Dobra novica: angleškega in južnoafriškega seva pri nas niso zaznali

V ponedeljek so v Sloveniji opravili več kot 14 tisoč testiranj. Mikrobiologi so analizirali pri nas 500 različic seva koronavirusa.
Fotografija: Na intenzivnih negah v bolnišnicah je veliko število pacientov. FOTO: Lucy Nicholson, Reuters
Odpri galerijo
Na intenzivnih negah v bolnišnicah je veliko število pacientov. FOTO: Lucy Nicholson, Reuters

Po podatkih sledilnika covida 19 so v ponedeljek pri nas opravili 5.512 PCR-testov, novookuženih je bilo 1.387, kar je 25,2 odstotka testiranih. Poleg tega so po Sloveniji opravili še 8.455 hitrih antigenskih testov, delež pozitivnih je bil 5,6 odstotka (473 novookuženih). Tako je danes kar 24.190 aktivno okuženih. 

V ponedeljek sta bila zaradi covida 19 v bolnišnicah 1.202 pacienta, odpuščenih je bilo 110 ljudi, 131 so jih sprejeli na novo. Na intenzivnih oddelkih je trenutno 192 covid pacientov. Umrlo je 31 oseb.

Po številu okužb izstopajo občine: Ljubljana 135, Maribor 115, Celje 68, Kranj 53, Brežice 52, Tolmin 47 (DSO 34), Koper 44, Novo mesto 34, Velenje 29, Domžale 28, Litija 27, Šentjur 24, Murska Sobota 23, Ptuj 22, Vojnik in Slovenska Bistrica 21, Cerknica 20 (DSO 16).


Dobra novica: reprodukcijsko število pod ena

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju epidemije je vladni govorec Jelko Kacin poudaril, da še ni pogojev, da bi sproščali ukrepe. »Pogoji za sproščanje, kot so določeni z načrtom sproščanja, še niso izpolnjeni. Sedemdnevno povprečje števila okuženih znaša 1.848, kar je dobrih 80 manj kot dan prej.« Sicer se je reprodukcijsko število spustilo in je zdaj pod ena, kar je dobro, a še vedno je veliko število okuženih. 
Spomnimo, kakšen je načrt sproščanja ukrepov. FOTO: Gov.si
Spomnimo, kakšen je načrt sproščanja ukrepov. FOTO: Gov.si


Drugi odmerek po 18. januarju

Minister za delo družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj je obiskal domove za starejše. »Cepljenih je bilo že skoraj 13.000 stanovalcev in zaposlenih v DSO. Po 18. januarju bodo cepljeni z drugim odmerkom. Tudi redna testiranja se še vedno nadaljujejo. Stanje je boljše, a izbruhi v DSO se še pojavljajo. Upoštevanje ukrepov ostaja ključno.« Dodal pa je, da je med zaposlenimi med 20 in 30 odstotki cepljenih, kar je manj, kot bi si želeli.

Kacin je k temu dodal: »Vlada ni zadovoljna z odzivom zaposlenih v zdravstvu za cepljenje.«

Moderna je sicer sporočila, da ne more proizvesti toliko cepiva, kot je zahtev, hkrati pa, da bo bržkone na voljo še tretje cepivo, in sicer vektorsko, saj so pri Astra-Oxfordu ravno danes zaprosili za odobritev njihovega cepiva. 


Angleški sev virusa, ki se zelo hitro širi

Predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je z veseljem delil informacijo, da so ugotovili, da od oktobra do konca leta 2020 v Sloveniji v delu, ki ga pokriva inštitut, ni bilo zaznati angleškega vira seva niti drugega problematičnega seva (južnoafriškega). Vemo, da se obe različici širita še hitreje in uspešneje. Odkrili pa so okoli 500 drugih novih inačic virusa. 

Petrovec je pozval vse zdravstvene delavce, ki imajo možnost, da se cepijo, da to storijo. 


Ob koncu tedna je Slovenija dosegla črni mejnik, saj je število umrlih preseglo 3.000. »Kot bi z zemljevida Slovenije izbrisali kakšen Bovec ali Rogatec,« so komentirali pri sledilniku covida 19, kjer vestno beležijo vse številke, povezane z novim koronavirusom, ko smo v Sloveniji presegli črni mejnik tri tisoč smrti zaradi koronavirusa.

Spomnimo, v nedeljo so v Sloveniji opravili 1.720 PCR-testov, okužbo s koronavirusom pa potrdili pri 368 ljudeh (21,4 odstotka).

Več iz te teme:

Komentarji: