Vaje, ki jih prevečkrat izključimo iz treninga

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Tokrat se gremo  telovadnice, torej brez zunanjih aktivnosti ali vaj, ki jih zunaj lažje izvajamo kot v notranjosti. Tokrat bomo spet poiskali naš cilj, mišice na katere se osredotočamo, izvedbo vaje in kaj za to potrebujemo. Naslednje vaje spadajo v kategorijo funkcionalnih vaj, saj vključujejo obremenitev večjih mišičnih skupin.

 Počep z utežmi

Tarče: Meča, stegna, zadnjica, sredica, spodnji del hrbta in ramena

Vaja, ki je najbolj priljubljena pri ženskem delu občinstva saj dela čudeže pri utrjevanju zadnjice in stegenskih mišic. S to vajo bo vaša zadnjica čvrsta, zopet pa na sceno vračamo počep, eno najbolj osnovnih vaj v svetu fitnesa in vadbe. Dekleta so se te vaje včasih izogibale, saj so se bale nabitih stegen, moški pa so se raje posvečali zgornjemu delu telesa. V vsakem primeru je vaja odlična za vse večje mišične skupine. Uteži si naložite na hrbet, kot je prikazano na sliki in z ravnim hrbtom greste v počep. Podplati naj bodo s celoto na tleh.

Kako začeti?: Razen če doma nimate uteži in palice, potem boste morali obiskati telovadnico.

ni podpisa
ni podpisa

Mrtvi dvig

Tarče: Stegna, meča, spodnji del hrbta

Če mislite da je mrtvi dvig z utežmi za profesionalne dvigovalce uteži se motite. Ben Booker, osebni trener podjetja DailyBurn pravi, da je vadba primerna za ljudi vseh starosti in da združuje vadbo zgornjega in spodnjega dela telesa, obenem pa je to eden najbolj varnih dvigov uteži, ker lahko utež ob preveliki obremenitvi preprosto spustite. Uteži z vzravnanim hrbtom in rahlo upognjenimi koleni poberemo iz tal in to gibanje ponavljamo brez spusta uiteži na tla.

Kako začeti?: Zopet boste potrebovali telovadnico če uteži nimate doma.

Olimpijski dvig uteži

Tarče: Stegna, meča, ramena, trebušne mišice, zgornji del hrbta, triceps

Če smo prej govorili o lažjih vajah z utežmi pa bomo naš prispevek zaključili s kraljico v svetu vaj in sicer bomo posnemali olimpijske dvigovalce uteži in se počutili kot v filmu. Ker je vaja precej bolj nevarna kot zgornji dve je več kot pomembno, da se pred izvajanjem vaje posvetujete z nekom, ki vas bo naučil pravilnega dviga uteži, saj lahko do poškodbe hrbta pride zelo hitro.

Kako začeti?: Za vajo bodite dobro ogreti, tehnika je bolj važna kot kilogrami, ki jih dvignete nad glavo.

Več iz te teme:

Komentarji: