Anže Kopitar: Ni čas za preplah

V sredo se bo začela nova sezona v NHL. Lepo Kopitarjevo poletje v domačih krajih
Fotografija: Anže Kopitar se je pred odhodom v ZDA razveselil predstavitve svoje pravljice Ledeni kralj. FOTO: Blaž Račič
Odpri galerijo
Anže Kopitar se je pred odhodom v ZDA razveselil predstavitve svoje pravljice Ledeni kralj. FOTO: Blaž Račič

LJUBLJANA – Prvi oktobrski teden tradicionalno prinaša uvod v novo sezono najmočnejšega klubskega hokejskega tekmovanja na svetu. V NHL bodo prvič doslej lovoriko branili hokejisti Washingtona, slovenska pozornost kot vedno v zadnjem ducatu let pripada Los Angelesu in prvemu asu moštva Anžetu Kopitarju.

Učenec hokejske šole iz Podmežakle, doma z bližnje Hrušice, je žaromete veličastnih severnoameriških aren prvič občutil jeseni 2006. Svojo veliko zgodbo je začel pisati v Los Angelesu, od tam se ni več selil. Z moštvom se je veselil dveh Stanleyjevih pokalov, edinih doslej v klubski zgodovini, pred dvema letoma so ga izbrali za kapetana. Doživljal je vzpone in padce, o njegovem ugledu po dvoranah od Montreala in Toronta do vroče Floride že dolgo ni nobenega dvoma. Pred dnevi so ga v temeljiti analizi uradne spletne strani ligi (www.nhl.com) uvrstili med 50 vodilnih hokejistov prestižnega severnoameriškega prostora in mu podelili 14. mesto. Onstran Atlantika so ta čas vodilni Patrick Kane (Chicago), Sidney Crosby (Pittsburgh) in Aleksandr Ovečkin (Washington). Pričakovati je, da bo vpliv in učinek slovenskega asa pri moštvu v Kaliforniji tudi v novi sezoni, ki jo bodo kralji odprli v petek doma proti San Joseju, spet zelo viden, želja moštva je seveda že tradicionalno povezana z nastopom v končnici, a v njej preživeti dlje kot nazadnje, ko so jih novinci iz Las Vegasa presenetljivo hitro odpihnili s 4:0 v seriji. A zadnji izidi v pripravljalnem obdobju navijačev niso razveselili, tako slabe bilance izidov pred sezono hokejisti Los Angelesa niso imeli od jeseni 1974, kapetan Kopitar pa nikakor noče prižigati alarmnih signalov: »Ne potrebujemo preplaha, seveda pa moramo izboljšati našo igro. Vsak v moštvu se tega dobro zaveda. Pred nami je pomemben teden, da bi bili kar najbolje pripravljeni za petkov uvod.«

Muršak blesti pri Bernu

Prve tekme sezone bodo v sredo, že danes in jutri pa bodo v okusu prestižne NHL uživali v Bernu in Kölnu. V švicarski metropoli, kjer se je zelo dobro znašel Jan Muršak – na obeh zadnjih tekmah, proti Luganu (4:0) in Bielu (2:5), se je vpisal med strelce –, bo danes na ekshibicijski tekmi gostoval New Jersey, jutri pa v nemškem velemestu ob Renu še Edmonton.
Za Kopitarjem je sicer poletje brez težav, kot pravi, se je dobro pripravil, veselili so ga tako dnevi na hokejski akademiji, ki jo pripravljata skupaj s Tomažem Razingarjem, nekdanjim kapetanom risov, kot dobrodelni turnir v golfu in predstavitev pravljice Ledeni kralj izpod peresa Primoža Suhadolčana. Gre za posrečen življenjepis našega najboljšega hokejista otroškemu občinstvu – zlasti tistim, ki sanjajo o hokejski karieri. S to se je že dodobra spoznal Mariborčan Jan Drozg, ki je na širšem seznamu moštva Pittsburgh Penguins in ki upa, da se bo tudi on kmalu zares predstavil pod žarometi NHL. 

Komentarji: