V zadnjem letu je milijon Francozov opustilo kajenje

Francozi se množično odpovedujejo razvadi, h kateri so sami prispevali, da je postala šik.
Fotografija: Jean-Paul Belmondo je v Godardovem filmu Do zadnjega diha redko brez cigarete. FOTO Promocijsko gradivo
Odpri galerijo
Jean-Paul Belmondo je v Godardovem filmu Do zadnjega diha redko brez cigarete. FOTO Promocijsko gradivo

Poskušajte najti prizor v Godardovem filmu Do zadnjega diha, v katerem Jean-Paulu Belmondu ne visi cigareta iz ust. Ali pa odkriti fotografijo Serga Gainsbourga, na kateri bi bil brez žitanke, ali pa Camusa brez njegovih gauloises. Si predstavljate Sartra brez pipe? Kakšna svežina veje iz fotografij mlade Brigitte Bardot s cigareto v ustih in kako še bolj elegantni so kostimi Coco Chanel, če model med prsti drži cigareto, nataknjeno na ustnik. Po Alainu Delonu pa je kamboška tobačna industrija tako ali tako poimenovala znamko cigaret.

Skoraj bi lahko rekli, da je nekaj francoskega v kajenju. »Très frances, très chic.« (Zelo francosko, zelo šik.) Nič več.

Raziskava o kajenju v Franciji, ki jo je izvedel francoski inštitut za javno zdravje, je pokazala, da je v letih 2016 in 2017 cigarete za vedno ugasnilo okoli milijon Francozov. Tako velikega upada kadilcev zadnje čase ne opažajo. Velik upad kajenja je opaziti predvsem pri mlajših in tistih z nižjim dohodkom.

Raziskovalci predvidevajo, da so ljudje začeli kajenje vse bolj opuščati zaradi strožjih meril v protikadilski zakonodaji, ki je vključevala nevtralno podobo tobačnih izdelkov, povračilo stroškov v primeru uporabe tobačnih nadomestkov, višje cene tobačnih izdelkov in kampanje, kot je nacionalni mesec brez tobaka. Svetovna znanstvena organizacija pravi, da so k temu, da ljudje opustijo kajenje, veliko pripomogle prav opozorilne fotografije na škatlicah cigaret.

Leta 2017 je 27 odstotkov Francozov, starih od 18 do 75 let, kadilo vsak dan. Dobra dva odstotka manj kot leto prej. V realnih številkah to pomeni milijon ljudi. Še vedno pa se cigareti ni odpovedalo 12,2 milijona Francozov.

Po svetu kajenje povzroči eno od desetih smrti, največ smrti kot posledice kajenja pa je na Kitajskem, v Indiji, ZDA in Rusiji. Raziskave še kažejo, da se »kadilska epidemija« širi iz bogatejših držav na tiste z nižjim in srednjim BDP.

Komentarji: