Predstavitvena informacija

Sedem stvari, ki jih niste vedeli o Hrvaški  

Več kot polovica Slovencev bo letos dopustovala na Hrvaškem, ki ostaja naša najbolj priljubljena in množično obiskana destinacija.  
Objavljeno
07. avgust 2018 09.09
Posodobljeno
07. avgust 2018 09.10
Delo
Delo
Z več kot 2000 urami sonca, 6000 kilometri obale in 1000 otoki nas »lijepa naša« vedno znova navdušuje. Pa ste se že kdaj vprašali, kako dobro jo v resnici poznate?
Tu je 7 zanimivih dejstev o Hrvaški.

Kjer morje igra na orgle
Morda ste že slišali za pojočo fontano v Barceloni. Tudi v Zadru se voda prepleta z glasbo. Arhitekturni eksperiment, ki je zasnovan kot stopnice z vgrajenimi cevmi, ob stiku z morjem ustvarja »morsko glasbo«. Kaj je lepšega kot poslušati veličasten zvok narave in opazovati »najlepši sončni zahod na svetu«, kot je zadrskega opisal sloviti režiser Alfred Hitchcock.

Kuna ima že dolgo vlogo pri plačevanju na Hrvaškem. Nekdaj so davke plačevali z njenim krznom. Lik kune se je nato pojavil na prvih kovancih, pozneje pa je to postalo ime uradne denarne valute. Namesto v menjalnicah kune dvignite na bankomatih ter pri tem izberite opcijo »brez konverzije.« Več o plačevanju v tujini pa preberite na www.mastercard.si.


Najmanjše mesto na svetu
Istrsko mesto Hum s približno 30 prebivalci velja za najmanjše na svetu. Tam si lahko ogledate tudi ene najstarejših primerkov staroslovanske pisave glagolice.

image
Getty Images/iStockphoto. Hum velja za najmanjše mesto na svetu.


Dubrovnik ali Kraljevi pristanek?
Priljubljeni Dubrovnik je dodaten razcvet doživel s kultno serijo Igra prestolov, v kateri je pod imenom Kraljevi pristanek dom zloglasne družine Lannister. Podate se lahko na tematski ogled mesta in sedete na železni prestol, ki ga je mestu podarila televizijska hiša HBO.

Egipčanska sfinga v Splitu
Rimski cesar Dioklecijan si je dal zgraditi v Splitu zgraditi palačo, ki danes velja za najbolje ohranjeno rimsko palačo na svetu. Za dekoracijo si je dal iz Egipta prepeljati kipe sfing. Ohranjeni so še trije.

image
Getty Images/iStockphoto. Dioklecijanovo palačo v Splitu krasijo prave egipčanske sfinge.


Največ sledi neandertalcev
Krapina v Hrvaškem Zagorju velja za kraj, kjer so arheologi konec 19. stoletja našli največ sledi neandertalcev doslej. Kakšen je bil naš prednik, ki je na tem območju pred kakimi 125.000 leti lovil nosoroge? Kako je živel in kaj imamo skupnega? Pokukajte v Muzej krapinskega pračloveka.

Prizorišče gladiatorskih bojev
Puljska arena je eden najbolj ohranjenih rimskih amfiteatrov na svetu. Nekdaj so se v njej bíli boji neustrašnih gladiatorjev med seboj in z divjimi zvermi, zdaj pa gosti filmski festival in številne koncerte.

Si želite stopiti v zakulisje gladiatorskih bojev in na spektaklu v puljski areni nastopiti kot član cesarjevega spremstva? To je možno s programom Mastercard Priceless Cities®, ki imetnikom kartic Mastercard do 30. septembra omogoča edinstvena doživetja na več kot 80 lokacijah po vsem svetu. Preverite ponudbo Priceless Croatia in odkrijte Hrvaško, kot je še ne poznate.


Spreminjajoča se plaža
Med številnimi plažami, ki jih ponuja več kot 6000 km dolga obala, je ena najbolj znanih Zlatni rat na Braču. Njena oblika in barva se namreč spreminjata z vetrom. S tega otoka pa naj bi bila še ena zanimivost – kamen, iz katerega je zgrajena Bela hiša.

image
Getty Images/iStockphoto. Plaža Zlatni rat spreminja barvo in obliko glede na veter.