VIDEO: 3139 stopnic premagal s kolesom

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Guinnessov rekorder, Poljak Krystian Herba je prekolesaril 3139 stopnic v tajvanskem nebotičniku Taipei 101, ki je sicer visok 508 metrov in ima 101 nadstropje. Za podvig je potreboval dve uri in 13 minut, želel pa je preseči svoj lasten rekord, ki ga je imel s prekolesarjenimi 2919 stopnicami. Uradno potrditev novega rekorda še čaka.

33-letni Herba je tako izboljšal svoj rekord iz februarja lani v Melbournu, ko je premagal 2919 stopnic. Tokrat si je za cilj zadal, da prekolesari vsaj 3100 stopnic.

"To je bil absolutno najtežji izziv v mojem življenju, a zagotovo največji uspeh," je kasneje povedal novinarjem. "Prvih 50 nadstropij se nisem počutil dovolj močnega, nekoliko sem bil pod stresom. A zatem sem se počutil močnejšega," je dodal Herba, ki se je povzpel že na nekaj najvišjih nebotičnikov na svetu.

Srednješolski učitelj je pojasnil, da se je na izziv pripravljal šest mesecev, in sicer tako, da je redno kolesaril na 17-nadstropno stavbo v mestu Rzeszow na jugovzhodu Poljske.

Herba se je, preden je prikolesaril v 91. nadstropje, sprva povzpel do 60. nadstropja, a se nato vrnil z dvigalom v pritličje, kar dovoljujejo Guinnessova pravila.

Nebotičnik Taipei 101 je bil med letoma 2004 in 2010 najvišja stolpnica na svetu, v 2010 pa mu je naslov odvzel nebotičnik Burj Kalifa v Dubaju.

Poljak je sicer uspešno opravil z devetimi podobnimi izzivi, med katerimi so vzponi na najvišje stavbe v Dubaju, Šanghaju in Melbournu, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Več iz te teme:

Komentarji: