Čeprav je velik, zna biti dinamičen (FOTO in VIDEO)

K udobju pripomore več malenkosti, v ospredju tudi varnost.
Fotografija: Lexus LS je limuzina z eleganco. Kljub velikosti ni okoren, ampak omogoča dinamično vožnjo. FOTO: Aljaž Vrabec
Odpri galerijo
Lexus LS je limuzina z eleganco. Kljub velikosti ni okoren, ampak omogoča dinamično vožnjo. FOTO: Aljaž Vrabec

Eleganco je težko opisati, predstaviti ali ustvariti. Eleganco preprosto začutiš, največkrat v povezavi več čutil – vida, sluha, dotika in vonja. To je občutek, ki pomirja, sprošča in napolni prostor, skoraj popolno pa ga je uspelo doseči Lexusu z novo generacijo velike limuzine LS.

Ob pogledu ne pretrese, ampak z mogočno obliko in velikostjo vzbudi spoštovanje. Da izvabiš takšen občutek, ne gre čez noč, ampak je potrebno veliko premisleka. Tako so razvojniki pri Lexusu kar tri mesece razvijali samo zračnik motorja, ki se razteza čez skoraj celotno masko. Čeprav gre za 5,23 metra dolg avtomobil, limuzina LS že na pogled vzbuja občutek skladnosti, z močnimi boki in masivnimi vrati pa tudi varnosti. K vrhunskemu udobju pripomore več malenkosti. Že ko se približujete avtomobilu, ročice na vratih osvetlijo tla in nakazujejo, da je LS pripravljen za vaše udobje. Ob vstopu se vozilo malce dvigne, sedež malce spusti, volan pa pogrezne, da voznik brez težav sede, nato se vse vrne v prvotni položaj.



Sedeže lahko nastavimo v kar 28 smeri, z mehkobo in oporo prijajo vsaki hrbtenici, bolečine odpravlja prijetna masaža (v vseh štirih sedežih), seveda ne manjka niti ogrevanje in hlajenje sedežev. Zadaj sta vgrajena dva zaslona za spremljanje filmov, serij ali risank, zadnja sedeža pa se lahko nastavita v precej položen položaj, da se potniki sprostijo in spočijejo tudi med daljšo potjo. In če zadaj ni nikogar, se ob vzvratni vožnji znižata naslonjali za glavo, da se izboljša preglednost nazaj.



Limuzina lexus LS je dolga kar 5235 milimetrov. FOTO: Aljaž Vrabec
Limuzina lexus LS je dolga kar 5235 milimetrov. FOTO: Aljaž Vrabec


Notranjost na najvišji ravni


Vsaka oblina, stik in površina so prijetni na dotik, stikala na armaturni plošči so povsem pregledna, a zato pri gumbih za upravljanje klimatske naprave (temperatura, moč zračnega toka …) manjka tisti za izbiro smeri hlajenja oz. gretja (v noge, telo ali glavo). Da to nastaviš, tako izgubiš nekaj sekund zaradi brskanja po meniju. Informacijski sistem je sicer preprost, zadovoljivo natančen je tudi senzor na dotik, prek katerega uprav­ljaš in brskaš po meniju. Za vrhunski zvok poskrbi 23 zvočnikov, pa tudi odlična zvočna izolacija, zato zunanji hrup prav nič ne moti.

Spredaj je prostora vedno v izobilju, zadaj pa enako velja zgolj, če sprednja sedeža nista potisnjena povsem nazaj. V prtljažniku je v hibridni izvedbi prostora za 430 litrov, če imate zgolj bencinsko različico, ga je 50 litrov več.

Prijetno je tako spredaj kot zadaj. Tudi na daljših poteh. FOTO: Aljaž Vrabec
Prijetno je tako spredaj kot zadaj. Tudi na daljših poteh. FOTO: Aljaž Vrabec


Poganja ga hibridni sistem


Hibridni pogon je simbol znamke Lexus in tudi sistem, po katerem se LS najbolj razlikuje od drugih luksuznih limuzin na trgu. Gre za kombinacijo bencinskega šestvaljnega motorja s prostornino 3,5 litra in električnega motorja s skupno močjo 264 kW (359 KM), testna različica pa ima tudi štirikolesni pogon. Končna hitrost znaša 250 kilometrov na uro, do stotice pospeši v 5,5 sekunde, kar je dovolj zgovoren dokaz, da tako velik avtomobil premore tudi dinamičnost. Povprečna poraba je med testnimi vožnjami malce presegala deset litrov.

Notranjost prepriča v prvem trenutku. Vse je usmerjeno k popolnemu udobju potnikov. FOTO: Aljaž Vrabec
Notranjost prepriča v prvem trenutku. Vse je usmerjeno k popolnemu udobju potnikov. FOTO: Aljaž Vrabec


Glede na ceno 150.000 evrov verjetno ni treba posebej omenjati, da je lexus LS opremljen s številnimi najnovejšimi varnostnimi pripomočki (zaznava in priprava na trk, tipalo za mrtvi kot, radarski tempomat, ohranjanje smeri …). Varnost tako ni samo občutek, ampak dejstvo.



Za brezskrbno vožnjo so v pomoč številna tipala in kamere. FOTO: Aljaž Vrabec
Za brezskrbno vožnjo so v pomoč številna tipala in kamere. FOTO: Aljaž Vrabec


Na zadnjih sedežih lahko spremljate tudi filme, serije ali risanke.
Na zadnjih sedežih lahko spremljate tudi filme, serije ali risanke.

Komentarji: