Kapetan ukazal posadki: Uživajte!

Slovenci nocoj s Španijo za finale v Stockholmu. Kapetan ne igra, a njegov vpliv ostaja pomemben.
Fotografija: Vid Kavtičnik ekipi ne more pomagati na igrišču, a ne stoji križem rok. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Vid Kavtičnik ekipi ne more pomagati na igrišču, a ne stoji križem rok. FOTO: Reuters

Napočil je čas za polfinale. Nocoj ob 20.30 bodo naši rokometaši v Tele2 Areni v Stockholmu lovili finalno vstopnico 14. evropskega prvenstva. Tekmeci bodo še neporaženi Španci. Slovenija je 16 let čakala na ta trenutek, odkar je na domačem euru leta 2004 osvojila srebro. Okrog vratu sta si ga nadela tudi Uroš Zorman, zdaj pomočnik selektorja Ljubomirja Vranješa, in Vid Kavtičnik, ki na Švedskem poškodovan bodri kolege. Kavtičnik ne bo odigral niti sekunde na EP 2020, a njegovo ime bo na zapisniku tekme proti Švici. Na ogrevanju pred njo ga je zapeklo v zadnji mečni mišici, turnir je bil zanj izgubljen. Kot odgovoren kapetan ni zapustil barke, ostal je na Švedskem v podporo mlajšim sotrpinom.

»Ostal sem, ker sem želel biti s fanti v dobrem ali slabem. Imam se za člana ekipe, še vedno sem kapetan. Odločitev se mi je zdela samoumevna,« je razložil Kavtičnik, ki na Švedskem ne stoji križem rok. Pomaga na treningih, vodi ogrevanje pred tekmami, spodbuja fante s tribune … »Želim si biti z njimi, jim dajati pozitivno energijo, pomagati po najboljših močeh. Ta težko delo pa morajo itak opravljati oni,« je pred odhodom na letalo za Stockholm svojo vlogo pojasnil Videk, vez med ekipo in strokovnim štabom.


Je edini, ki je osvojil obe slovenski kolajni, tudi na morebitni tretji bo njegov podpis. Pred 16 leti je imel veliko las in nič brade, danes je obratno. »Pa še tistih nekaj las je izpadlo ob vsem tem stresu, ko sem tekme gledal s tribune in upal na ugoden razplet. Izšlo se je, malo sreče ne škodi. Bi bila pa krivica, če bi zaradi slabih 20 minut proti Madžarom ostali brez polfinala,« je razmišljal Velenjčan, ki si želi reprezentančno pot končati na olimpijskih igrah v Tokiu.

Mešane izkušnje s Španci

Kvalifikacije so zagotovljene, toda apetiti so zdaj večji. Cilj je kolajna. Španija je močna, ampak Slovenci imajo z njo v zadnjem času dobre izkušnje, ugnali so jo v kvalifikacijah za OI v Riu in kot edini na prejšnjem EP na Hrvaškem. So pa doživeli zaušnico v prvem delu SP 2017 v Metzu, ko je bilo minus 10. »Da, s Španci imamo res mešane občutke. Obe ekipi sta v formi. V polfinalu ne odloča le kakovost igralcev, je tudi psihološki boj, nekaj posebnega. Žoga je okrogla, začne se z 0:0. Verjamem, da so fantje sposobni narediti korak naprej. Imamo daljšo klop kot pred leti, igralci so kljub mladosti izkušeni, v klubih so zelo napredovali, vzdušje v reprezentanci je izjemno. Lahko upamo na največ.«

Največ je zlata kolajna. »Mislil sem največ, kar so v tem trenutku sposobni. Ali je to zlato ali bron, bomo videli. Smo v polfinalu, pokazali smo svojo kakovost, zdaj se bomo dokazovali naprej. Seveda, vsi upamo na zlato, ampak pojdimo raje korak za korakom. Petek bo lep dan. Igrali bomo v polfinalu. V tem moramo uživati, nikdar ne veš, kdaj, če sploh, se bo ponovila takšna priložnost. Vidite, 16 let je mimo, odkar smo bili nazadnje v polfinalu EP. Uživati, biti ponosni in dati zadnje atome moči, to je recept za zmago.« 

Komentarji: