Aktivna hiša je za uporabo manj težavna kot pametni telefoni

Fotografija: Marko Lukić. Foto Toni Muhr
Odpri galerijo
Marko Lukić. Foto Toni Muhr

Pasivne hiše so v Sloveniji že precej znan standard. Kako hitro menite, da bo trg sprejel aktivne hiše?


Trg je vsekakor že danes pripravljen sprejeti aktivne hiše. Tukaj gre za nadgradnjo pasivnih hiš. Te so danes sinonim za energetsko učinkovito gradnjo, koncept aktivne hiše pa objekte presoja bolj celostno. Ob energetski učinkovitosti enakovredno ocenjuje tudi vplive na okolje in samo ugodje bivanja. Naša nova vzorčna hiša, ki je v procesu certificiranja dosegla odlične rezultate in se ponaša z nazivom prve slovenske hiše s certifikatom Active House, izhaja iz naše najbolj prodajane hiše Primus. Kar pomeni, da so komponente aktivne hiše že standardno vključene v naše objekte. Zdaj imamo na voljo znanje, tehnologijo in materiale za gradnjo aktivnih hiš, zato menimo, da se bo ta koncept hitro uveljavil. Mi smo že v prejšnjem letu pripravili paketno ponudbo sončnih elektrarn in pametnih inštalacij za naše hiše, s čimer smo že naredili naslednji korak v smeri gradnje aktivnih hiš. V Lumarju verjamemo v ta koncept, zato verjamemo, da bodo v prihodnosti aktivne hiše predstavljale vse večji delež prodanih hiš, saj so najboljša rešitev z vidika kakovosti bivanja in energetske učinkovitosti.


Se vse naštete prednosti aktivne hiše dosežejo le, če uporabnik ves čas vse sisteme pravilno upravlja in uporablja?


Posamezni sistemi, kot je na primer prezračevalna naprava, ki skrbi za boljši zrak, se vgrajujejo že v pasivne hiše in so v vseh Lumarjevih hišah standardne rešitve. Pri aktivnih hišah smo jih nadgradili z enostavnimi in za uporabnike prijaz­nimi pametnimi inštalacijami, s katerimi predvsem omogočamo celovito in preprostejše upravljanje vgrajenih sistemov. Kakor že omenjeno, ti sistemi uporabniku olajšajo upravljanje in tako skrbijo tudi za varnost in prijetno bivalno ugodje v hiši. Hkrati pa pripomorejo k bolj optimalnemu delovanju sistemov, kar se pokaže tudi pri nižjih stroških delovanja objekta. Aktivna hiša z vgrajenimi pametnimi sistemi je tako za uporabo in upravljanje manj težavna kot na primer pametni telefoni.


Ali ti pametni sistemi kakorkoli povečajo možnost za nezgode in morda požar v hiši? Ali ob požaru otežujejo gašenje?


Vsi vgrajeni pametni elementi so razviti in izdelani v Evropi ter skladno z zakonodajo in direktivami EU, so tudi ustrezno testirani in kontrolirani. Elementi so izdelani iz samogasečih se materialov. Za primer pregrevanja ali prenapetosti imajo vgrajeno zaščito, in sicer se ob takšnem dogodku takoj izklopi ali vklopi rele, pošlje se informacija o izklopu ali vklopu ter poročilo o temperaturnem alarmu pri pregrevanju ali alarm o prenapetosti.

Ena pomembnejših funkcionalnosti pametnega doma sta požarna zaščita in hitro ukrepanje, če izbruhne ogenj. Pametni požarni senzor že ob nenadnem dvigu temperature in seveda tudi ob požaru alarmira svetlobno, zvočno in obvešča na vse pametne naprave. Proaktivno pa ob dogodku nemudoma izklopi prezračevanje in dvigne vsa senčila. Enako se zgodi ob zaznavi povišane vrednosti ogljikovega monoksida.

Pametni sistemi, bodisi žični ali brezžični, imajo torej vgrajenih kar nekaj varnostnih elementov, ki nam omogočajo spremljanje ali upravljanje doma tudi na daljavo z uporabo pametnih naprav. Tako se dodatno poveča vidik varnosti našega doma.

 

Več o tem preberite v članku Če se okna v hiši ne odprejo …

Komentarji: