Nadaljuje se pohod na gospodarstvo

Državne družbe: Priložnost za zaposlitve, sklepanje različnih poslov in podeljevanja sponzorstev ter donacij
Fotografija: HSE, ki proizvaja elektriko v Teš ter Dravskih in Soških elektrarnah, je največji proizvajalec in trgovec z električno energijo na veleprodajnem trgu pri nas, pa tudi polje, na katerem se napaja politika. Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
HSE, ki proizvaja elektriko v Teš ter Dravskih in Soških elektrarnah, je največji proizvajalec in trgovec z električno energijo na veleprodajnem trgu pri nas, pa tudi polje, na katerem se napaja politika. Foto Jože Suhadolnik

Ljubljana – Med pomembnejšimi družbami, ki jih je nazadnje »prevzela« Janševa koalicija, je s prevetritvijo vrha – najprej z zamenjavo nadzornikov, ki ji je sledilo še imenovanje nove uprave – Dars. V torek sta s potrditvijo v parlamentu SDS in NSi dobila tudi svoja člana v nadzornem svetu SDH, upravljalca desetih milijard evrov državnega premoženja. Pred tem so se zgodile politične kadrovske menjave nadzornikov v Elesu, družbi Sodo, Borzenu, med drugim je vladajoča politika s svojimi izbranci zapolnila nadzorni svet Telekoma in Krke. Kaj sledi?
Suzana Kos
Zdaj je na vrsti nadzorni svet Holdinga slovenske elektrarne (HSE), v katerem sedi ob treh predstavnikih zaposlenih še šest nadzornikov, ki jih je izbrala nekdanja koalicija, in sicer po trije iz kvote LMŠ s Tomažem Beskom na čelu, dva sta izbranca SD, eden pa SAB.
Tomaž Besek izjav ne daje, neuradno pa je slišati, da se je ob mirnem umiku z vrha DUTB v zameno želel dogovoriti za ohranitev funkcije predsednika nadzornega sveta HSE. Zanjo na mesec prejema več kot 1400 evrov bruto nadomestila, po 275 evrov mu pripada še na vsako sejo. Iz tega ne bo nič, napovedujejo sogovorniki iz koalicijskih vrst, zamenjani bodo vsi nadzorniki HSE. Ob tem je slišati napovedi tudi o spremembah v upravi, iz katere naj bi se moral posloviti tudi predsednik Stojan Nikolić.
Njegovi zamenjavi je po neuradnih informacijah naklonjen vrh SDS. Glede na to, da sta v preteklosti za Nikoliča po pisanju nekaterih medijev lobirala in ga najprej spravila na položaj finančnega direktorja HSE, od tam pa se je povzpel na mesto predsednika uprave, tudi Janez Zemljarič (nekdanji šef slovenske Udbe) in Drago Isajlovič (nekdanji pripadnik tajne policije, ki je leta 1988 sodeloval pri aretaciji Janeza Janše), je nenaklonjenost prvaka SDS razumljiva.

Priložnost za službe in posle

Nikolić za vodenje HSE prejema 10.830 evrov bruto na mesec. Letos je njegova uprava sklenila za skoraj 1,9 milijona evrov pogodb za različne storitve, za sponzorstva je namenila 170 tisoč evrov, več kot 100.000 pa še za različne donacije.
Nikoliću se je na vrh HSE uspelo zavihteti lani spomladi, v četrtem poskusu, potem ko so se generalni sekretarji strank Šarčeve koalicije le uskladili o njegovem imenovanju.
HSE je sicer ena od dveh največjih domačih elektroenergetskih skupin. Holding sestavlja več družb, med drugim Teš 6 in družba Dravske elektrarne, ki s trinajstimi hidroelektrarnami ter štirimi sončnimi elektrarnami proizvede skoraj četrtino vse slovenske elektrike in so najbolj donosna družba sistema, nekateri jo imenujejo kar zlata kokoš državne energetike. Letos in prihodnje leto pa bo realizirala tudi večino predvidenih investicij sistema HSE. Skupina ima 3147 zaposlenih in daje tudi vrsto priložnosti za dobro plačane službe.
Glede na razdelitev interesnih področij sodi HSE pod okrilje največje koalicijske stranke SDS. Formalno področje energetike v vladi sicer pripada ministrstvu za infrastrukturo, ki ga vodi Jernej Vrtovec iz NSi. Vendar je Vrtovec za področje energetike dobil državnega sekretarja Blaža Košoroka, ki sodi v kvoto SDS.
Za krepitev odnosov s SDS so se v sistemu HSE že odločili za nekaj kadrovski potez, tako med drugim za zaposlitev Ksenije Koren, nekdanje novinarke in Janševe medijske operativke ter tudi soproge poslanca SDS Franca Rosca. Vprašanje pa je, ali bo to dovolj za preprečitev sprememb v upravi holdinga. Po Borutu Mehu, Matjažu Janežiču, Blažu Košoroku, Gorazdu Skubinu in Matjažu Marovtu je aktualni prvi mož HSE sicer že šesti generalni direktor holdinga v tem desetletju. Kot ocenjuje strokovnjak za korporativno upravljanje Borut Bratina, so politična kadrovanja – ne glede na barvo vlade – le redko utemeljena s strokovnimi referencami.

Več iz te teme:

Komentarji: