Napadeni fotograf Borut spregovoril po operaciji

Zaradi udarca v glavo je moral na urgenco. Policija še zbira in analizira posnetke, da bi našla napadalca.
Fotografija: Borut Živulović. FOTO: Facebook, Borut Živulović
Odpri galerijo
Borut Živulović. FOTO: Facebook, Borut Živulović

V nasilnih izgredih, ki so pretekli četrtek divjali v središču Ljubljane, jo je najslabše odnesel fotograf Borut Živulović. Vse kaže, da se je na koncu še kar dobro izcimilo, čeprav je izgubil zavest. Imel je tudi razbito ustnico, del brade in poškodovano čeljust. Za njim je operacija na stomatološki kliniki, a kot nam je povedal po telefonu, se počuti v redu. Za zdaj k sreči zapletov ni, saj se vse celi dobro, a okrevanje bo trajalo vsaj do konca leta. Zdravniki so mu za začetek predpisali šest tednov bolniškega staleža.

»Vse je dobro. Celi se v redu in čaka me šest tednov bolniške,« je za Slovenske novice povedal po telefonu z optimističnim glasom.

Z Borutom je na protestu fizično obračunal za zdaj še neznani storilec oziroma skupina ljudi. »Pokrival sem protest, kot fotoreporter to počne. Situacija je postala napeta po kakšni uri. Ko smo se premikali s Trga republike proti Gregorčičevi ulici, pa sva z Aljošo Kravanjo fotografirala rahel spopad med protestniki in policaji,« je v odzivu zapisal Živulović in dodal, da so policisti za tem uporabili solzivec in se umaknili. »Tam sva ostala sama s protestniki, kar naenkrat pa sem zaslišal: 'O, lej, fotografa.' Nato se ne spomnim več ničesar. Zbudil sem se v bolečinah in nisem vedel, kaj se dogaja«. Naslednji dan je imel na stomatološki kliniki operacijo čeljusti.Njegov oče, legendarni fotograf Srdjan Živulović je dan po pretresljivem dogodku za nas povedal, da so Boruta, ko je že ležal na tleh, pretepali in si vanj brisali čevlje.
Preberite tudi:
V foto agenciji BoBo so obsodili nasilje in opozorili na pomen fotoreporterstva. »Svoje delo opravljamo že desetletja, a tako hudega in popolnoma nesprejemljivega in z nasiljem prežetega napada na našega delavca – in s tem tudi na naše delo! – še nikdar nismo doživeli, ne glede na to na kako nevarnih območjih sveta smo vedno zgolj in samo opravljali svojo profesionalno nalogo: s fotografijo dokumentirati dogodke in o tem obveščati najširšo javnost.«

Kot v posmeh se je prek Tednika RTV Slovenija pred dnevi oglasil eden od kolovodij nasilnih protestov Anis Ličina, ki je v kamero pojasnil, kako naj se novinarji izognejo temu, da bodo tepeni: na brezrokavniku naj označijo, da so iz RTV Slovenija. Kakšna usoda čaka novinarje drugih medijskih hiš, ni pojasnil.


Ljubljanski policisti storilce še iščejo


Policija po tednu dni še ni identificirala osebe, ki je fizično obračunala z novinarjem. PU Ljubljana pojasnjuje, da policisti preiskujejo kazniva dejanja, saj sta bila v četrtkovih izgredih poškodovana novinar ene izmed medijskih hiš in snemalec medijske hiše ter napaden policist. Storilci še niso znani. V prvem primeru preiskujejo kaznivo dejanja povzročitve hude poškodbe, v drugem pa lažje, v enem primeru pa kaznivo dejanja napada na uradno osebo oziroma preprečitev uradnega dejanja.
Preberite tudi: Poškodovanih 15 policistov, znano, zakaj so obvladali protestnico v roza jakni
Intenzivna kriminalistična preiskava še poteka. Policisti pregledujejo posnetke in zbirajo obvestila, da bi identificirali osebe in ustrezno ukrepali. »Prejeli smo več posnetkov, ki so nam jih poslali občani, opravljenih je bilo več ogledov krajev kaznivih dejanj in zavarovani dokazi, vse pa policisti še analizirajo in pregledujejo«.

Ob tem javnost prosijo, če imate posnetke dejanj, da video z morebitnim opisom in drugimi podatki pošljete na elektronsko pošto ljubljanske policijske uprave.

Komentarji: