Kamor Slovenca smučka le redko zareže

Upravljavci smučišč ne pustijo, da bi prizorišča svetovnega prvenstva  nordijskem smučanju dotolkel čas.
Fotografija: Veličastni razgled s proge Olimpia. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Veličastni razgled s proge Olimpia. FOTO: Voranc Vogel

Na prizorišču treh svetovnih prvenstev v nordijskem smučanju, v dolini Val di Fiemme, manj izpostavljenem, a ne pozabljenem delu Dolomitov, so smučarsko sezono odprli konec novembra.

Dolina v osrčju Dolomitov Val di Fiemme se je nazadnje prebila na naslovnice časopisov leta 2013, ko so zadnjič gostili svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. V teh krajih je svetovno prvenstvo sicer potekalo že v letih 2002 in 1991. Prav tega drugega se Slovenci, vsaj tisti v srednjih in zrelih letih, nemara najbolje spominjajo, saj je tedaj svoj največji uspeh dosegel nekdanji smučarski skakalec Franci Petek, ki je v Predazzu postal svetovni prvak na veliki skakalnici.

Skakalnica, na kateri je leta 1991 Franci Petek postal svetovni prvak v skokih. FOTO: Voranc Vogel
Skakalnica, na kateri je leta 1991 Franci Petek postal svetovni prvak v skokih. FOTO: Voranc Vogel


Četudi nekaj let pozabljena, prav letos ta skakalnica doživlja svoj preporod; po šestih letih bo namreč Val di Fiemme (oziroma Predazzo) na tej smučarski skakalnici ponovno gostil svetovni pokal v smučarskih skokih. Skakalci bodo poskušali podreti rekord skakalnice, 136 metrov, ki ga je leta 2002 postavil Adam Mał​ysz.

A če je bila skakalnica zadnjih nekaj let osamljena in pozabljena, je popolnoma drugače s smučarskimi progami, ki jih upravljavci smučišč redno obnavljajo in posodabljajo ter ne pustijo, da bi nekdanja prizorišča svetovnega prvenstva čas resnično dotolkel.
 

Paradni konj je proga Olimpia


Smučarsko središče Val di Fiemme (ki je sicer del povezave Dolomiti Superski) leži v regiji Trentino in je slabih 90 kilometrov oddaljeno od svetovno znane Cortine d'Ampezzo. Središče med seboj povezuje smučišča oziroma doline Latemar, Alpe Lusia, Passo Rolle, Oclini ter Alpe Cermis. Večina teh krajev in vrhov je pod Unescovo zaščito. Prav na smučišču Cermis je svetovno znana proga Olimpia, paradni konj teh dolin – 7,5 kilometra dolga smučarska proga, ki je tudi najdaljše smučarsko pobočje v Dolomitih. Pod njenimi strminami se resnično razprostirajo čudovite doline pod pobočji gora in predvsem fantastični razgledi po regiji (če imate srečo in sončno vreme). Od vrha do dna Olimpie je 1390 višinskih metrov razlike.

Zanimiv je tudi sprehod po Predazzu. FOTO: Voranc Vogel
Zanimiv je tudi sprehod po Predazzu. FOTO: Voranc Vogel


Tudi Olimpia je bila v zadnjih letih razširjena in opremljena s kar dvema sodobnima žičniškima napravama, sicer pa so bile, zatrjujejo upravljavci smučišča, prav vse žičniške naprave v Val di Fiemmeju popolnoma posodobljene ali zamenjane v zadnjem desetletju. Pred šestimi leti so ob progi namestili tudi luči in od tedaj na Olimpii omogočajo še nočno smuko.

Na vseh omenjenih smučiščih je 123 med seboj povezanih smučarskih prog vseh kategorij v skupni dolžini več kot 140 kilometrov in 60 žičniških naprav »zadnje generacije«, kot pravijo v središču. Od tega jih je 20 črne kategorije, 51 rdeče, 47 modre in pet zelene. Proge se raztezajo od nadmorske višine 2600 metrov, na kateri se konča najvišja sedežnica, do 860 metrov, kjer se konča najnižji iztek.

Proge so široke in primerne za vse vrste smučarjev. FOTO: Voranc Vogel
Proge so široke in primerne za vse vrste smučarjev. FOTO: Voranc Vogel

 

Regija za hedoniste


»To je regija, ki je primerna za družine oziroma starejše goste nad 50. letom starosti, saj jim je cenovno bolj dostopna kot mladim. Ena od njenih značilnosti je tudi ta, da temelji na hedonizmu, posebno pozornost posvečamo kulinariki [mimogrede, njihova najprepoznavnejša jed je speck, torej prekajena slanina] in zabavi ter dogodkom na prostem. Na samih smučiščih pogosto organiziramo pokušnje in degustacije, tako da se lahko obiskovalci med smučanjem tudi razvajajo,« razlaga Marisa Giacomuzzi, predstavnica upravljavcev smučišč Val di Fiemmeja.

Obnovljena sodna dvorana iz 12. stoletja v mestecu Cavalese, FOTO: Voranc Vogel
Obnovljena sodna dvorana iz 12. stoletja v mestecu Cavalese, FOTO: Voranc Vogel


Tako v drugem tednu marca že tradicionalno pripravijo Jazz festival na smučišču – na vrsti bo četrti zapored – v sklopu katerega se v tednu dni zvrsti 18 džezovskih koncertov. Teden dni pozneje organizirajo Dance festival z različnimi didžeji. Cene za obisk dogodkov so odvisne od posameznih turističnih organizatorjev in agencij, ki obratujejo v regiji ter ponujajo pakete različnih standardov, nihajo pa od 600 do 800 evrov za teden dni in vključujejo polpenzion v hotelu, smučarsko vozovnico ter vstopnico za obisk koncerta. »Že ob napovedi dogodka je več kot 2000 ljudi rezerviralo paket,« je poudarila Marisa Giacomuzzi. Lani se jih je dogodka udeležilo približno 1500.

Tipične italijanske bruskete. FOTO: Voranc Vogel
Tipične italijanske bruskete. FOTO: Voranc Vogel


Pripravljajo tudi spremljajoče dogodke, denimo organiziran ogled sončnega vzhoda z najvišjega smučišča v regiji. Udeleženci se ob vznožju pobočja zberejo ob 5. uri zjutraj in krenejo proti vrhu smučišča, dogodek pa traja do 8. ure zjutraj, saj pred spustom po belih strminah organizatorji poskrbijo še za zajtrk.


Komentarji: