Do leta 2030 bo na svetu že več kot četrt milijarde otrok s prekomerno težo

Še posebej so ogroženi otroci v Afriki, Aziji in Latinski Ameriki zaradi spreminjanja življenjskega sloga in vse večje priljubljenosti hitre hrane.
Fotografija: V ZDA bi utegnilo biti leta 2030 debelih že kar 26,3 % otrok, starih od pet do devet let, in 24,2 % otrok in mladostnikov med desetim in devetnajstim letom starosti. FOTO: Tony Gentile/Reuters
Odpri galerijo
V ZDA bi utegnilo biti leta 2030 debelih že kar 26,3 % otrok, starih od pet do devet let, in 24,2 % otrok in mladostnikov med desetim in devetnajstim letom starosti. FOTO: Tony Gentile/Reuters

Do leta 2030 bo že več kot četrt milijarde šoloobveznih otrok in mladostnikov debelih, kar bo še dodatno povečalo pritisk na zdravstvene sisteme, opozarja sveže poročilo o otroški debelosti. Danes po vsem svetu živi 158 milijonov prekomerno težkih otrok, je razbrati iz prvega tovrstnega pregleda, ki je zajel podatke iz 191 držav in izračunal oceno tveganja za debelost za prihodnje desetletje.


Nikjer padca krivulje


Še posebej so ogroženi otroci v Afriki, Aziji in Latinski Ameriki zaradi bliskovitega spreminjanja življenjskega sloga, vse večje priljubljenosti hitre hrane in njenega agresivnega trženja. Sodeč po poročilu ne bo niti ena država dosegla cilja, dogovorjenega na zasedanju vrha svetovne zdravstvene organizacije (WHO) leta 2013, da namreč raven otroške debelosti leta 2025 ne bo višja kot med letoma 2010 in 2012. Štiri petine držav ima za to manj kot 10 odstotkov možnosti.


Težava za države v razvoju


Eden od avtorjev poročila Tim Lobstein je po lastnih besedah presenečen nad izjemnim povečanjem števila debelih otrok. Ker je debelost v otroštvu tesno povezana z debelostjo v odrasli dobi, bi to lahko pomenilo precejšnje breme za zdravstvene sisteme, predvsem zavoljo kroničnih obolenj, kot je denimo diabetes. »To bo težava predvsem za države v razvoju,« opozarja.


Kitajska, Indija, ZDA


V ZDA bi utegnilo biti leta 2030 debelih že kar 26,3 % otrok, starih od pet do devet let, in 24,2 % otrok in mladostnikov med desetim in devetnajstim letom starosti. Poročilo daje ZDA 17-odstotno možnost uresničitve cilja WHO za leto 2025. Skupno bo v ZDA, po prognozah, leta 2030 že 17 milijonov debelih otrok, kar je največ na svetu po Kitajski in Indiji.


Ne zasebni, temveč družbeni problem


Med najbolj ogroženimi državami so pacifiške otoške dežele, denimo Cookovi otoki in Palau, predvsem zavoljo – tako Lobstein – manj aktivnega življenjskega sloga in »težke« sladke in mastne hrane. Lobstein stavi na mlajše generacije, ki bi lahko zavzele bolj kritično držo do debelosti, podobno kot nazadnje do podnebnih sprememb. »Debelost ni zasebni, temveč je družbeni problem,« podčrtava Tim Lobstein.

Komentarji: