Starši se srečujejo s pomanjkanjem spanja

Podatki raziskave med tisočimi moškimi in ženskami kažejo, da je počitek staršev najslabši tri mesece po rojstvu otroka.
Fotografija: Matere otrok so izgubile tudi povprečno štirideset minut spanja na noč v prvem letu po rojstvu otroka. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Matere otrok so izgubile tudi povprečno štirideset minut spanja na noč v prvem letu po rojstvu otroka. FOTO: Thinkstock

Raziskovalci so spremljali spanje tisočih moških in žensk, ki so dobili otroka in ugotovili, da je njihov spanec, še posebej spanec žensk, najslabši tri mesece po prihodu novorojenčka. Starši so sicer dejali, da se je njihovo spanje izboljšalo, ko so malčki odrasli, vendar ocenjujejo, da spanec ni bil več popolnoma enak tistemu pred otroci.»Nismo pričakovali takšnih rezultatov raziskave, vendar je gotovo prisotnih veliko sprememb in odgovornosti, ki jih starši nosijo,« je rekel doktor Sakari Lemola za The Guardian, ki je soavtor raziskave za University of Warwick.

Čeprav otroci odrastejo in se ne zbujajo več tako pogosto v joku kot dojenčki, je še vedno spanec otrok in posledično staršev moten zaradi nočnih mor ali bolezni otrok. K slabemu spancu staršev pa pripomorejo tudi skrbi, ki pridejo skupaj z vlogo starša.
Študija je bila objavljena v reviji Sleep, v raziskavi pa so sodelovali odrasli iz Nemčije, ki so jih intervjuvali enkrat letno v obdobju 2008-2015.

Udeleženci so v odgovorih na vprašanja poskušali oceniti kakovost svojega spanja na lestvici od nič do deset in koliko ur na noč so spali tekom delavnika med tednom in koliko med vikendom. Raziskovalci so prejeli odzive več kot 2.500 žensk in skoraj 2.200 moških, ki so poročali o spanju po rojstvu svojega prvega, drugega ali tretjega otroka med študijo.

Čeprav otroci odrastejo in se ne zbujajo več tako pogosto v joku kot dojenčki, je še vedno spanec otrok in posledično staršev moten zaradi nočnih mor ali bolezni otrok. FOTO: Thinkstock
Čeprav otroci odrastejo in se ne zbujajo več tako pogosto v joku kot dojenčki, je še vedno spanec otrok in posledično staršev moten zaradi nočnih mor ali bolezni otrok. FOTO: Thinkstock


Ženske imajo več težav s spanjem kot moški


Verjetno ni presenetljivo, da so predvsem ženske poročale o zmanjšanju zadovoljstva s spanjem v prvem letu po rojstvu otroka. Ocenili so, da je zadovoljstvo spanja pri ženskah po prvem otroku padlo povprečno za 1,7 točk, pri drugem in tretjem otroku pa za eno točko v primerjavi z zadovoljstvom s spanjem pred nosečnostjo.

Matere so izgubile tudi povprečno štirideset minut spanja na noč v prvem letu po rojstvu otroka, ne glede na to katerega otroka zapored so rodile, v prvih treh mesecih po rojstvu pa so izgubile celo več kot eno uro spanja. Medtem so pri očetih ugotovili, da so razlike o zmanjšanju zadovoljstva in trajanju spanca manj opazne. Očetje so povprečno izgubili 13 minut spanja na noč, tudi v prvih treh mesecih po prihodu otroka.

Raziskovalna ekipa je ugotovila, da je vpliv na spanje po rojstvu prvega otroka trajal najdlje od vseh nadaljnjih otrok pri obeh starših. FOTO: Thinkstock
Raziskovalna ekipa je ugotovila, da je vpliv na spanje po rojstvu prvega otroka trajal najdlje od vseh nadaljnjih otrok pri obeh starših. FOTO: Thinkstock


Spanec najslabši po prvem otroku


Raziskovalna ekipa je ugotovila, da je vpliv na spanje po rojstvu prvega otroka trajal najdlje od vseh nadaljnjih otrok pri obeh starših. Kasneje, ko so upoštevali vpliv naslednjih otrok, so bile ženske še vedno razmeroma nezadovoljne, tako glede kakovosti kot količine spanca, od štiri do šest let po rojstvu prvega otroka. Ocenile so, da so povprečno spale petindvajset minut manj na noč kot pred nosečnostjo. Razlika med prvim in drugim otrokom pa kaže, da se je spanje mater po rojstvu drugega otroka zopet približalo na raven pred nosečnostjo, za tretjega otroka pa se je skoraj povrnilo.

Pomembno je opozoriti tudi na pomanjkljivost študije, in sicer to, da je študija temeljila le na anketirancih, ki so odgovarjali samo enkrat letno, poleg tega so nekateri udeleženci raziskavo zapustili predčasno.

Cathy Finlay, predšolska učiteljica pri National Childbirth Trust, je povedala, da obstajajo načini za starše, ki ublažijo učinek motenega spanja. »Pomanjkanje spanja je lahko fizično in čustveno izčrpljujoče. Pomembno je, da se v tem obdobju ne obremenjujemo za delovna mesta okoli hiše, ki jih lahko prestavimo ali sprejmemo pomoč od družine in prijateljev,« je dejala Cathy Finlay. S spodbudnimi besedami je zaključila, da naj imajo starši v mislih, da težave s spanjem ne bodo trajale večno.

Komentarji: