Cepivo proti klamidiji uspešno prestalo varnostne teste

A pred cepivom je še vrsta testiranj, kar lahko traja še več let. 
Fotografija: Klamidija je najpogostejša spolno prenosljiva bolezen. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Klamidija je najpogostejša spolno prenosljiva bolezen. FOTO: Shutterstock

Cepivo proti najbolj pogosti spolno prenosljivi bolezni klamidiji je pozitivno prestalo varnostne teste. Gre za prvo cepivo, ki so ga odobrili za klinične teste na ljudeh. Kot pišejo v znanstveni reviji The Lancet Infectious Diseases, cepivo temelji na rekombinantnem proteinu CTH522, testiranja pa so potekala v londonski bolnišnici Hammersmith na skupini 35 žensk, starih med 19 in 45 let. Ugotovili so, da je cepivo, ki so ga pripravili v dveh različicah, varno in da ga ženske dobro prenašajo. Ena izmed različic se je sicer izkazala za učinkovitejšo in s to želijo nadaljevati poskuse.

To še zdaleč ne pomeni, da bo cepivo kmalu na voljo. Minilo bo še nekaj let, da bodo dognali, kako učinkovito in je kakšni odmerki so potrebni za zaščito. Do takrat še vedno velja, da lahko okužbo preprečite z varnim spolnim vedenjem, to so spolni odnosi z enim samim zvestim spolnim partnerjem, ki je neokužen. Sicer tveganje lahko zelo zmanjšamo s pravilno uporabo kondomov pri vsakem spolnem odnosu, navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Chlamydia trachomatis je bakterija, ki je najpogostejša bakterijska povzročiteljica spolno prenosljivih okužb, ki prizadene predvsem mlade odrasle osebe. Večina ljudi, ki je okužena s klamidijo, nima posebnih simptomov, zato se ji tudi reče tiha bolezen. Lahko pa se pojavijo težave, najpogosteje vnetje sečnice pri moškem in vnetje rodil pri ženskah. Okužba lahko izzveni, lahko pa traja dalj časa. Če dalj časa trajajoča okužba ni zdravljena, je pogost vzrok za žensko neplodnost, možni pa so tudi življenje ogrožajoči zapleti, kot na primer zunajmaternična nosečnost, pišejo na NIJZ.

Klamidijo je mogoče zdraviti z antibiotiki, a se je lahko vedno znova nalezemo, zato poskušajo zdravniki razviti cepivo, da bi bila zaščita dolgotrajna.

Komentarji: