Vodič po superhrani: Laneno seme

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Superhrana je v zadnjih letih morda bolj kot izkoriščanje zdrave ponudbe hrane in zdravega življenja, postala trendovski pripomoček, ki ga mnogi uporabljajo napačno ali s prevelikimi odstopanji. Superhrana je še vedno v veliki večini superdraga, a s pravilno taktiko, lahko tudi denarnica občuti manj pretresov kot sicer. Nekaj let nazaj so nas navduševali sadeži acai palme, kaj šele goji jagode, najnovejši članek strani Hopes&Fears zdaj pravi, da sta kvinoja in ohrovt najbolj moderni superhrani.

Zanimivo, kajne, nobeno izmed zgoraj naštetih, ali tistih živil, ki jih še bomo omenili, nima strokovne podlage, da ji rečemo superhrana. Je zdrava, morda bolj kot večina ostalih sestavin, a superhrana je le beseda in dober marketing.

Zato bomo mi ostali pri bistvu in v naslednjih dveh tednih predstavili naša najljubša supersemena, pogledali kakšna je njihova hranilna vrednost in kaj vsebujejo. Prejšnjič smo govorili o chia ali čija semenih.

Vse vrednosti so izračunane na podlagi 30-gramske porcije in priporočenega vnosa 2000 kalorij na dan.

Laneno seme

Beljakovine: 5.1 g (10% dnevnega priporočenega vnosa)
Vlaknine: 7.6 g (31%)
Mangan: 0.7 mg (35%)
Baker: 0.3 mg (17%)
Maščobe: 11.8 g (18%)

Laneno seme prihaja iz ene najstarejših poljščin na svetu - lana. Vsebuje velike količine lignana, nutrienta, ki ga najdemo v sadju in zelenjavi in je po prepričanju strokovnjakov dober za borbo proti številnim boleznim, na čelu z rakom, osteoporozo in srčnimi obolenji.

Laneno seme vsebuje tudi velike količine mangana, ki se ponavadi uspešno bori proti prostim radikalom, delcem, ki povzročajo celično škodo. Študije so pokazale, da so atleti, ki prejemajo antioksidantske dodatke manj podvrženi oksidativnemu stresu, zato tudi znanstveniki priporočajo zadosten vnos antioksidantov v telo.

"Kupite cela lanena semena in jih v možnarju strite sami, zato da nenasičene in zdrave maščobe ostanejo nedotaknjene," pravi Kayleen St. John, direktorica prehranskega programa in iniciative na inštitutu Natural Gourmen v ZDA. Poleg tega jih dajte v hladilnik, da preprečite oksidacijo koristnih omega-3 maščob. 

Kako jih uporabiti: Zamešajte jih v smutije, pecite v kruhu ali potresite po jogurtu, siru ali jabolkih. Za tiste, ki radi eksperimentirajo pa priporočamo zamenjavo enega jajca z dvema žlicama lanenega semena in dvema žlicama vode v vsaki jedi.

Več iz te teme:

Komentarji: