Demokrati: Trump ni kralj

ZDA: Nasprotniki obtožujejo predsednika zlorabe oblasti in oviranja preiskave, republikanci na njegovi strani
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump. Foto Brendan Smialowski Afp
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump. Foto Brendan Smialowski Afp

New York – Včerajšnja šesturna razprava v predstavniškem domu o obtožnici proti predsedniku Donaldu Trumpu zaradi domnevne zlorabe oblasti in oviranja preiskave je potrdila odločno zavzemanje v predstavniškem domu večinskih demokratov za obtožnico ob enako odločnem nasprotovanju republikanske manjšine. Do konca Delove redakcije rezultati glasovanja kongresnikov niso bili znani.
Barbara Kramžar, dopisnica
So predsednik Trump in njegovi najvišji svetovalci skorumpirano zavirali vladne akcije, da bi pridobili neprimerno prednost na prihodnjih volitvah? Demokrati predstavniškega doma so na to »preprosto vprašanje« odgovorili z odločnim »yes« ter kot dokaz navedli preiskavo pristojnih odborov ter domnevno priznanje ameriškega predsednika. Prepričani so, da je republikanski prvak Ukrajini zavrnil nujno vojaško pomoč za dosego političnih ciljev, Rusija, ki je zasegla velik del ukrajinskega ozemlja ter se vmešavala v ameriške volitve, pa je s predsednikovim sprejemom zunanjega ministra Sergeja Lavrova minuli teden dobila še eno srečanje v Ovalni pisarni.

Nihče ni nad zakonom

Ameriški predsednik je ogrozil nacionalno varnost, spodkopal ameriško demokracijo in izdal prisego, da bo ščitil in ohranil ustavo, so med razpravo v predstavniškem domu poudarili demokratski kongresniki. Obtožbe, da poskušajo spremeniti rezultate zadnjih predsedniških volitev, so zanje absurdne, zagotovili so, da hočejo le zavarovati ameriško demokracijo. Nihče ni nad zakonom, niti predsednik ZDA, so ponavljali, Trump ni kralj. Republikanski predsednik je že pred razpravo predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi napisal jezno pismo, v katerem »najbolj vehementno« protestira proti členoma obtožnice o zlorabi svoje oblasti in oviranju preiskave. »V svojih prizadevanjih za izničenje volitev si drznete sklicevati na ustanovne očete!« je demokratsko prvakinjo obtožil vojne napovedi ameriški demokraciji.
Republikanski kongresniki so se strinjali z njim in očitali demokratom pristransko ter nepošteno preiskavo. Po njihovem prepričanju so predsednikovi nasprotniki od njegovega prvega dne v Beli hiši iskali izgovore za odstranitev, Ukrajini pa so vojaško pomoč zadržali le kratek čas, na koncu jo je dobila, ne da bi uvedla preiskavo proti nekdanjemu podpredsedniku Joeju Bidnu ali komurkoli drugemu. Sploh pa je Trump tej državi že prej namenil vojaško pomoč, medtem ko je prejšnji demokratski predsednik Barack Obama ni hotel zagotoviti.
Zaslišanja v pristojnih odborih predstavniškega doma so bila po besedah republikanskih kongresnikov vprašljiva in so jih njihovi demokratski voditelji vodili brez upoštevanja želja in pravic predsednika ter njegove stranke, argumenti tožilcev pa se v veliki meri nanašajo na informacije iz druge ali celo tretje roke. Opozorili so tudi na zanje dvomljiv izvor preiskave o razrešitvi, saj naj bi bil izvorni žvižgač povezan z najvišjimi demokratskimi politiki z Bidnom vred.

Razklanost v družbi in medijih

Enako kot ameriška politika so ob vprašanju predsednikove razrešitve globoko razklani tudi mediji. Zgodba dveh členov obtožnice proti predsedniku je kratka, preprosta in uničujoča, so s kolegi iz več kot ducata ameriških časopisov, od Washington Posta do Los Angeles Timesa, sklenili v New York Timesu: predsednik Trump je zlorabil oblast ter oviral ustavne dolžnosti ameriškega kongresa. Ker bo po njihovem prepričanju še naprej predstavljal nevarnost za državno varnost in ustavo, ga je treba razrešiti. V Trumpu naklonjenem dnevniku New York Post pa verjamejo, da demokrati nikoli niso hoteli ugotoviti, ali si predsednik zasluži razrešitev, saj o tem niso dvomili od njegovega prvega dne v Beli hiši. S preiskavo naj bi samo pritegnil javno mnenje na svojo stran.
Republikanski kritiki procesa odstavitve celo verjamejo, da bo prav ta povečal naklonjenost javnosti do sedanjega predsednika in mu omogočil ponovno izvolitev, ko bo, kot tudi obljubljajo, senat obravnaval ta poskus. Javnomnenjske raziskave v zadnjem času res kažejo upad strinjanja s Trumpovo razrešitvijo, a se to še lahko spremeni. Tudi zato je predsednik med razpravo v predstavniškem domu nastopil na množičnem zborovanju privržencev v Michiganu, a so tam in v nekaterih drugih ameriških mestih demonstrirali tudi njegovi ogorčeni nasprotniki.

Več iz te teme:

Komentarji: