Veslanje stoje – na kaj stopiti?

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Tokrat se bomo posvetili izbiri desk, da bomo lahko varno in kakovostno stoje veslali po morju, jezerih, bajerjih, rekah ...

Ta šport je lep. Zato nič ne razmišljajte, le lotite se ga.

Na kaj biti pozoren, ko kupujemo prvi sup?

Namen

Za kakšen namen uporabljamo desko: če želimo res zanesljivo desko, primerno za začetnike, za izvajanje telovadbe, joge, ki je primerna za različne ljudi, tudi za mamo in otroke, potem izberemo allround desko. Če želimo s supom potovati, hitreje drseti po vodi, potem izberemo modele SPORT ali TOURING. Če pa hočemo začeti tekmovati v tej super športni aktivnosti, si seveda izberemo tekmovalno, RACE desko.

Količina zračnega pritiska je v deski

Priporočljivo je, da jo lahko napihnemo z zrakom vsaj do pritiska 15 PSI.

Koliko plasti materiala ima

Tudi tukaj velja pravilo – več je bolje (priporočljive so vsaj tri plasti).

Kako ima pritrjene smernike

Pri večini desk so smerniki že pritrjeni na desko (ne moremo jih odstraniti). Taki smerniki so zelo odporni proti udarcem in nenapovedanim srečanjem našega plovila s podvodnimi ovirami. Tekmovalne deske imajo odstranljive smernike, saj se ti prilagajajo potrebam tekmovalcev.

Ali se deska enostavno zloži v torbo

Napihljivi supi so nasprotno od trdih opremljeni s torbo za transport. Torbe so narejene iz neprepustnega materiala in opremljene s širokimi naramnicami za lažji transport našega vodnega konjička. Boljše torbe so dodatno opremljene tudi s kolesci, ki nam omogočajo lažje prevažanje torbe na primer po letališčih, železniških postajah …

Izbor pravega vesla

Vesla se razlikujejo po namenu uporabe in po materialih, iz katerih so narejena. Po različnih tipih poznamo:

● fiksna vesla: veslo odrežemo na primerno višino uporabnika. Tako veslo nima pregibov in tako ponuja največji izkoristek zavesljaja. Slabost le teh tiči v tem, da je tako veslo primerno le za enega uporabnika in je zaradi dolžine manj primerno za potovanja. Priporočali bi ga tistemu, ki veliko vesla oziroma trenira, in bi mu svetovali veslo iz čim lažjih materialov;

● nastavljiva vesla: so nastavljiva po višini in tako primerna za različne uporabnike;

● zložljiva vesla: se sestavijo iz treh kosov, so nastavljiva in omogočajo najlažji transport, saj jih lahko pospravimo kar v torbo zraven deske.

Materiali, iz katerih so vesla narejena

Aluminij: takšna vesla so uporabna za začetnike in družine. So bolj vzdržljiva, a težja. Imajo plastično lopatko z gumirano obrobo, da je veslo bolj odporno proti udarcem. Slaba stran aluminijastih vesel je v tem, da se zaradi večje teže lahko potopijo.

Steklena vlakna: vesla so lažja od aluminijastih, bolj toga, primerna predvsem za nezahtevne rekreativne uporabnike.

Ogljikova vlakna (karbon): to so najlažja vesla in seveda tudi najdražja. Primerna so za vsakogar, ki mu ni težko primakniti nekaj več denarja za kakovostno veslo. Predvsem bi ga priporočili vsem, ki pogosto veslajo, saj se roke in hrbet zaradi manjše teže vesla manj utrudijo, ramenski obroč je manj obremenjen in zato je manj možnosti za poškodbe.

Pri izbiri vesla moramo biti pozorni tudi na obliko ročaja in držala. Pri ročaju je pomembno, da ni prevelik, da popolno sede v dlan. Težavni so predvsem ročaji v obliki palice za golf, ki lahko kar hitro spolzijo iz dlani. Držalo ima lahko okroglo ali ovalno obliko. Pomembno je, da veslo pred nakupom preizkusimo in kupimo tisto, ki nam najbolje ustreza, tako kar zadeva ergonomijo kot tudi ceno.

Na veslanje vpliva tudi velikost lopatke, ki ne sme biti prevelika, da zavesljaj ni otežen. Manjše lopatke v obliki solzice predlagamo ženskam, predvsem pa posebno veslo potrebujejo otroci. Čeprav se zdi veslo primerno po višini, potrebuje otrok zaradi manjše možnosti poškodb veslo z manjšim listom.

ni podpisa
ni podpisa

Druga dodatna in varnostna oprema

Varnostna vrvica: vrvica je pogosto spregledana, vendar je obvezen del vsake opreme za sup. Z varnostno vrvico smo okoli gležnja privezani na desko. Ob padcu v vodo deske ne izgubino, kar je še posebno pomembno v vetru, na odprtem morju in na rekah. Poznamo dve vrsti varnostne vrvice:

Zavita vrvica: je primerna za mirne vode, ob padcu v vodo deska ostane v bližini »suparja«. Uporabna je, ker se ne vleče za nami po vodi in tako ne nabira plavajoče trave, ki bi nas ovirala pri veslanju.

Vrvica za surfanje: primerna je za surfanje na valovih. Lahko jo uporabljamo na mirnih vodah, vendar nam bo zaradi svoje dolžine v napoto.

Nepremočljiva torba: v torbo pospravimo suha oblačila, telefon, denar, hrano in pijačo. Tako lahko sup opremimo za daljše pohajkovanje po morju, rekah ali jezerih.

Pritrdilna mreža: je sestavni del večine desk. Nameščena je na sprednjem delu deske. Pod njo lahko pospravimo vodo, sadje in kakšno malenkost, na primer kartico visa.

Etui za telefon: nepremočljiv ovitek za telefon omogoča telefoniranje in slikanje, brez skrbi, da bi se naš zvesti plastični prijatelj zmočil in s tem tudi odpovedal poslušnost.

Varnostna oprema: sem spadajo rešilni jopič, verjetno ni potrebno poudarjati, da je znanje plavanja obvezno za izvajanje vseh vodnih dejavnosti, majica iz lajkre, pokrivalo in sončna krema, če nočemo doseči enakega učinka kakor tisti kuhani jastogi v naši najljubši obmorski betuli.

Kam po nasvet za začetek?

Supanje je v bistvu zelo enostavno. Potrebuješ samo desko, veslo in vodo. Ter začneš veslati. Res enostavno! Vendar pa supanje ni prav nič drugačno kot so ostali vodni ali zemeljski športi. Vedno se najde nekdo, ki neko športno zvrst pripelje do popolnosti. Za nekatere od nas je dobra družba in spokojno drsenje po vodni gladini dovolj. Nekateri pa hočejo več, stremijo proti tisti češnjici na vrhu smetane. In tudi za take popolne zaljubljence v supanje obstaja rešitev. V Sloveniji, se kljub temu, da je pri nas to še dokaj nepoznana oblika rekreacije, se zaljubljenci v to zvrst neprekinjeno izobražujejo in izpolnjujejo znanje, ki ga v obliki tečajev potem ponujajo naprej. Tudi največji asi so bili enkrat začetniki, zdaj pa vam taisti lahko svetujejo in predstavijo prvinsko sup doživetje. Dokažejo vam lahko, da je supanje res vrhunska oblika celoletne rekreacije za vso družino.

Več iz te teme:

Komentarji: