Sredin namig za kosilo: Čemaževa kremna juha

Krepko pekoča in lepo zelena. Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 10 minut. Dober tek!
Fotografija: Čemaževa juha. FOTO: Krištof Koman
Odpri galerijo
Čemaževa juha. FOTO: Krištof Koman

Sestavine:
  • 4 krompirji
  • 200 g zamrznjenega graha
  • 2 krepki pesti čemaža
  • sol
  • 1-1,5 l jušne osnove ali vode
  • kisla smetana po okusu
Priprava:
  1. Krompir olupimo, damo v lonec in prilijemo toliko vode, da krompir povsem pokrije. Solimo, pristavimo in skuhamo skoraj do mehkega.
  2. Medtem grobo narežemo čemaž.
  3. V lonec h krompirju dodamo grah, čemaž, prilijemo malo vode in počakamo, da znova zavre, nato odkrito kuhamo 5 minut, da se grah zmehča.
  4. S paličnim mešalnikom vso zelenjavo pretlačimo v gladek pire, nato postopno prilivamo tekočino, da dobimo primerno gosto juho. Nekaterim je ljubša bolj redka, drugim gostejša. Po potrebi dosolimo in čim prej postrežemo s kislo smetano po okusu. Po juhi ponudimo v ponvi pečeno pleskavico z ajvarjem, kajmakom in mehko lepinjo.
Opomba: Zaradi graha postane juha krepko zelena, ravno takšna, kot pričakujemo od čemaža.

Nasvet: Morda bo palični mešalnik za čemaževe liste prešibak in se bodo navijali na rezilo, namesto da bi jih to nasekljalo. Svetujem, da uporabite mešalnik za smutije.

Namig: Če vam ostane kaj juhe, jo shranite za petek. Brez težav odišavi, začini in malo obarva omako za testenine.

Naredimo vnaprej: Lahko, vendar lepa zelena barva se žal ne bo ohranila.

Ali ste vedeli: Krompir in grah vsebujeta škrob, ki je glavni naravni zgoščevalec juh.

Komentarji: