Svet se zgraža nad Trumpovimi privrženci, oglasil se je tudi Janša

Vsakršno nasilje je obsodil tudi zunanji minister Anže Logar.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Reuters

Dogajanje v Washingtonu, kjer so v sredo privrženci predsednika Donalda Trumpa nasilno vdrli v kongres, ki je potrjeval zmago demokrata Joeja Bidna, je deležno obsodb in zgražanja po svetu. Številni državniki so dogajanje označili za napad na demokracijo.

Slovenski premier Janez Janša je obsodil nasilje v ZDA. »Vsi bi morali biti zelo zaskrbljeni zaradi nasilja v Washingtonu. Upamo, da je ameriška demokracija odporna, globoko zakoreninjena in bo premagala to krizo. Demokracija predvideva miren protest, nasilje in grožnje s smrtjo – od leve ali desne – pa so VEDNO napačne,« je zapisal na twitterju.


Nekaj ur kasneje pa je slovenski premier objavil fotografijo srečanja kitajskega in ruskega predsednika Ši Džinpinga in Vladimirja Putina, poleg pa pripisal: »Zbudite se, ZDA!«Vsakršno nasilje je obsodil tudi zunanji minister Anže Logar.


Dogajanje v ZDA močno odmeva po Evropi in svetu. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je tvitnil, da iz Washingtona prihajajo šokantni prizori, ter pozval k spoštovanju izida volitev, na katerih je zmagal Joe Biden. »Rezultat demokratičnih volitev je treba spoštovati.«


Visoki zunanji predstavnik EU Josep Borrell je zapisal, da je to napad na ameriško demokracijo, institucije in pravno državo v ZDA. »To ni Amerika.«

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je zapisal, da je ameriški kongres tempelj demokracije, prizori, kakršnim smo bili priča danes, pa so šokantni. Verjame pa, da bo v ZDA prišlo do mirnega prenosa oblasti.
 
Preberite tudi: Drama za Trumpovo slovo: napad na Kapitol, odjeknili so streli (FOTO in VIDEO)

Britanski premier Boris Johnson je zapisal, da se v kongresu dogajajo sramotni prizori. ZDA so simbol demokracije v svetu in ključno je, da pride do mirnega prenosa oblasti.


Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg pravi, da ga je globoko prizadel napad na demokracijo, ki se dogaja v Washingtonu. Kancler Sebastian Kurz je dejal, da je to nesprejemljiv napad na demokracijo. Da nasilje ni združljivo z demokratičnimi svoboščinami, je tvitnil italijanski premier Giuseppe Conte ter izrazil zaupanje v trdnost demokratičnih institucij ZDA.

Nizozemski premier Mark Rutte je Trumpa na twitterju pozval, naj takoj prizna zmago Bidna na volitvah, šef hrvaške diplomacije Gordan Grlić Radman pa, da sta spoštovanje demokratičnih institucij in miren prenos oblasti ključna.

Komentarji: