Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Sobotna priloga

Velika jedrska elektrarna je bila prevelika za Jugoslavijo

Ekonomist Aleksander Mervar, ki že vso kariero dela v energetiki, ima poseben pogled na slovensko in evropsko energetiko in veliko ljudi tudi razburi.
Pet do deset let bomo imeli zelo nestabilen elektroenergetski sistem, pravi Aleksander Mervar. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Pet do deset let bomo imeli zelo nestabilen elektroenergetski sistem, pravi Aleksander Mervar. FOTO: Voranc Vogel/Delo
2. 12. 2023 | 05:00
23:14

V nadaljevanju preberite:

Letos je Eles postal operater prenosnega in tudi distribucijskega omrežja, kar mu omogoča vpogled v nove podatke, prinaša pa tudi vse ogorčenje, ki ga gojijo bodoči investitorji v sončne elektrarne zaradi omejevanja soglasij za priključitev. Ekonomske analize, ki jih pripravlja direktor Elesa Aleksander Mervar, pogosto koga zbodejo, a niso brez podlage; ne nazadnje je Eles med najbolj inovativnimi evropskimi operaterji prenosnega omrežja, Mervar pa je predsednik Energetske zbornice Slovenije in od leta 2016 tudi predsednik slovensko-japonskega razvojnega združenja.

Pri pregledu vaših podatkov o porabi in proizvodnji elektrike v državi je dolgo kazalo, da smo izvozniki, potem pa sta izpadla tako krška jedrska elektrarna (Nek) kot šoštanjska termoelektrarna (Teš).

V tem trenutku niti ne vemo, kakšna je dejansko poraba. Glavni problem je neto merjenje, ki je v preteklih dveh letih povzročilo veliko rast investiranja v sončne elektrarne. Manjka enotna točka, da bi se vedelo, kolikšna je poraba, saj se meri le to, kar sončne elektrarne dajo v omrežje in kaj iz njega odvzamejo, ne pa tudi poraba pri lastniku. Danes tako ne moramo z gotovostjo reči, kakšna je letos poraba v primerjavi z letom 2019. V tem trenutku ne vemo niti tega, kakšna je konična poraba.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine