V invalidskem vozičku na Kilimandžaro!

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Natečaj za najbolj nor, avanturistični in meje premikajoč popotniški načrt Share Dunlop Spirit ima zmagovalca! To sta s skoraj tri tisoč prejetimi glasovi postala Boštjan Lederer in Vesna Škrlj, ki bosta kot nagrado prejela kar 8.000 evrov za uresničitev svoje neverjetne dogodivščine. Vesna in Boštjan, ki je zaradi mišične distrofije na invalidskem vozičku, bosta namreč skušala osvojiti streho Afrike, goro Kilimandžaro.

»Ko so se vrstili glasovi, so mi šle kar kocine pokonci. Zelo sem ganjen nad vso podporo, ki so mi jo izkazali najrazličnejši ljudje, pa tudi popotniški spletni portal www.posvetu.si. Na pot se bova z Vesno sicer odpravila šele konec decembra, ko bo konec deževne sezone, dotlej pa naju čaka precej priprav – sploh mene, saj se moram fizično dobro pripraviti na to avanturo. Največji izziv zame bo dihanje, saj imam zaradi bolezni slabše razvita pljuča. A meje rad premikam, da vidim, kaj vse lahko dosežem, zato je bil natečaj Share Dunlop Spirit kot nalašč zame in odlična priložnost za nov izziv,« je vzhičen povedal Boštjan Lederer.

Avantura Vesne in Boštjana se bo pričela v mestu Arusha v severni Tanzaniji, kjer bosta uredila vse potrebne formalnosti za vzpon na Kilimandžaro. Da se nekoliko privadita na Afriko, bosta nato obiskala Masaje in se odpravila v Serengeti na fotosafari, na goro pa se bosta povzpela po poti Marangu. To je edina pot, kjer je mogoče nočiti v kočah, do vrha Uhuru na 5.895 metrih pa bo pot trajala od sedem do osem dni. " Osnovni, zeleni certifikat, da si osvojil Kilimandžaro, dobiš že na vrhu Gilmans point, ki leži nekoliko nižje, na 5.685 metrih, a midva hočeva zlati certifikat, ki ga bom ponosno prejel na vrhu Uhuru," je odločen Boštjan. Ker jima bo uspelo nekaj nepredstavljivega, si seveda zaslužita še užitkarsko nadaljevanje na rajskem Zanzibarju, kjer bosta počivala pod palmami, srkala koktejle v rojstni hiši Freddy Mercuryja, večerjala v eni najbolj edinstvenih restavracij na svetu, ki se nahaja na mini otočku, in Boštjanu izpolnila še eno veliko željo - plavanje z delfini v naravnem okolju.

Med popotovanjem bosta morala doživeti tudi deset Dunlop avantur, ki sta jih sama izbrala iz nabora dvajsetih. Med drugimi sta se odločila posneti Panoramo, seveda z vrha Kilimandžara; na Zanzibarju bosta z najbolj pikantno jedjo, kar jih bosta našla, preizkusila vzdržljivost svojih brbončic; pela bosta Happy z lokalnim taksistom in z domačini na Zanzibarju pekla in večerjala ribe, ki jih bosta sama ujela; na vrhu Kilimandžara pa bosta vse, ki bodo tam hkrati z njima, učila peti Zdravljico. Vse njune prigode bomo lahko spremljali na spletni strani https://sharedunlopspirit.dunlop.si in na Dunlopovem Facebook profilu, kjer jih bosta Tomaž in Vesna z veseljem delila z nami, ki bomo to neverjetno dogodivščino spremljali v Sloveniji.

Boštjan, ki dela kot komercialist v tiskarni, že od otroštva boleha za mišično distrofijo, zato je vezan na invalidski voziček, kar pa ga prav nič ne ovira pri odkrivanju sveta. Zasvojen je s potovanji, na katerih ga spremlja prijateljica, prav tako popotniška odvisnica in osebna asistentka na invalidskem društvu Vesna. Skupaj sta prepotovala že lep del našega modrega planeta." Z Vesnino pomočjo sem začel svet doživljati z druge perspektive, naučila me je, da z malo volje tudi za nas, ki smo gibalno omejeni, skoraj ni preprek. Skupaj sva odkrivala Dolino smrti in Veliki Kanjon, s fotoaparatom “lovila” kite, se potepala po betonski džungli New Yorka, z airboati preganjala aligatorje po močvarah Everglades, odkrivala hareme mogočnih sultanov in upala, da naju v Londonu Kate povabi na kavo."

Več iz te teme:

Komentarji: