Sproščanja vladnih ukrepov ne kaže pričakovati

V Sloveniji se je močno povečal delež tistih, ki ne poznajo izvora okužbe, in tistih, pri katerih je bil vzrok zasebno druženje.
Fotografija: Včeraj se je v več mestih začelo cepljenje proti koronavirusu za najbolj ogrožene. Tako je bilo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Včeraj se je v več mestih začelo cepljenje proti koronavirusu za najbolj ogrožene. Tako je bilo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic/Delo

Število novih okužb, odkritih na območju Slovenije, tudi danes ni padlo pod 2000. Po podatkih Sledilnika za covid-19 so jih včeraj odkrili 2092, povprečje novih okužb v zadnjem tednu znaša 1676,7.

Vlada se bo zvečer znova sestala na Brdu pri Kranju. Sodeč po napovedi bodo sejo znova namenili preučitvi epidemioloških razmer, a večjih sprostitev glede na epidemiološke razmere ne gre pričakovati. Vladni govorec Jelko Kacin je morebitna tovrstna pričakovanja na dopoldanski vladni novinarski konferenci odpravil z besedami, da pogoji za sproščanje še niso izpolnjeni.

image_alt
V šempetrski bolnišnici odkrili nove bolnike na internističnem oddelku
Izjave si lahko ogledate v videu:V torek so iz bolnišnične oskrbe odpustili 90 bolnikov s covidom-19, v bolnišnice pa so skupaj sprejeli 143 oseb. Skupaj je bolnišnično oskrbo potrebovalo 1244 bolnikov, kar je 44 več kot v ponedeljek. Na intenzivni terapiji so zdravili 206 bolnikov oziroma 14 več kot v ponedeljek.

Tudi incidenca okužb v Sloveniji v zadnjih 14 dnevih ostaja visoka in znaša 1129. Umrlo je še 17 ljudi, od tega v bolnišnicah 11, šest pa v domovih starejših občanov.

V Ljubljani so sicer včeraj odkrili 194 okužb, Mariboru 85, v Novi Gorici 48 okužb, v Ajdovščini 41, Kopru 37, Celju 52, Velenju 61, Žalcu 35, Radovljici 32, Tržiču 21, Kranju 63, Kamniku 25, Domžalah 24, Novem mestu 48 in Krškem 36. V domovih starejših se je včeraj skupno okužilo še 41 stanovalcev in deset zaposlenih.


​Pozitivni trend okužb v Evropi 


Dr. Nuška Čakš Jager. FOTO: Posnetek zaslona/STA
Dr. Nuška Čakš Jager. FOTO: Posnetek zaslona/STA
V svetu ni nič drastično novega, je za uvod v aktualen pregled epidemiološke situacije v Evropi in svetu povedala dr. Nuška Čakš Jager. Razmerje okuženosti med posameznimi celinami ostaja po njenih podatkih približno enako. To pomeni, da se največji porast še vedno kaže v Severni Ameriki in Evropi, kar bi lahko odražalo tudi različne sisteme spremljanja. A ne glede na to predstavljata Severna Amerika in Evropa zelo velik delež okuženih v svetu. 

V Evropi vztraja pozitiven trend okužb, indikator porasta števila primerov je trenutno 1,3. Večina držav v okviru Evropske unije je sicer med božično-novoletnimi prazniki zaznala precej stabilne ali celo padajoče trende. Med uspešnejšimi državami so trenutno Belgija, Danska, Romunija, Nizozemska, Luksemburg in nekatere druge, medtem ko je rast še vedno visoka v Španiji, na Češkem, Portugalskem, v Franciji, na Švedskem, v Italiji in na Madžarskem.

 

Število umrlih v Sloveniji zdaj nekoliko upada, razmerje glede starosti ali spola med njimi pa ostaja podobno kot doslej. Čakš Jagrova je ponovno opozorila, da če nekdo nima simptomov, še ne pomeni, da ni okužen. Prav asimptomatski primeri so zavajajoči, je poudarila. Zaradi tega velikokrat ni mogoče ugotoviti, s koga virus preskoči na nekoga drugega.

Cepljenje proti koronavirusu v Domu starejših občanov Fužine v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec/Delo
Cepljenje proti koronavirusu v Domu starejših občanov Fužine v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec/Delo


Po njenih podatkih je praznični čas prinesel širjenje okužb na zasebnih druženjih. »Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev po spolu in starostnih skupinah kaže sliko druženja predvsem mlajše populacije v starosti med 25 in 54 let, kar je pokazalo tudi večje število primerov znotraj te starostne skupine,« je povedala.

Še vedno je okoli 30 odstotkov anketiranih povedalo, da so se najverjetneje okužili v družini oziroma skupnem gospodinjstvu. Močno je zrasel delež tistih, ki ne poznajo izvora okužbe, pa tudi tistih, ki so priznali, da je bil vzrok zasebno druženje. Prvih je bilo 35 odstotkov, drugih pa 15 odstotkov.

»Večino ukrepov, ki jih uvajamo v Sloveniji, uvajajo tudi drugod. Odgovora na to, zakaj ne učinkujejo, ne poznam,« je še povedala Nuška Čakš Jager. »Kaj je tisto, kar pri nas dejansko ne učinkuje? Še vedno poudarjamo, da se mora vsak posameznik zase zavedati, da mora nekaj spoštovati in upoštevati. Če določene stvari v določenih odstotkih ne upoštevamo, je učinkovitost manjša, sledita nezadovoljstvo in prepričanje, da ukrepi ne učinkujejo. Ustvarjamo nekakšen začaran krog, ukrepov ne znamo ovrednotiti ali spoštovati do take mere, da bi lahko zaustavili ta trend.«
 

Najpomembnejši kriterij ostaja starost ljudi


Dr. Marta Grgič Vitek. FOTO: Drago Perko 
Dr. Marta Grgič Vitek. FOTO: Drago Perko 
Dr. Marta Grgič Vitek ​je glede cepljenja znova poudarila, da je najpomembnejši kriterij pri odločanju o tem, kdo iz splošne populacije bo imel prednost pri njem, starost oseb. Slovenija bo vsak prihodnji ponedeljek prejela od 16.000 do 17.000 odmerkov cepiva, šele proti koncu marca nekaj več. Do konca marca bo prišlo 245.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva. Ko bo na voljo več odmerkov cepiva Moderne, ki je obstojnejše, bo mogoče tudi cepljenje na domu.

Do danes je bilo sicer v elektronski register cepljenj vnesenih 25.200 cepljenj oseb. Do včeraj je bilo prijavljenih 86 neželenih učinkov cepljenj, najpogostejši so bile splošne težave in neželeni učinki na mestu aplikacije. Na vprašanje glede tega, ali se cepljenim obeta kak status, je dr. Grgič Vitek odgovorila, da na nivoju EU razmišljajo o certifikatu, a se še ne ve, ali cepivo, ki preprečuje pojav težke oblike bolezni, prepreči tudi prenos okužbe s cepljene osebe. 

Podatkov o tem, ali je med stanovalci domov starejših, ki so bili cepljeni s prvim odmerkom, a so zatem zboleli, potek bolezni lažji, še ni poznala, povedala pa je, da naj bi bilo prebolevanje v takšnih primerih lažje. Potrjene okužbe že cepljenih starostnikov so, denimo, imeli v Ajdovščini.

Rizične osebe se morajo sicer za cepljenje prijaviti pri osebnem zdravniku. Prijave na e-upravi so aktualne za preostalo populacijo, a bo ta na vrsti mnogo kasneje, je še povedala.
 

Na območju občin Kamnik in Komenda nekaj manj okužb


Dr. Sašo Rebolj. FOTO: Igor Mali/Slovenske novice
Dr. Sašo Rebolj. FOTO: Igor Mali/Slovenske novice
Dr. Sašo Rebolj je povedal, da na območju občin Kamnik in Komenda v zadnjih dneh znova zaznavajo nekaj manj okužb. Epidemiološka situacija se je sicer pred tem pri njih že decembra izboljšala, a se je čez praznike poslabšala. Trenutno imajo na območju Kamnika 291 aktivnih okužb, na območju Komende pa 66. Posebnost Kamnika je, da so v zadnjem tednu opazili zelo velik, kar 48-odstotni delež pozitivnih pri PCR-testih.

V DSO Kamnik so bile razmere zelo resne, zdaj pa sta tam le dva okužena stanovalca in eden zaposleni. Skoraj vsi stanovalci, ki okužbe še niso preboleli, so se cepili.

Dr. Rebolj je vsem zainteresiranim za cepljenje na svojem območju, rizičnim in nerizičnim, sicer predlagal, da se prijavijo neposredno zdravstvenemu domu Kamnik. S tem bo izkazan interes za cepljenje, v zdravstvenem domu bodo lahko ocenili, kolikšne količine cepiva bodo potrebovali v prihodnje.

Preberite še:

Komentarji: