Krek o cepljenju: Takšen bo vrstni red (VIDEO)

Zanimanja je več, kot pričakujejo odmerkov cepiva, opozarjajo.
Fotografija: Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec, Delo

Na novinarski konferenci sta predsednik vlade Janez Janša in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek predstavila načrt cepljenja proti covidu 19 v prvi polovici leta. Ponekod, med drugim v zdravstvenih domovih Ljubljana, Novo mesto in Maribor, začenjajo že danes, drugod pa v prihodnjih dneh. Zanimanja je več, kot pričakujejo odmerkov cepiva, opozarjajo. Kot je povedal Janša, je strategija oblikovana na temeljih prednostnih skupin. 

Janša je na začetku spregovoril o naročilih. Naročenih in odobrenih je skoraj 1,8 milijona Pfizerjevih cepiv. Pri Moderni je Slovenija naročila 600 tisoč odmerkov, za katere pa ni zagotovila pri roku dobave. Ta naj bi bil do konca leta. Slovenija je naročila še tri cepiva, ki pa še niso odobrena pri pristojnih. Največ je obetalo cepivo podjetja Astrazeneca, kjer pa je prišlo do nekaterih zapletov pri testiranju in evropska medicinska komisija še ni sprejela odobritve tega cepiva.

Kot je še povedal, je naročenih več cepiva, kot ga potrebujemo, vendar zaradi negotove dobave in vprašanja imunosti ni mogoče trditi, koliko ga bomo v resnici potrebovali. To, da smo del evropskih naročil, je naša prednost, je še povedal Janša. 

Cepiva so varna

Konkretno strategijo cepljenja je razkril Milan Krek, ki je izrazil željo, da se vsi cepijo. Ukrepi veljajo tudi po cepljenju. Cepiva so po njegovih besedah varna, saj za uporabo veljajo stroga pravila in protokoli. V fazi testiranja je več kot 100 cepiv in samo nekaj jih je bilo odobrenih. Proizvodnja za zdaj ne dosega vseh potreb, zato se sprejema ukrepe za zaščito najbolj ranljivih, je povedal. Vodi se tudi evidenca stranskih učinkov, ki je zavedena za vsakega pacienta posebej.

Najprej starejši od 80 let

Tveganje za to bolezen je bistveno večje za starejše, zato so prvi na vrsti za cepljenje. Poleg njih so bili na vrsti zdravstveni delavci, ki so ključnega pomena za delovanje sistema. Najprej starejši od 60 let, trenutno so na vrsti starejši od 80 let. Sledijo kronični bolniki, ki so rizični. Potem pridejo na vrsto druge službe, ki so pomembne za delovanje družbe.

V tem mesecu verjetno ne bodo prišle na vrsto skupine, kot so šolniki, policija, vojska in ostali. Upajo, da bodo prišli na vrsto februarja, je povedal Janša. 

Tisti, ki so covid 19 preboleli, bodo prišli na vrsto šest mesecev po bolezni. Za vse ostale, ki niso del omenjenih skupin, bo cepljenje na voljo, ko bodo na vrsto prišle vse prej zapisane skupine. Zdravniki bodo najprej sami aktivno vabili svoje paciente iz rizičnih skupin, da se udeležijo cepljenja. Cepivo pa mora biti uporabljeno v štirih dneh od prevzema v ambulanti. Na spletu se lahko vsi državljani prijavijo v čakalno vrsto, kjer bodo prejeli obvestilo, kako in kdaj se lahko cepijo, je povedal Krek.

Najprej so na vrsti za cepljenje proti covidu 19 starejši od 80 let, ki so pri svojih osebnih zdravnikih izrazili interes za cepljenje. Nekateri zdravstveni domovi tiste, ki ustrezajo merilom za cepljenje, kličejo tudi sami, da jih opozorijo na možnost cepljenja.

Po podatkih sledilnika covida 19 so v ponedeljek pri nas opravili 5.512 PCR-testov, novookuženih je bilo 1.387, kar je 25,2 odstotka testiranih. Poleg tega so po Sloveniji opravili še 8.455 hitrih antigenskih testov, delež pozitivnih je bil 5,6 odstotka (473 novookuženih). Tako je danes kar 24.190 aktivno okuženih. 

V ponedeljek sta bila zaradi covida 19 v bolnišnicah 1.202 pacienta, odpuščenih je bilo 110 ljudi, 131 so jih sprejeli na novo. Na intenzivnih oddelkih je trenutno 192 covid pacientov. Umrlo je 31 oseb.

Preberite še:

Komentarji: