij

skupina: Shimano Claris

število prestav: 24 | teža: 9,8 kg

Cube Peloton je najcenejše kolo v našem pregledu. Nizko ceno zagotavlja oprema iz skupine Claris. Peloton je popolno vsestransko kolo za začetnike, ki za nakup nočejo porabiti veliko.

Več iz te teme:

Komentarji: