Vse najboljše, Lacey, ti čudežna deklica

Deklici, rojeni v 27. tednu, se je srce ustavilo za 22 minut, a so jo zdravniki uspeli rešiti. 
Fotografija: Čudežna deklica praznuje prvi rojstni dan. FOTO: St George's Hospital
Odpri galerijo
Čudežna deklica praznuje prvi rojstni dan. FOTO: St George's Hospital

Lacey Sheriff je danes praznovala 1. rojstni dan. Lahko bi bila zgolj ena od tisoč otrok, ki so upihnili svečko. A je vendarle malce posebna. Rodila se je namreč v 27. tednu nosečnosti in tehtala le 635 gramov. Ko je bila stara komaj pet dni, je prestala zahtevno operacijo, med katero se ji je srce dvakrat ustavilo.

Starši so se pripravili na najhujše, a se je izkazalo, da je malčica izjemno trmasta. Presenetila je vse - tako starše kot zdravnike in si popolnoma opomogla.

Lacey se je rodila s carskim rezom. Med nujno operacijo se ji je srce ustavilo za 12 minut, preden so jo zdravniki uspeli stabilizirati. Nato se ji je ustavilo še enkrat - za 10 minut. 

Anestezist Thomas Breen je povedal: »Operacija je potekala normalno, nato pa se ji je stanje kar na enkrat poslabšalo. Kljub temu nismo obupali in se borili za njeno življenje.« Dodal je, da še nikoli ni videl tako majhnega in tako hudo bolnega novorojenčka, ki bi bil praktično na robu smrti, a okreval brez hudih možganskih okvar. »Lacey je več kot očitno prava borka.«

Tako zahtevna operacija pri tako majcenem otročičku prinaša številne nevarnosti in tudi sami zdravniki so Lacey pripisovali le majhne možnosti za popolno okrevanje. 

Lacey z družino v domačem Kentu. FOTO: St George's Hospital
Lacey z družino v domačem Kentu. FOTO: St George's Hospital


Dekličina starša, 39-letna Lousie in 41-letni Philip, sta bila pripravljena na najhujše: »Nisva si mislila, da bo preživela. Pripravila sva se, da hkrati prejmeva njen rojstni in mrliški list.« Na srečo se je punčka odločila, da na vsak način želi živeti. vrtiljak čustev, ki je ob tem spremljal njena starša, je bil - pričakovano - močan.

»Najprej sva pričakovala, da bomo odšli domov kot štiričlanska družina, nato kot tričlanska. Na koncu se je številka spet povzpela na štiri,« sta bila vzhičena starša, ki imata še petletnega sina Alfieja

Punčka je danes tako upihnila prvo svečko. Po operaciji se je njeno stanje počasi, a vztrajno izboljševalo. Ko je bila stara 13 dni, so jo še enkrat operirali. Pri 111 dnevih starosti pa je že lahko odšla v domačo oskrbo. 

Družina tako uživa v domačem Kentu, čeprav so bile triurne vožnje v bolnišnico in nazaj zelo naporne. Louise poudarja, da je zdravnikom vseskozi zaupala in vedela, da je njena hči v varnih rokah. 

Zahid Mukhtar, kirurg pediater, je ob tem dodal: »Še vedno jo bomo budno spremljali, a pričakujemo, da bo lahko živela popolnoma normalno življenje. Vse najboljše, Lacey, ti čudežno dete.«

Komentarji: