Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Sobotna priloga

Kaj se Slovenija lahko nauči od Koreje

Slovenija za razvojni uspeh ne potrebuje čudeža ob reki Savi. Potrebuje le vizijo razvoja ter odgovorne politike, ki se bodo strinjali o strateških temah.
Južna Koreja je v nekaj desetletjih iz revne in po vojni uničene države postala eno od najbolj razvitih gospodarstev. FOTO: Nejc Gole/Delo
Južna Koreja je v nekaj desetletjih iz revne in po vojni uničene države postala eno od najbolj razvitih gospodarstev. FOTO: Nejc Gole/Delo
4. 5. 2024 | 05:00
27. 5. 2024 | 21:37
11:48

V nadaljevanju preberite:

Leto 2044 se na prvi pogled zdi močno oddaljeno. Gledano z očmi posameznika je to res letnica, o kateri ni treba razmišljati. A kar velja za posameznika, državljana, ni nujno, da velja tudi za državo. Zanjo 20 let ni dolga doba. Odgovorni politiki, ki upravljajo državo, družbene podsisteme, fizično in socialno okolje, bi morali že danes razmišljati o letu 2044. Razmišljati bi morali, kakšna bo bilanca države, ko bomo delali analize ob 40. obletnici vstopa v Evropsko unijo.

Takšno vizijo prihodnjega razvoja je imela, denimo, Južna Koreja, ki je v nekaj desetletjih iz revne in po vojni uničene države postala eno od najbolj razvitih gospodarstev. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bil korejski BDP na prebivalca primerljiv z revnejšimi državami v Afriki in Aziji, zdaj pa je Južna Koreja močna industrijska država, pomembna izvoznica čipov in druge elektronike, ki jo proizvajata Samsung in LG, avtomobilov proizvajalcev Kia in Hyundai, kovinskih izdelkov, vse bolj pa tudi svoje popularne kulture.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine