VIDEO: Posnetek razkriva krivca za požar? Umrlo 74 ljudi, veliko je otrok

Gozdni požari v Grčiji so terjali najmanj 74 smrtnih žrtev
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

ATENE – Grški premier Aleksis Cipras je zaradi najbolj smrtonosnih požarov v zadnjih 10 letih v državi razglasil tridnevno žalovanje. Obsežni gozdni požari na grškem polotoku Atika so namreč zahtevali že najmanj 74 življenj, veliko izmed njih je otrok. Več ljudi še pogrešajo, zato utegne število žrtev še narasti. Evropska komisija je Atenam obljubila vso podporo, »dokler bo treba«.
V Grčiji vladajo izredne razmere. FOTO: Reuters
V Grčiji vladajo izredne razmere. FOTO: Reuters

V vili 26 trupel

Največ žrtev so požari zahtevali v letoviškem kraju Mati 40 kilometrov severovzhodno od Aten, kjer so bile stavbe v gostem borovem gozdu. Letovišče je skoraj povsem uničeno. Na posnetkih grške televizije je videti dele ulic s hišami, ki so pogorele do tal.

Med žrtvami jih je tudi 26, katerih trupla so odkrili nedaleč vile v Matiju na pečini. Ni jim uspelo ubežati ognju, čeprav je morje oddaljeno le nekaj metrov. Številne mrtve so našli tudi na domovih ali v avtomobilih, s katerimi so skušali pobegniti pred ognjenimi zublji, ter na plažah, le malo stran od vode. Najmanj štiri smrtne žrtve (tri ženske in otroka) so našli v morju, kamor so se mnogi v paniki zatekli pred ognjem.

Poškodovanih je najmanj 187 ljudi, od tega 23 otrok.

Med žrtvami ni Slovencev

Požari so izbruhnili zaradi hude suše, močnega vetra in vročinskega vala s temperaturami do 40 stopinj Celzija. Po napovedih vremenoslovcev naj bi bilo danes še vroče, nato pa naj bi se temperature znižale, jakost vetra pa zmanjšala, pričakujejo tudi dež.
V Grčiji vladajo izredne razmere. FOTO: Reuters
V Grčiji vladajo izredne razmere. FOTO: Reuters


Po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva med žrtvami požarov v Grčiji ni Slovencev. Sporočili so, da so v stalnem stiku z nekaterimi slovenskimi turisti na tamkajšnjem območju, po trenutnih informacijah pa med ranjenimi in umrlimi ni slovenskih državljanov. Ljudem sicer odsvetujejo vsa nenujna potovanja na prizadeta območja.

Krivec je znan?

Da požari niso slučajni, pa je prepričan grški minister civilne zaščite Nikos Toskas. Ravno zato je vrhovno sodišče že začelo preiskavo vzorcev požarov, ki so se zgodili v Atiki. Podtikanje teh v Grčiji ni redkost. V velikem požaru leta 2007 je življenje izgubilo kar 77 ljudi.

Dejstvo je tudi, da kriminalci včasih zanetijo ogenj, da lastniki hiš in vil zapustijo svojo posest, nato pa krenejo na roparski pohod. Na spletu so se celo pojavili posnetki, ki dokazujejo, da je požar bil podtaknjen.


 

Komentarji: