Janša ob kulturnem prazniku okrcal kulturnike

Oglasil se je tudi predsednik državnega zbora, ki pravi, da kultura ne sme postati postranska škoda epidemije.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters

Kultura je eden ključnih temeljev slovenske nacije in samostojne države, je v poslanici ob današnjem prazniku zapisal premier Janez Janša. Kot je poudaril, se zavedajo, da je ob zaprtju javnega življenja zaradi koronavirusa veliko breme utrpela tudi kultura, zato je vlada v protikoronskih paketih namenila 36,4 milijona evrov pomoči kulturnim ustvarjalcem, društvom, ustanovam in zavodom s področja kulture.

»Vse v želji, da bi različne dejavnosti na področju kulture to težko obdobje preživele s čim manj posledic,« je zapisal Janša. Po njegovih besedah so se za letošnje leto glede na lansko povečala tudi sredstva proračuna ministrstva za kulturo za 48,5 milijona evrov in skupno znašajo 238 milijonov evrov.


Razmere so po njegovem preveč resne


Premier meni, da je poslanstvo kulture krepiti in bodriti slovenskega človeka v najtežjih časih in da je v času epidemije na preizkušnji. »Da bi bili v soočenju z njo uspešni, moramo namreč združiti vse svoje moči in najboljše, kar kot narod premoremo. Zato je toliko težje razumeti odziv dela slovenskih ustvarjalcev s področja kulture, ki so razmere zaradi epidemije izkoristili za poglabljanje razdeljenosti javnosti, za krepitev dvomov v ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, za sejanje strahu in sovraštva.« Razmere so po njegovem mnenju preveč resne, da bi se »nanje odzivali skozi ulični aktivizem, grožnje in mazaške akcije«. Od kulture bi po njegovem glede na njeno poslanstvo pričakovali drugačno, bolj državotvorno držo. Ker je epidemija po njegovih besedah tudi na tem področju odprla nekatera pomembna vprašanja, je »morda zdaj pravi čas, da kultura nastavi ogledalo tudi sebi«.

V poslanici je Janša spomnil še, da bo Slovenija v drugi polovici leta drugič predsedovala Svetu EU, kar bo po Janševih besedah priložnost za slovensko kulturo in njeno prepoznavnost. »Verjamem, da bo s svojo ustvarjalno energijo in svežino potrdila vpetost Slovenije v evropski kulturni prostor. Predsedovanje bo tudi priložnost za oživitev skupnega kulturnega prostora s Slovenci, ki živijo zunaj meja naše domovine.«

 

Komentarji: