Test opreme: Tek čez drn in strn, tek za zdravje

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

V nedavni televizijski oddaji Turbulenca je slovenski »profesor« za tek, prof. dr. Branko Škof, izjavil, da je tek v naravi pravzaprav tek, ki najbolj koristi zdravju. Branko ima prav! Še bolj je njegova izjava avtentična, ker je osnovana na dolgih letih izkušenj, ko je iz zelo dobrega tekača na dolgih progah prešel v rekreativnega tekača in vrhunskega teoretika za tek, ki o teku poučuje številne generacije dijakov na fakulteti za šport. To je tudi ključno sporočilo v oddaji, kjer so se pogovarjali o mejah zdravega teka.

Tek v naravi zahteva dobre terenske copate

Meje zdravega teka bodo torej širše in daljše, če si boste obuli trpežne copate in se podali v gozdove in na gorske travnike; tisti, ki imate bolj čvrste noge, pa se lahko lotite tudi bolj skalnatih območij. Užitki so zagotovljeni. Da bo korak bolj učinkovit in zdravje bolj varno, pa si preberite zapis o novi generaciji tekaških copat, ki so narejene za zahtevnejše terene. Z njimi se veča tudi zahtevnost testiranja. Zato bolj kot vsaka objektivna tehnična analiza tekaških copat šteje to, da jih je v največji meri testiral tekač z najbolj izkušenimi nogami. Klemen Dolenc!

Tek v naravi je dober za zdravje

Tek čez drn in strn vse do visokih gorskih področij pa ni samo pa ni samo tek nazaj k naravi, je torej tudi tek k zdravju. Blaginja terenskega teka je vidna na telesu pa tudi v mislih, čustvih in cel bolj duhovnih področjih bitja. Zadnje možnosti, ki nam jih ponuja tek v (pre)naseljenih urbanih okoljih, težko najdemo. Dražljajev okolja je preprosto preveč.

Zato vam iz čisto zdrav­stvenih razlogov ponujamo še nekaj motivacije za praktično uporabo testa terencev. Zdravniki, ki se ukvarjajo s športno medicino in ortopedijo, priporočajo tek v naravi predvsem zato, ker so sile, ki vplivajo na vaše sklepe in druge strukture telesa, pri teku preprosto manjše. Nekatere tudi za 17 odstotkov. Tek po trdi podlagi poveča predvsem težave s pokostnico, koleni, iliotibialnim traktusom in vnetji nekaterih tetiv. Te ugotovitve so še posebej pomembne za starejše tekače. Večino svojih tekaških aktivnosti izvajajte v naravi, še posebej na ravnih površinah. Tako boste laže vzdrževali tudi gibljivost!

Tek v naravi bo pripomogel, da bodo možgani delovali bolje. Petje ptic in šumenje listja so zvoki, ki bodo povrnili mir duši, zbistrili misli in očistili čustva. Duševne izkušnje teka v naravi so drugačne kot dirkanje med avtomobili in drugim hrupom civilizacije.

Vendar tudi pri teku v naravi veljajo pravila postopnosti. Začnite na bolj blagih območjih in se počasi vzpenjajte v višje in bolj zahtevne terene. Tam boste potrebovali boljši oprijem in večjo zaščito za noge. Tehnično gledano boste tako napredovali od stabilnih in bolj podloženih tekaških copat v terence, ki vam jih predstavljamo.

Uživajte v naravi!

Spomladanski test terencev

Ker so modeli namenjeni teku po neurejenih podlagah, kjer večinoma ne tečemo klasično peta-prsti, ampak se večji del teče po prednjem delu stopala (navkreber), navzdol (aktivna postavitev na celotno stopalo), se modeli iz te skupine ne ločijo na pronatorje in supinatorje. Vse modele odlikuje izredno dobra stabilnost in odličen oprijem podplata s podlago. Zelo pomembno je tudi »samoočiščenje« blatnega podplata (da nam blato hitro odpade s podplata). Z vsemi preizkušenemi modeli boste lahko tekli (in tekmovali, če želite!) po manj in bolj zahtevnih gozdnih in gorskih poteh. Vaš korak bo s katerimkoli od teh modelov varen, stopalo pa primerno zaščiteno.

Modele smo preizkusili na pobočju Golovca in v okolici Sv. Lovrenca in Malega Vrha, pa na poteh do Roblekovega doma in Begunjščice. ADIDAS RESPONSE TRAIL 21 ↑

 

ADIDAS RESPONSE TRAIL 21 (Stabilnost in dobra opora nogi)

ni podpisa
ni podpisa

Za udobje in blaženje skrbita ADIPRENE v petnem delu in ADIPRENE+ za blaženje sprednjega dela stopala. FORMOTION na copatu skrbi za maksimalen učinek teka in udobje med gibanjem. V srednjem delu tekaškega copata je sistem TORSION, ki skrbi za lahkotno podporo stopala in omogoča neodvisno gibanje sprednjega in zadnjega dela stopala in tako skrbi za boljšo prilagoditev na teren ter večjo stabilnost. Guma ADIWEAR na podplatu skrbi za vzdržljivost tekaškega copata.

Testni komentar: Adidas je izdelal odličen copat za tek po hribovskem in gorskem terenu. Ne glede na to, ali tečete navzgor ali navzdol, ponuja dober oprijem podplata s podlago. Tekaški copat je stabilen in zagotavlja dobro oporo stopalu.

Teža ženski/moški: 322 g/361 g

BROOKS CASCADIA 10 (Lahko je tudi pohodni čevelj)

ni podpisa
ni podpisa

Terenec, oblikovan tako, da nam ponuja zelo dobro oporo in nam zaščiti nogo. Ponuja nam zelo dober oprijem tudi na gladkih in mokrih podlagah. Je zelo stabilen, saj vsebuje štiritočkovni sistem Pivot za stabilizacijo podplata, zato je tek po gorskih in gozdnih poteh z njim pravi užitek. Podplat je narejen iz BioMoGo in DNA-blaženja.

Testni komentar: CASCADIA je kompakten in trd copat, ki ponuja zelo dobro oporo in dobesedno zaščiti nogo. Copat je odraz skoraj popolno razvitega klasičnega koncepta tekaškega copata-terenca. Ponuja dober oprijem, je zelo stabilen, korenine in skale mu ne pridejo do živega. Blaženje je odlično. Copat je zadosti prožen, da omogoča prijeten tek. Primeren tudi za težje tekače. Ker po konstituciji ustreza tudi pohodnim čevljem, se bo marsikdo odločil, da ga uporabi tudi kot pohoden čevelj.

Teža ženski/moški: 299 g/350 g

MERRELL ALL OUT PEAK (Neverjetno udobje, za tek in hojo)

ni podpisa
ni podpisa

Merrelov terenec, ki vas bo takoj presenetil. To je tekaški copat, ki je stabilen, z nekoliko višjim in grobim profilom podplata ponuja lahkotno oporo, ki pobere vse neravnosti podlage, ter dober oprijem stopala s podlago. Združuje čvrstost, ki jo takšen tip potrebuje, in lahkotnost. Vsebuje dvojno kombinacijo blaženja, blaženje AirCushion in tehnologijo Unifly v sprednjem delu podlata, ki nam ponuja več blaženja pod prsti in boljši odriv v nov korak.

Testni komentar: Merrellov terenec vas bo takoj presenetil z udobjem. Lahko bi rekli, da ponuja lahkotno oporo, ki dobro pobere vse neravnosti podlage. Kljub mehkobi korenin ne boste čutili. Zagotavlja dober oprijem in noga v njem je dobro zavarovana. V njem ni nujno, da tečete, primeren je tudi kot obuvalo za bližnje hribe.

Teža ženski/moški: 296 g/311 g

SALMING TRAIL (Predvsem za dirkače)

ni podpisa
ni podpisa

Najnovejši Salmingov trail copat je izredno vsestranski in lahek. Odlično se obnaša v najbolj zahtevnem tehničnem terenu. Zaščitno območje RocShield TM zagotavlja potrebno stransko zaščito. Dinamični zunanji podplat, ki je izdelen iz najbolj trpežne gume, pa nudi odličen oprijem podplata s podlago.

Testni komentar: copat je predstavnik minimalcev na terenu. Je lahek in za tiste, ki bi radi dirkali tudi po hribih ter so dobri tekači, ni slaba izbira. Nudi dokaj dober oprijem, predvsem stranski. Stabilnost pa je zaradi minimalističnega pristopa nekoliko manjša in na to je treba biti pozoren. 

Teža ženski/moški: 243 g/307 g

SALOMON SPEED CROSS 3 (Zanesljiv je tudi na spolzkem)

ni podpisa
ni podpisa

Izjemno lahek in udoben tekaški čevelj je namenjen tistim, ki si želite brezkompromisen oprijem ter blaženje pri teku na zahtevnih podlagah. Poseben agresiven podplat M&S ContagripTM je idealen za tek po mehkejših in bolj spolzkih terenih. V neugodnih vremenskih razmerah pa se lahko zanesete tudi na vodoodporno membrano GORE-TEX in ClimashieldTM.

Testni komentar: Speed cross je stari znanec na trgu terenskih copat. Sodi med lažje terence in navduši z odličnim oprijemom podplata s podlago, tako pri teku navkreber kot navzdol. Primeren je tudi za vse z izredno ozkim stopalom.

Teža ženski/moški: 285 g/339 g

SALOMON SENSE MANTRA 3 (Mehkoba, ki ni za v skalovje)

ni podpisa
ni podpisa

Je lahkoten tekaški copat, namenjen vsem, ki želijo teči po srednje zahtevnem terenu. Posebej oblikovan del notranjega čevlja, imenovan ENDOFIT, z dodano gladko, brezšivno mrežico popolnoma oprime stopalo in zagotavlja natančno zaznavanje podlage.

Testni komentar: če si želite mehkobe, potem je to copat za vas. Ob mehkobi ponuja tudi precej dobro stabilnost. Je dobra izbira za ne preveč zahtevnega tekača, ki si želi prijeten tek po neravnem terenu. Obnesel se bo na bližnjem hribčku, za skale pa je nekoliko prenežen.

Teža ženski/moški: 265 g/310 g

SALOMON S-LAB XT 6 (Z eno besedo: dirkač)

ni podpisa
ni podpisa

Prenovljeni tekmovalni copat je različica že poznanega trail tekaškega čevlja WINGS PRO. Za brezkompromisno stabilnost na vseh terenih poskrbi šasija ACS 2. Popolna novost pri tem copatu je posebej oblikovan del notranjega čevlja, imenovan ENDOFIT, z dodano gladko in mehko brezšivno mrežico, ki poskrbi za popoln oprijem stopala. Izboljšano blaženje in tehnologija lepljenih šivov ohranjata nizko težo copata. Nekoliko spremenjen podplat Contragrip pa poskrbi za popoln oprijem podplata s podlago.

Testni komentar: tekmovalni gorsko-tekaški copat, primeren tudi za daljše ekstremne razdalje. Ponuja nam dobro oporo, stabilnost, hkrati pa udobje in blaženje. Odlično se obnese na vseh naklonih in podlagah (trave, prst, skale, pesek) tako na vzponih kot pri spustih. Copat, ki nam daje občutek varnosti tudi pri strmih spustih. Razvit je s pomočjo tekmovalne ekipe Salomona.

Teža moški: 352 g

SALOMON XA PRO 3D (Odlikuje ga vsestranskost)

ni podpisa
ni podpisa

Model z odlično stabilnostjo, ki jo zagotavlja nizek profil in posebno oblikovana 3D-peta, ki je gibljiva v vseh smereh in se zato zelo dobro prilagaja različnim neravninam na podlagi. Podplat je tanjši, kar nam ponuja več stabilnosti, vendar manj blaženja. Za odvajanje vlage poskrbi vložek, obdelan s tehnologijo ORTHOLITE. Dodatek iz mehke gume pa daje stopalu dodatno udobje, stabilnost in odličen stik s podlago.

Testni komentar: zagotovo eden najbolj vsestranskih modelov, vsebuje tehnologijo, ki zagotavlja nizko težo, vzdržjivost, stabilnost in zaščito na vseh zahtevnih terenih. Z njim bodo zadovoljni tudi tisti, ki odkrivajo viskogorski svet.

Teža moški: 451 g
 

Več iz te teme:

Komentarji: